Epuizarea termică este o afecțiune care apare atunci când corpul se supraîncălzește. Simptomele pot include transpirație abundentă și un puls rapid. Epuizarea din cauza căldurii este una dintre cele trei boli legate de căldură, crampele de căldură fiind cele mai ușoare, iar insolația fiind cea mai gravă.
Cauzele bolilor cauzate de căldură includ expunerea la temperaturi ridicate, în special atunci când există și umiditate ridicată, și activitatea fizică intensă. Fără un tratament prompt, epuizarea din cauza căldurii poate duce la insolație, o afecțiune care pune viața în pericol. Din fericire, epuizarea din cauza căldurii poate fi prevenită.
Epuizarea termică, simptome
Simptomele de epuizare din cauza căldurii pot începe brusc sau pot progresa în timp, în special în cazul unor perioade prelungite de exerciții fizice. Posibilele simptome ale epuizării din cauza căldurii includ:
- Piele rece și umedă, cu pielea de găină atunci când sunteți în căldură.
- Transpirație abundentă.
- Leșin.
- Amețeli.
- Oboseală.
- Puls slab și rapid.
- Tensiune arterială scăzută.
- Crampe musculare.
- Greață.
- Dureri de cap.
Dacă credeți că aveți epuizare din cauza căldurii:
- Opriți orice activitate și odihniți-vă.
- Mutați-vă într-un loc mai răcoros.
- Beți apă rece sau băuturi sportive.
- Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează în decurs de o oră.
Vezi și: Cancerul de piele: Ce trebuie să știi pentru a reduce riscurile de dezvoltare a celulelor canceroase
Dacă vă aflați cu cineva care suferă de epuizare din cauza căldurii, solicitați imediat ajutor medical dacă persoana respectivă devine confuză sau tulburată, își pierde cunoștința sau nu poate bea. Dacă temperatura centrală a corpului - măsurată cu un termometru rectal - atinge 40 C sau mai mult, are nevoie de răcire imediată și de asistență medicală urgentă.
Epuizarea termică, cauze
Căldura corpului combinată cu căldura mediului înconjurător are ca rezultat ceea ce se numește temperatura centrală. Aceasta este temperatura interioară a corpului dumneavoastră. Corpul dumneavoastră trebuie să regleze câștigul de căldură pe vreme caldă sau pierderea de căldură pe vreme rece pentru a menține o temperatură centrală care este tipică pentru dumneavoastră. Temperatura centrală medie este de aproximativ 37 C.
Pe vreme caldă, corpul dumneavoastră se răcește în principal prin transpirație. Evaporarea transpirației vă reglează temperatura corpului. Dar atunci când faceți exerciții fizice intense sau când faceți un efort excesiv pe vreme caldă și umedă, corpul dumneavoastră este mai puțin capabil să se răcească eficient.
Ca urmare, în corpul dumneavoastră pot apărea crampe de căldură. Crampele de căldură sunt cea mai ușoară formă de boală legată de căldură. Simptomele crampelor de căldură includ adesea transpirație abundentă, oboseală, sete și crampe musculare. Un tratament prompt poate preveni evoluția crampelor de căldură spre boli mai grave cauzate de căldură, cum ar fi epuizarea din cauza căldurii.
Consumul de lichide sau de băuturi sportive care conțin electroliți poate ajuta la tratarea crampelor de căldură. Alte tratamente pentru crampele cauzate de căldură includ ajungerea la temperaturi mai scăzute, cum ar fi un loc cu aer condiționat sau la umbră, și odihna.
Alte cauze
În afară de vremea caldă și de activitatea intensă, alte cauze ale epuizării din cauza căldurii includ:
- Deshidratarea, care diminuează capacitatea corpului dumneavoastră de a transpira și de a menține o temperatură normală.
- Consumul de alcool, care poate afecta capacitatea corpului dumneavoastră de a vă regla temperatura.
- Îmbrăcarea excesivă, în special în haine care nu permit transpirației să se evapore cu ușurință.
Vezi și: De ce să nu te freci niciodată la ochi. Cele cinci boli grave pe care le riști
Epuizarea termică, factori de risc
Vârsta mică sau înaintată. Bebelușii și copiii mai mici de 4 ani și adulții de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de epuizare din cauza căldurii. Capacitatea organismului de a-și regla temperatura nu este pe deplin dezvoltată la copii .La adulții în vârstă, boala, medicamentele sau alți factori pot afecta capacitatea organismului de a controla temperatura.
