Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
operatii - FOTO: Freepik@pkproject
operatii - FOTO: Freepik@pkproject

O echipă de medici din București a realizat o intervenție chirurgicală complexă, cu ajutorul unui proctor aflat la 8.000 de kilometri distanță, în China. Cum a fost posibil acest lucru ne-a explicat dr. Mugurel Bosînceanu.

Într-o lume în care tehnologia redefinește limitele medicinei, telechirurgia – intervenția chirurgicală realizată cu ajutorul unui robot controlat de la distanță – devine tot mai prezentă în spitalele moderne. Nu mai vorbim despre scenarii science fiction, ci despre realități medicale testate și validate, în care un chirurg aflat în China poate ghida, în timp real, o echipă din România în timpul unei operații complexe.

Dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar în Chirurgie Toracică și expert în chirurgie robotică, explică într-un interviu exclusiv pentru DC Medical cum funcționează această tehnologie revoluționară și de ce, în contextul actual, ea nu mai este un moft, ci o necesitate.

"Robotul oferă chirurgului o precizie mult mai mare în manipularea instrumentelor chirurgicale în câmpul operator. Disecția este mai precisă, tremurul mâinii este filtrat, iar platformele robotice – aceste unelte extrem de sofisticate – permit o intervenție mai sigură și mai fină.

De ce telechirurgie? E adevărat, în 2001 s-a făcut prima tentativă. Profesorul Marescaux, un pionier și inovator în chirurgia robotică, a realizat acea intervenție de la distanță. La acea vreme însă, capacitățile de transmisie a datelor erau limitate.

Astăzi, cu rețelele 5G și standardele moderne, transmisia datelor se face fluent, rapid și în volume mari – ceea ce este esențial pentru desfășurarea corectă a unei telechirurgii.

Telechirurgia este necesară mai ales în cazurile complexe, în care echipa locală are nevoie de asistență din partea unui proctor – adică un chirurg cu foarte multă experiență.

Sunt foarte puțini astfel de proctori pe glob și, evident, nu pot fi prezenți fizic peste tot. Iar aici intervine telechirurgia: proctorul intră de la distanță și oferă suportul necesar echipei din sala de operație, pentru ca intervenția să decurgă în cele mai bune condiții.

Telechirurgia înseamnă practic o consolă robotică prin care proctorul – chirurgul expert – poate controla robotul aflat la distanță. Așa s-a întâmplat și în cazul nostru: echipa noastră se afla la București, cu robotul, iar proctorul nostru, profesorul Riva, era în China, la Suzhou. De acolo a intrat și ne-a ghidat în desfășurarea intervenției", a explicat dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar Chirurgie Toracică, supraspecializat în chirurgie robotică toracică, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Telechirurgia, în trecut

"Dacă revenim puțin la istorie – la celebra operație Lindbergh realizată de Jacques Marescaux – cu pacientul aflat la Strasbourg și chirurgul la New York, acolo a fost necesară o investiție uriașă din partea statului francez, care a instalat un cablu transatlantic special pentru această operație.

Cu toate acestea, exista un delay destul de mare, care în cazul unei colecistectomii nu a reprezentat o problemă, dar în cazul unei sângerări intempestive ar fi putut pune probleme reale.

Așadar, în acești 24 de ani, probabil cel mai important progres a fost legat de transmisia datelor și de scăderea acestui delay. Ne puteți spune mai multe?

Da, au fost mai multe etape. Îmi amintesc că demonstrația făcută de Marescaux a fost puțin umbrită de evenimentele tragice din 11 septembrie, dar ulterior s-au căutat și alte aplicații. De exemplu, canadienii au încercat să implementeze telechirurgia în orășele izolate de pe coasta de vest, unde nu existau chirurgi. Din câte știu, acel program a fost, totuși, oprit la un moment dat.

Revenind la evoluția din ultimii 24 de ani, ceea ce caracterizează cel mai clar progresul este scăderea delay-ului", a spus acad. Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Cum se pot face operații la distanță. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță - FOTO: Freepik

Telechirurgia în zilele noastre

Un exemplu de succes al telechirurgiei moderne a avut loc pe 1 aprilie 2025, când echipa de la București, coordonată de dr. Bosînceanu, a realizat o intervenție complexă cu sprijinul unui proctor aflat la 8.000 de kilometri distanță – profesorul Riva, din Suzhou, China.

"În intervenția noastră din 1 aprilie 2025, delay-ul a fost sub 40 de milisecunde. Practic, gesturile chirurgului de la consolă, aflată la 8.000 de kilometri distanță, se traduceau în timp real în mișcările robotului. Delay-ul a fost imperceptibil.

Am avut o linie de internet dedicată, dar nu una special construită – doar o conexiune normală, stabilă, prin 5G. În plus, am avut o linie de comunicare audio-video separată, prin telefonie, între locația din China și cea din București.

Comunicarea a fost perfectă: ne vedeam, ne auzeam fără întârziere. A fost o evoluție tehnologică fantastică. Practic, nu am simțit că proctorul nu se afla fizic în sală cu noi.

Desigur, echipa noastră era complet pregătită pentru orice situație. Responsabilitatea intervenției era integral a noastră. Pacientul era în grija noastră, iar dacă ar fi apărut complicații, eram pregătiți să intervenim fie cu chirurgie video-asistată, fie cu chirurgie clasică deschisă.

Au mai existat și alte încercări recente. De exemplu, în urologie, s-au realizat două intervenții de telechirurgie folosind platforme robotice noi, între Bordeaux și Beijing. Chirurgul din China era asistat, prin teleprezență, de doi proctori – unul francez și unul spaniol – aflați la Bordeaux", a explicat dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar Chirurgie Toracică, supraspecializat în chirurgie robotică toracică, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel