Cum se iau pastilele pentru a fi mai eficiente. Cercetător: Poate avea un impact uriaș

Sonia Baciu |
Data publicării:
cum se iau pastilele pentru a fi mai eficiente. FOTO: Freepik @jcomp
cum se iau pastilele pentru a fi mai eficiente. FOTO: Freepik @jcomp

Care este poziția corectă pentru a lua medicamentele, astfel încât acestea să se absoarbă mai repede.

Administrarea medicamentelor ne este explicată de medic sau de farmacist în câteva expresii foarte simple: înainte sau după masă, dimineața și seara, ori la un număr de ore, în cazul antibioticelor, de exemplu.

Iar traseul pe care îl urmează respectivele medicamente pentru a-și atinge scopul este unul cunoscut: administrare orală, pastila ajunge în stomac, în intestine și apoi în sânge, astfel că absorbția se poate întâmpla chiar și la o oră de la administrare.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, care au simulat modul în care medicamentele se dizolvă în stomac și sunt eliberate în intestinul subțire, notează Science Alert.

Aceștia au descoperit că postura ideală pentru cea mai rapidă absorbție nu este aceea de a sta în poziție verticală, ci de a te apleca spre dreapta.

”Am fost foarte surprinși de faptul că postura avea un efect atât de mare asupra vitezei de dizolvare a unei pastile. Nu m-am gândit niciodată dacă o făceam bine sau rău, dar acum cu siguranță mă voi gândi la asta de fiecare dată când voi lua o pastilă”, spune Rajat Mittal, un informatician care studiază dinamica fluidelor la Johns Hopkins School of Medicine.

Dacă până acum nu v-ași gândit la cât de repede se absorb suplimentele de vitamine și minerale, absorbția medicamentelor are ramificații serioase în ceea ce privește rapiditatea cu care analgezicele își fac efectul sau cât de constant stabilizează medicamentele tensiunea arterială - ca să nu mai vorbim de găsirea dozei potrivite pentru femei, spre deosebire de bărbați.

Vezi și: Medicația pentru durere, personalizată. De ce este necesar acest lucru

Ce au arătat studiile

În acest context, Mittal și colegii săi au testat patru poziții folosind modelul lor computerizat al stomacului uman, care s-a bazat pe imaginile de înaltă rezoluție ale scanării corporale ale unui bărbat de 34 de ani.

Denumit StomachSim, modelul a simulat fluidul și biomecanica unei pilule care se deplasează prin tractul digestiv și cât de repede ar fi expulzată din stomac în duoden, prima parte a intestinului subțire, unde începe absorbția substanțelor nutritive.

Astfel, întinderea sau aplecarea pe partea stângă a încetinit dizolvarea, fapt pentru care absorbția medicamentelor în această poziție a durat până la cinci ori mai mult decât în poziția verticală, în care gravitația și anatomia sunt de partea stomacului.

”Pentru persoanele în vârstă, sedentare sau imobilizate la pat, faptul că se întorc în stânga sau în dreapta poate avea un impact uriaș", mai explică Mittal.

Studii anterioare au constatat în mod similar că statul culcat pe partea dreaptă accelerează viteza cu care stomacul golește alimentele în intestin și că statul așezat, în picioare sau înclinat spre dreapta accelerează, de asemenea, absorbția medicamentelor orale.

Mai mult decât atât, pentru a face un pas în față în cercetarea lor, aceștia au simulat ce se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de gastropareză, afecțiune în care nervii deteriorați sau mușchii stomacali slăbiți împiedică sau încetinesc stomacul să se golească în mod corespunzător.

Ce a rezultat din simulare este încurajator, pentru că până și o mică reducere a puterii de digestie simulată a stomacului duce la diferențe notabile în ceea ce privește viteza cu care acesta digeră și expulzează o pastilă în duoden - similar cu schimbările de postură.

”Postura în sine are un impact atât de mare asupra acesteia, încât este echivalent cu faptul că stomacul cuiva are o disfuncție foarte semnificativă în ceea ce privește dizolvarea pastilelor", mai spune Mittal.

Studiul, publicat în Fizica Fluidelor, este unul limitat, nefiind realizate simulări cu privire la cantitatea de lichid, gaz și alimente din stomac, însă în ciuda acestor limitări, susțin cercetătorii, ”simulările computaționale ale mecanicii fluidelor gastrice pot oferi informații utile și unice despre procesele fiziologice complexe care stau la baza dizolvării medicamentelor”.

Reacțiile adverse la medicamente, problemă importantă. Cum le recunoști corect

Reacțiile adverse ale medicamentelor pot fi experimentate de orice persoană. Majoritatea reacţiilor adverse la medicamente sunt puţin importante şi sunt reversibile. Exista însă şi reacţii adverse grave, unele care pot duce la infirmităţi, iar altele chiar la moarte.

Cum recunoaștem reacțiile adverse

Reacţiile adverse la medicamente sunt foarte variate în funcţie de medicament, tipul de reacţie adversă, nivelul de pregătire a doctorilor, posibilitatea de supraveghere a bolnavului etc. Frecvenţa reacţiilor adverse depinde de grupă terapeutica a medicamentului.

Cele mai frecvente reacţii adverse se înregistrează la medicamentele anticanceroase, iar medicamentele cardiovasculare pot produce reacţii adverse cu o frecvenţă de peste 20%. 

Cunoaşterea mecanismelor reacţiilor adverse este utilă pentru diagnosticarea acestora şi, prin urmare, pentru un management eficient. Medicul Cătălina Panaitescu a explicat care sunt reacțiile adverse și cum le recunoaștem.

”Tratamentul farmacologic al diverselor boli se însoțește uneori de reacții adverse, definite ca răspunsuri nocive și nedorite determinate de medicamente. Cauzele pot fi variate și este important să știm să le identificăm corect, spre beneficiul pacientului care va fi protejat, astfel, atât de riscul unei noi expuneri, cât și de acela al privării de un tratament eficace.

Reacțiile adverse de tip A (intrinseci) – cele mai frecvente (70 – 80%) – sunt consecința acțiunii farmacologice a unui medicament și ca urmare sunt previzibile și legate de doză administrată: cu cât aceasta este mai mare, cu atât riscul apariției lor crește”, a explicat medicul Cătălina Panaitescu. Citește mai departe AICI.

Băuturile care influențează efectul medicamentelor. Marea greșeală pe care ai făcut-o până acum când ai luat pastile

Cei care urmează un tratament medicamentos pentru diverse afecțiuni trebuie să țină cont de o serie de băuturi care ar putea reduce din efectele medicamentelor, mai mult, să producă reacții adverse.

Cu toate acestea, multe persoane iau medicamentele prescrise cu alte băuturi decât apă, dar unele lichide pot distruge proprietăţile benefice ale medicamentelor şi vitaminelor, notează Rador.

Contrar așteptărilor, nu doar alcoolul se află pe lista băuturilor interzise, ci și cafeaua, laptele sau sucurile de citrice. Citește mai departe AICI.

Vezi și: La ce BOLI ajută canabisul. Diferența dintre cânepă și canabis. Ciuhodaru: NU vindecă, doar ameliorează. E legal în România înca din 2013

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel