Cum se iau, de fapt, antibioticele. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Durata trebuie să fie optimă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
antibioticele - FOTO: Freepik@yanalya
antibioticele - FOTO: Freepik@yanalya

Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o faci când iei medicamente. Lucrul care anulează efectul acestora. 

Tratamentul antibiotic trebuie să fie urmat cu strictețe, iar durata acestuia este esențială pentru succesul terapiei, susține Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L. și Secretar General al Societății Române de Rinologie. Potrivit specialistului, durata optimă a tratamentului este stabilită de medic, în funcție de tipul infecției, iar pacientul nu trebuie să decidă singur când să întrerupă terapia.

"Durata tratamentului este foarte importantă. Dacă începem un tratament antibiotic, durata trebuie să fie optimă. Optimă decide medicul în momentul în care știe cu ce infecție are de-a face. În niciun caz nu decide pacientul", a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Cum se iau, de fapt, antibioticele - FOTO: Freepik@pvproduction

Greșeala pe care o faci când urmezi un tratament

Un alt comportament eronat pe care mulți pacienți îl adoptă este întreruperea tratamentului din motive sociale, precum evenimentele din weekend, unde consumul de alcool ar putea interfera cu antibioticul. Prof. Sarafoleanu a subliniat și faptul că nerespectarea prescripției poate duce la o creștere semnificativă a cazurilor de rezistență bacteriană, un fenomen alarmant la nivel global.

"Mai este ideea că oprim antibioticul în weekend, pentru că avem câte un eveniment social și antibioticul nu se potrivește cu un anume consum de alcool și se întrerupe tratamentul.

Dacă îl reluăm după 3 zile nu este o atitudine corectă. Tratamentul trebuie să dureze atâta timp cât a hotărât medicul curant. Trebuie ținut riguros, pentru că în felul acesta scădem șansele de instalare a unor rezistențe sau ale unor tratamente inutile cu efecte nocive", a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Pentru a preveni dezvoltarea rezistenței bacteriene, tratamentele antibiotice trebuie să fie administrate exact așa cum a fost prescris de medic, fără întreruperi, chiar și în perioada în care pacientul se simte mai bine. De asemenea, este important ca pacienții să nu solicite antibiotice pentru afecțiuni virale, cum ar fi răceala sau gripa, deoarece antibioticele nu sunt eficiente în aceste cazuri și doar contribuie la dezvoltarea rezistenței.

Pentru a preveni dezvoltarea rezistenței bacteriene, tratamentele antibiotice trebuie să fie administrate exact așa cum a fost prescris de medic, fără întreruperi, chiar și în perioada în care pacientul se simte mai bine. Respectarea recomandărilor medicului este importantă pentru sănătatea publică și pentru eficiența tratamentelor viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel