Cum se manifestă cancerul pancreatic, boala de care a suferit Jerry Springer. Starul TV a murit la vârsta de 79 de ani

Monika Baciu |
Data publicării:
jerry springer - FOTO: Instagram@thejerryspringershow
jerry springer - FOTO: Instagram@thejerryspringershow

Jerry Springer, realizatorul de emisiuni de televiziune, a murit la vârsta de 79 de ani în Chicago. Acesta a suferit de cancer pancreatic.

Jerry Springer a devenit celebru pe plan internaţional graţie emisiunii "The Jerry Springer Show" pe care a prezentat-o timp de trei decenii, din 1991. 

Jerry Springer a murit liniștit acasă, în Chicago, după o scurtă boală, a transmis familia. Vedeta Jerry Springer și fostul primar al orașului Cincinnati s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, după ce cancerul pancreatic ”a luat o întorsătură nefastă”.

”Capacitatea lui Jerry de a intra în legătură cu oamenii a fost în centrul succesului său, în tot ceea ce a încercat, fie că a fost politică, radiodifuziune sau doar glume cu oamenii de pe stradă care doreau o fotografie sau o vorbă. Este de neînlocuit iar pierderea lui ne doare enorm, dar amintirea inteligenţei, bunătaţii și umorului său vor rămâne mereu”, a transmis Jene Galvin, purtătorul de cuvânt al familiei într-un comunicat, potrivit Xpress.

Vezi și: Nevralgia intercostală, afecțiunea care poate duce la complicații majore. Cum se poate trata

Cancerul pancreatic, ce este

Cancerul pancreatic începe în țesuturile pancreasului - un organ din abdomenul dumneavoastră care se află în spatele părții inferioare a stomacului. Pancreasul dumneavoastră eliberează enzime care ajută la digestie și produce hormoni care ajută la gestionarea glicemiei.

În pancreas pot apărea mai multe tipuri de creșteri, inclusiv tumori canceroase și necanceroase. Cel mai frecvent tip de cancer care se formează în pancreas începe în celulele care căptușesc canalele care transportă enzimele digestive în afara pancreasului (adenocarcinom ductal pancreatic).

Cancerul pancreatic este rareori detectat în stadii incipiente, când este cel mai curabil. Acest lucru se datorează faptului că, adesea, nu provoacă simptome decât după ce s-a răspândit la alte organe.

Opțiunile de tratament pentru cancerul pancreatic sunt alese în funcție de amploarea cancerului. Opțiunile pot include chirurgia, chimioterapia, radioterapia sau o combinație a acestora, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Tratamentul care ucide celulele canceroase din creier. Urmărește și tratează tumorile. Rezultatele sunt uimitoare

Cancerul pancreatic, simptome

Semnele și simptomele cancerului pancreatic nu apar de multe ori decât atunci când boala este avansată. Acestea pot include:

- Dureri abdominale care iradiază spre spate

- Pierderea poftei de mâncare sau pierderea neintenționată în greutate

- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

- Scaune de culoare deschisă

- Urină de culoare închisă

- Mâncărimi ale pielii

- Diagnostic nou de diabet sau diabet existent care devine mai greu de controlat

- Cheaguri de sânge

- Oboseală

Mergeți la medic dacă aveți orice simptome inexplicabile care vă îngrijorează. Multe alte afecțiuni pot provoca aceste simptome, așa că medicul dumneavoastră poate verifica aceste afecțiuni, precum și cancerul pancreatic.

Vezi și: Alimentele care ne fac fericiți. Sunt ușor de introdus în dietă. Ce alte beneficii mai aduc

Cancerul pancreatic, cauze

Nu este clar care sunt cauzele cancerului pancreatic. Medicii au identificat unii factori care pot crește riscul acestui tip de cancer, inclusiv fumatul și anumite mutații genetice moștenite.

Pancreasul dumneavoastră are o lungime de aproximativ 15 centimetri (6 inci) și arată ceva asemănător cu o pară așezată pe o parte. El eliberează (secretă) hormoni, inclusiv insulină, pentru a ajuta organismul dumneavoastră să proceseze zahărul din alimentele pe care le consumați. Și produce sucuri digestive pentru a ajuta organismul dumneavoastră să digere alimentele și să absoarbă substanțele nutritive.

Cum se formează cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic apare atunci când celulele din pancreasul dumneavoastră dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun celulei ce să facă. Aceste mutații le spun celulelor să crească necontrolat și să continue să trăiască după ce celulele normale ar muri. Aceste celule care se acumulează pot forma o tumoare. Atunci când nu sunt tratate, celulele canceroase pancreatice se pot răspândi la organele și vasele de sânge din apropiere și la părți îndepărtate ale corpului.

Cea mai mare parte a cancerului pancreatic începe în celulele care căptușesc canalele pancreasului. Acest tip de cancer se numește adenocarcinom pancreatic sau cancer pancreatic exocrin. Mai rar, cancerul se poate forma în celulele producătoare de hormoni sau în celulele neuroendocrine ale pancreasului. Aceste tipuri de cancer se numesc tumori neuroendocrine pancreatice, tumori ale celulelor insulelor sau cancer endocrin pancreatic.

Vezi și: CNAS, decizie în premieră. Stimulent pentru pacienți și medici, de la 1 iulie. Petru Crăciun: E introdus pentru prima dată. Mă întreb unde eram dacă luam acest stimulent în urmă cu 10 ani

Cancerul pancreatic, factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de cancer pancreatic includ:

- Fumatul

- Diabet

- Inflamație cronică a pancreasului (pancreatită)

- Antecedente familiale de sindroame genetice care pot crește riscul de cancer, inclusiv o mutație a genei BRCA2, sindromul Lynch și sindromul de melanom atipic familial cu alunițe maligne (FAMMM)

- Antecedente familiale de cancer pancreatic

- Obezitate

- Vârsta înaintată, deoarece majoritatea persoanelor sunt diagnosticate după vârsta de 65 de ani

Un studiu de amploare a demonstrat că combinația dintre fumat, diabet de lungă durată și o dietă deficitară crește riscul de cancer pancreatic peste cel al fiecăruia dintre acești factori în parte.

Cancerul pancreatic, tratament

Tratamentul pentru cancerul pancreatic depinde de stadiul și localizarea cancerului, precum și de starea dumneavoastră generală de sănătate și de preferințele personale. Pentru majoritatea oamenilor, primul obiectiv al tratamentului cancerului pancreatic este eliminarea cancerului, atunci când este posibil. Atunci când acest lucru nu este o opțiune, accentul poate fi pus pe îmbunătățirea calității vieții dumneavoastră și pe limitarea cancerului de a crește sau de a provoca mai mult rău.

Tratamentul poate include intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie sau o combinație a acestora. Atunci când cancerul pancreatic este avansat și aceste tratamente nu sunt susceptibile de a oferi un beneficiu, medicul dumneavoastră se va concentra pe ameliorarea simptomelor (îngrijiri paliative) pentru a vă menține cât mai confortabil pentru cât mai mult timp posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel