Cum se face rezecția hepatică, cât de repede se recuperează pacientul și când nu mai poate fi făcută

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medic
Medic

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie Generală, de la Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, cum se face rezecția hepatică și cât durează procedura.

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, doctorul Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie Generală de la Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, a detaliat când se face rezecția - îndepărtarea parțială sau totală a ficatului - , cât durează și cât de repede se recuperează pacientul după intervenția chirurgicală.

”De cele mai multe ori, rezecțiile se fac printr-un abord clasic deschis, dar există și posibilitatea intervențiilor minimal invazive prin laparoscopie și, mai nou, cu robotul. În cazul tumorilor care sunt ușor abordabile, situate anterior și lateral, rezecții care nu comportă un grad excesiv de complexitate nu includ și rezecții vasculare, de exemplu. Și mai există și un abord hibrid în tumorile primare colorectale cu metastaze hepatice în care se intervine în aceeași ședință operatorie și pentru tumoarea primară și pentru metastaze, tumoarea primară fiind rezecată minimal invaziv de robot sau laparoscopic și hepatectomia făcându-se prin abord deschis”, explică medicul Romanescu.

Cât durează o rezecție

Specialistul afirmă că o astfel de intervenție chirurgicală durează de la trei ore în sus și în durata operației își spune cuvântul expertiza echipei de medici. ”Dacă echipa are un grad de expertiză ridicat în Chirurgia Laparoscopică sau Robotică poate efectua o rezecție hepatică minimal-invazivă mai repede decât o echipă care urmează o curbă de învățare. Altfel, fiind operații complexe, ele durează de la minim 3 ore în sus”, explică medicul Dragoș Romanescu.

După intervenție, pacienții stau la Terapie Intensivă două-trei zile după care sunt internați pe secție alte minim cinci zile. ”Timpul de refacere a parenchimului este de 3-6 luni, iar în perioada asta, pacientul trebuie să aibă un regim de viață mai strict, cu o dietă adecvată, cu mai puțin efort fizic. El poate să resimtă în perioada asta de refacere o ușoară oboseală, o lipsă sau un deficit de randament. Trebuie să vină însă la controale periodice și controalele vor vedea atât funcția hepatică, cât și volumul ficatului - cât de mult s-a regenerat ficatul, cât și patența vasculară”, precizează doctorul.

Specialistul subliniază că nu numai volumul ficatului după rezecție este urmărit la analize, ci și calitatea acestuia. Iar după cele 6 luni - un an după intervenție, când trebuie să respecte un anume regim, ficatul lor se va recupera. ”Ei (n. r. pacienții) pot să performeze chiar și sporturi de performanță. Vor avea un regim de viață cvasi-normal”, adaugă medicul.

Potrivit acestuia, la o rezecție hepatică se încearcă să se lase cât mai mult posibil din ficat, mai ales la pacienții neoplazici gândindu-se că în evoluția bolii ar putea fi nevoie de două sau trei rezecții. ”Avem pacienți care au fost rezecați de mai multe ori în timpul evoluției bolilor”, adaugă doctorul Dragoș Romanescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel