Dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, a vorbit despre îngrijirea oro-dentară a copiilor, despre cum scoatem corect dinții de lapte. Mai mult, am întrebat-o dacă scoaterea dinților de lapte ai copiilor, acasă, prin metodele celebre, poate fi principala traumă a copiilor în relația cu medicul stomatolog.
"Exfolierea dinților de lapte, spontană sau ușor „ajutată” de mușcarea unui măr ori morcov sau prin intervenția unui membru al familiei mai experimentat în domeniu nu e un lucru rău.
Ea poate fi sursă de amuzament acasă și un motiv de mare mândrie atunci când este încununată de succes. Dacă însă succesul întârzie și dintele se încăpățânează să rămână pe arcadă, intervenția medicului devine necesară, iar experiența tentativelor eșuate în prealabil poate influența negativ atitudinea copilului în cabinetul stomatologic.
Dar îl poate și motiva să coopereze pentru a obține în sfârșit rezultatul dorit – de exemplu o vizită a Zânei Măseluță.
Copiii sunt diferiți, reacțiile lor sunt diferite, iar noi suntem aceia care trebuie să ne adaptăm, în funcție de fiecare copil în parte", a declarat Arina Vinerean, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
3 sfaturi importante pentru o igienă dentară corectă la copii?
"Introduceți periajul în rutina zilnică, de la erupția primului dințișor de lapte;
Rețineți că fluorul este prietenul dinților, nu dușmanul copiilor – folosiți paste de dinți cu atât fluor cât recomandă stomatologul pediatru, în funcție de particularitățile individuale ale fiecărui copil;
Suprimați alăptatul la cerere pe timpul nopții, cât mai curând după erupția primului dinte.
Și, cel mai important: luați-vă informațiile numai din surse autorizate, nu vă ghidați după trenduri și opinii neavizate. Lipsa de informare corectă reprezintă poate cel mai mare și mai periculos paradox al circulației libere a informației în această epocă", a mai spus medicul.
Cum îi convingem pe cei mici să se spele pe dinți?
"Se spune că obișnuința este a doua natură, iar obișnuința spălatului pe dinți va fi cu atât mai ușor de construit, cu cât este mai de timpuriu introdusă în rutina zilnică, blând, dar ferm totodată, fără excepții sau derogări de la regulă", a mai spus medicul stomatolog.
Care e vârsta indicată pentru periajul dinților la copii, în condițiile în care au apărut o mulțime de dispozitive pentru bebeluși, citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.