Diagnosticul de diabet se pune pe baza unei combinații de criterii clinice și rezultate de laborator. În general, pașii principali pentru stabilirea diagnosticului de diabet includ mai multe etape.
Medicul va discuta cu pacientul despre istoricul său medical și va investiga simptomele pe care le prezintă, cum ar fi urinarea frecventă (poliurie), setea intensă (polidipsie), oboseala și pierderea involuntară în greutate. Prezența acestor simptome poate indica un posibil diabet.
Cum se pune diagnosticul de diabet
Dr. Victor George, medic diabetolog, a explicat într-un clip postat pe TikTok cum se pune diagnosticul de diabet.
"ADA – Asociația Diabetului din America – cea care face criteriile de diagnostic pentru diabet spune că o persoană poate fi diagnosticată cu diabet, dacă glicemia dimineața pe nemâncate din sânge este peste 126, dacă hemoglobina glicozilată este peste 6,5 și dacă la testul de toleranță cu glucoza orală cu 75 grame de glucoză, glicemia la două ore este de peste 200 mg pe decilitru.
Practic, trebuie să fie măcar două din aceste analize modificate sau o singură analiză o singură analiză, în timpul zilei, o glicemie de peste 200, în condițiile simptomelor pentru diabet să fie prezente.
Asta înseamnă sindrom poliuro-polidisic, adică urinat frecvent, sete intensă, scădere ponderală involuntară. Practic, astfel se pune ddiagnosticul de diabet", a explicat dr. Victor George, medic diabetolog, într-un clip postat pe TikTok.
Diagnosticul de diabet se stabilește pe baza unei evaluări complete care include simptomele pacientului, măsurători precise ale glicemiei și alte teste relevante, toate având rolul de a ghida tratamentul adecvat și managementul bolii. Este important ca diagnosticul să fie făcut de către un medic specialist, cum ar fi un endocrinolog sau un diabetolog, pentru a asigura o gestionare corectă și eficientă a diabetului.
Glicemie mărită - FOTO: Freepik@xb100
Diabetul, simptome
- Sete excesivă (polidipsie)
- Urinare frecventă (poliurie)
- Foame excesivă (polifagie)
- Pierdere inexplicabilă în greutate
- Oboseală
- Vedere încețoșată
- Vindecarea lentă a rănilor
- Infecții frecvente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.