Cancerul apare atunci când există mai multe celule anormale decât poate gestiona sistemul imunitar. În loc să moară, celulele anormale continuă să crească și să se dividă, îngrămădindu-se sub formă de tumori. În cele din urmă, această creștere scăpată de sub control face ca celulele anormale să invadeze țesuturile din jur.
Corpul nostru este alcătuit din trilioane de celule. În mod normal, celulele noi înlocuiesc celulele vechi sau deteriorate pe măsură ce acestea mor. Uneori, ADN-ul unei celule se deteriorează. Sistemul imunitar poate, în general, să controleze un număr mic de celule anormale care împiedică deteriorarea în continuare a corpului nostru.
Continuați să citiți pentru a afla cum se răspândește cancerul, cum este stadializat și cum funcționează diferitele tratamente.
De ce se răspândește cancerul
Celule canceroase - FOTO: Freepik@leonrahman22
Celulele canceroase nu răspund la semnalele care le spun că este timpul să moară, așa că ele continuă să se dividă și să se înmulțească rapid. Și se pricep foarte bine să se ascundă de sistemul imunitar.
Atunci când celulele canceroase sunt încă conținute în țesutul în care s-au dezvoltat, se numește carcinom in situ (CIS). Odată ce aceste celule ies în afara membranei țesutului, se numește cancer invaziv.
Răspândirea cancerului din locul în care a început în alt loc se numește metastază. Indiferent de locul în care se răspândește în altă parte a corpului, un cancer este numit în continuare cancerul din locul în care și-a avut originea. De exemplu, cancerul de prostată care s-a răspândit în ficat este tot cancer de prostată, nu cancer de ficat, iar tratamentul va reflecta acest lucru.
În timp ce tumorile solide sunt o caracteristică a multor tipuri de cancer, nu este întotdeauna așa. De exemplu, leucemiile sunt cancere ale sângelui la care medicii se referă ca fiind "tumori lichide".
Locul exact în care celulele canceroase se vor răspândi în continuare depinde de localizarea lor în organism, dar este probabil să se răspândească mai întâi în apropiere. Cancerul se poate răspândi prin:
Țesut. O tumoare în creștere poate împinge prin țesuturile din jur sau în organe. Celulele canceroase din tumora primară se pot desprinde și pot forma noi tumori în apropiere.
Sistemul limfatic. Celulele canceroase din tumoră pot pătrunde în ganglionii limfatici din apropiere. De acolo, ele pot parcurge întregul sistem limfatic și pot iniția noi tumori în alte părți ale corpului.
Fluxul sanguin. Tumorile solide au nevoie de oxigen și de alți nutrienți pentru a se dezvolta. Printr-un proces numit angiogeneză, tumorile pot determina formarea de noi vase de sânge pentru a-și asigura supraviețuirea. De asemenea, celulele pot pătrunde în fluxul sanguin și se pot deplasa în locuri îndepărtate, potrivit Healthline.
Cele mai rapide și cele mai lente tipuri de cancer
Celulele canceroase care au mai multe leziuni genetice (slab diferențiate) cresc de obicei mai repede decât celulele canceroase cu mai puține leziuni genetice (bine diferențiate). În funcție de cât de anormale apar la microscop, tumorile sunt clasificate în mai multe tipuri.
Unele cancere care au, în general, o creștere mai lentă sunt:
- cancerele mamare, cum ar fi cancerele mamare cu receptori de estrogen pozitivi (ER+) și cu receptori ai factorului de creștere epidermică umană 2-negativi (HER2-)
- leucemia limfocitară cronică (LLC)
- cancerele de colon și rectal
- cele mai multe tipuri de cancer de prostată
Unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, pot crește atât de lent încât medicul dumneavoastră vă poate recomanda o abordare de "așteptare vigilentă", mai degrabă decât un tratament imediat. Este posibil ca unele să nu necesite niciodată tratament.
Exemple de cancere cu creștere rapidă includ:
- leucemia limfoblastică acută (ALL) și leucemia mieloidă acută (AML).
- anumite tipuri de cancer de sân, cum ar fi cancerul mamar inflamator (IBC) și cancerul mamar triplu negativ (TNBC)
- limfomul cu celule B mari
- cancer pulmonar
- cancere rare de prostată, cum ar fi carcinoamele cu celule mici sau limfoamele
Faptul că aveți un cancer cu creștere rapidă nu înseamnă neapărat că aveți un prognostic slab. Multe dintre aceste cancere pot fi tratate eficient. Iar unele cancere nu cresc neapărat mai repede, ci este mai puțin probabil să fie detectate până când nu au metastaze.
Ce legătură au stadiile cu răspândirea cancerului
Cancerele sunt stadializate în funcție de mărimea tumorii și de cât de mult s-a răspândit în momentul diagnosticării. Stadiile îi ajută pe medici să decidă ce tratamente au cele mai mari șanse de a funcționa și oferă o perspectivă generală.
Există diferite tipuri de sisteme de stadializare, iar unele sunt specifice anumitor tipuri de cancer. Următoarele sunt stadiile de bază ale cancerului:
In situ. Au fost găsite celule precanceroase, dar acestea nu s-au răspândit în țesuturile din jur.
Localizat. Celulele canceroase nu s-au răspândit dincolo de locul în care au început.
Regional. Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici, țesuturile sau organele din apropiere.
Distant. Cancerul a ajuns la organe sau țesuturi îndepărtate.
Necunoscut. Nu există suficiente informații pentru a determina stadiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.