Anumite medicamente. Unele medicamente pot afecta capacitatea organismului de a se menține hidratat și de a răspunde corespunzător la căldură. Printre acestea se numără unele medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială și problemele cardiace (betablocante, diuretice), pentru a reduce simptomele alergiilor (antihistaminice), pentru a vă calma (tranchilizante) sau pentru a reduce simptomele psihiatrice, cum ar fi delirurile (antipsihotice).
Obezitatea. Excesul de greutate poate afecta capacitatea organismului de a-și regla temperatura și poate face ca acesta să păstreze mai multă căldură.
Schimbări bruște de temperatură. Dacă nu sunteți obișnuit cu căldura, sunteți mai predispus la boli legate de căldură, cum ar fi epuizarea din cauza căldurii. Organismul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu temperaturile ridicate.
Călătorind într-un climat cald de la unul rece sau locuind într-o zonă care se confruntă cu un val de căldură timpuriu vă poate expune riscului de a suferi de o boală legată de căldură. Organismul nu a avut șansa de a se obișnui cu temperaturile mai ridicate.
Un indice de căldură ridicat. Indicele de căldură este o singură valoare de temperatură care ia în considerare modul în care vă fac să vă simțiți atât temperatura exterioară, cât și umiditatea. Atunci când umiditatea este ridicată, transpirația nu se poate evapora la fel de ușor, iar organismul are mai multe probleme în a se răci. Acest lucru vă face mai predispus la epuizare și la insolație. Atunci când indicele de căldură este de 33 C sau mai mare, ar trebui să luați măsuri de precauție pentru a vă menține răcoarea.
Epuizarea termică, complicații
Dacă epuizarea de căldură nu este tratată, aceasta poate duce la insolație. Insolația este o afecțiune care pune viața în pericol. Aceasta apare atunci când temperatura centrală a corpului atinge 40 C sau mai mult. Insolația are nevoie de asistență medicală imediată pentru a preveni deteriorarea permanentă a creierului și a altor organe vitale care poate duce la moarte.
Epuizarea termică, prevenție
Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a preveni epuizarea de căldură și alte boli legate de căldură. Când temperaturile cresc, amintiți-vă să:
Purtați haine lejere și lejere. Dacă purtați prea multe haine sau haine care se potrivesc strâns, nu veți permite corpului dumneavoastră să se răcească în mod corespunzător.
Protejați-vă împotriva arsurilor solare. Arsurile solare afectează capacitatea corpului dumneavoastră de a se răci. Protejați-vă în aer liber cu o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare. Folosiți o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 15.
Aplicați crema de protecție solară cu generozitate și reaplicați-o la fiecare două ore. Reaplicați mai des dacă înotați sau transpirați.
Beți multe lichide. Hidratarea vă ajută corpul să transpire și să mențină o temperatură corporală normală.
Fiți atenți la anumite medicamente. Fiți atenți la problemele legate de căldură dacă luați medicamente care pot afecta capacitatea corpului dumneavoastră de a rămâne hidratat și de a răspunde la căldură.
Nu lăsați niciodată pe nimeni într-o mașină parcată. Aceasta este o cauză frecventă a deceselor cauzate de căldură la copii. Atunci când este parcată la soare, temperatura din mașină poate crește cu peste 11 C în 10 minute.
Nu este sigur să lăsați pe cineva într-o mașină parcată pe vreme caldă sau fierbinte, chiar dacă geamurile sunt crăpate sau mașina este la umbră. Țineți mașinile parcate încuiate pentru a împiedica un copil să intre înăuntru.
Vezi și: Psyllium: ce sunt și care sunt beneficiile pentru organism. Ce efecte adverse poate da
Luați-o mai ușor în timpul celor mai fierbinți părți ale zilei. Dacă nu puteți evita o activitate intensă pe vreme caldă, beți lichide și odihniți-vă des într-un loc răcoros. Încercați să programați exercițiile fizice sau munca fizică pentru părțile mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineața devreme sau seara.
Obișnuiți-vă să vă aclimatizați. Limitați timpul petrecut lucrând sau făcând exerciții fizice în căldură până când vă veți obișnui cu ea. Persoanele care nu sunt obișnuite cu vremea caldă sunt deosebit de susceptibile la boli legate de căldură. Poate dura câteva săptămâni pentru ca organismul dumneavoastră să se adapteze la vremea caldă.
Fiți precaut dacă aveți un risc crescut. Dacă luați medicamente sau aveți o afecțiune care vă crește riscul de probleme legate de căldură, cum ar fi un istoric de boli cauzate de căldură anterioare, fiți precaut. Evitați căldura și acționați rapid dacă observați simptome de supraîncălzire. Dacă luați parte la un eveniment sportiv sau la o activitate intensă pe timp de caniculă, asigurați-vă că există servicii medicale pregătite în caz de urgență din cauza căldurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.