Cum scapi de jocurile de noroc?

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cum scapi de jocurile de noroc? Dependența de jocuri de noroc este una care poate duce la pierderea bunurilor personale, la dezbinarea familiei și la pierderea propriei sănătăți fizice sau mentale. 

Acest obicei se creează în timp și poate apărea din cauza unei compulsivități moștenite din familie, din cauza unui dezechilibru chimic în creier, din pricina anturajului, stresului sau plictiselii ori din cauza unei trăsături de personalitate precum competitivitatea, impulsivitatea sau neliniștea. Pentru a putea scăpa de această dependență, adoptă următoarele schimbări:

Cum scapi de jocurile de noroc?

Pentru a-ți schimba stilul de viață, ai nevoie de susținerea celor din jur. Cere-le ajutorul acelor persoane care țin la tine, pentru că ai nevoie de cineva căruia să-i spui ce simți și care să-ți ofere o alternativă de petrecere a timpului mai bună. Poate că în loc să joci, ai nevoie de un prieten căruia să-i vorbești despre stresul de la lucru, despre familie sau situația financiară.

Dacă tocmai persoanele dragi sunt sursa stresului și motivul pentru care vrei să evadezi jucând, atunci discutați deschis problemele pe care le aveți, concentrându-vă pe soluții, și nu pe găsirea unui vinovat.

2. -imagine fara descriere- (cum-scapi-de-jocurile-de-noroc-2_90385100.jpg)

Gestionează-ți sentimentele neplăcute într-un mod sănătos

Jocurile de noroc pot fi percepute de jucători ca moduri de a se calma sau de a-și oferi o doză de andrenalină. Dacă tinzi să joci după o ceartă în familie sau când ai primit o veste proastă, apelează la alte metode de calmare, precum exercițiile de respirație adâncă, meditația ghidată, sportul sau plimbările în natură. Conștientizează că orice problemă are o soluție și că dacă ai răbdare ca lucrurile să se așeze, vei vedea totul într-o lumină mai bună.

Dacă joci pentru că ești plictisit, organizează o ieșire cu prietenii, o activitate pentru a-ți bucura familia sau înscrie-te la un curs care să te ajute să-ți dezvolți o pasiune precum dansul, gătitul, grădinăritul etc.

Este important ca exact atunci când simți impulsul către acest comportament distructiv, să-l înlocuiești cu un impuls pozitiv. Adică, dacă ieși pe ușă către sala de jocuri, îndreaptă-te către o sală de cinema sau sună un prieten cu care să stai de vorbă la el în parcare. Fă imediat orice altă activitate sănătoasă care să-ți ia mintea de la această adicție, pentru a-ți crea obiceiuri constructive și a nu lăsa creierul să te convingă să te întorci la sursa lui obișnuită de dopamină. Așa cum au avut loc schimbări ale neurotransmițătorilor chimici ce au permis dezvoltarea acestei dependențe de jocuri de noroc, prin repetarea comportamentului pozitiv, structura creierului tău se poate schimba din nou.

Evită influențele negative

 

Prietenii care joacă jocuri de noroc te pot influența foarte ușor, promițând că e ultima dată când jucați, că veți câștiga, că vă veți distra sau presându-te pentru a nu se simți singurii care cad în plasă. Pentru că petreceți mult timp împreună, este ușor să le preiei din obiceiuri și comportamente, așa că ideal ar fi să petreci cât mai puțin timp în preajma celor împătimiți de jocuri și departe de locurile unde se desfășoară aceste activități.

Evită izolarea

 

Dacă trebuie să renunți la câțiva dintre prietenii tăi, încearcă să-ți faci prieteni noi sau să te apropii de cei care au obiceiuri constructive. Mai ales când simți nevoia de a juca, este important să ai pe cineva alături, să suni un prieten sau un membru al familiei și să ieșiți la o cafea sau o plimbare.

Caută un grup de sprijin

 

Chiar dacă ai prieteni iubitori, vor exista situații în care aceștia nu vor ști ce să-ți spună sau cum să te ajute. În acest caz, un grup de sprijin format de oameni care se confruntă cu aceeași dependență poate ajuta. Acești oameni te vor ajuta să te simți înțeles deoarece au trecut prin experiențe similare, motiv pentru care pot să-ți împărtășească și strategiile de a rezista care au funcționat pentru ei.

Cântărește avantajele renunțării la acest viciu

 

Gândește-te la ieșirile și amintirile frumoase pe care ți le poți crea dacă nu-ți irosești banii și timpul în sala de jocuri. Cu cât vei petrece mai mult timp de calitate cu cei dragi și vei scăpa de datorii (dacă ai) sau îți vei investi banii în lucruri utile, mintea ta va fi mai liniștită. Totodată, chiar dacă schimbarea anturajului și înlocuirea acestei activități compulsive pot crea o stare de sevraj la început, în timp te vei obișnui să fii dependent de activitățile plăcute alese în schimb, precum sportul sau ieșitul în natură.

Implică-te într-o cauză nobilă

 

Dacă nevoia de a juca vine dintr-o lipsă a scopului în viață sau dintr-o stimă de sine scăzută, încearcă să oferi din timpul tău oamenilor care au nevoie de ajutor. Poți deveni voluntar în diverse organizații, petrecând timp cu oameni bolnavi sau nevoiași, cărând alimente de care aceștia au nevoie sau construind locuințe pentru ei. Atunci îți vei da seama că sunt o mulțime de persoane care ar avea nevoie de tine, că ai abilități de care poate încă nu știi și că există căi prin care poți dobândi respectul celorlalți și, cel mai important, respectul tău față de tine.

Apelează la un terapeut

1. -imagine fara descriere- (cum-scapi-de-jocurile-de-noroc-1_02429000.jpg)

Un terapeut are pregătirea necesară pentru a te asculta și ajuta să ajungi la rădăcina problemei tale. El îți poate oferi strategii pentru a rezista impulsurilor negative, dar și pentru a-ți schimba modul de a gândi care te-a făcut să ajungi la acest obicei. Fie că te gândești că e vital să faci bani urgent, că trebuie să dovedești ceva, că oricum nimănui nu-i pasă ce faci sau nu vezi consecințele pe care le pot avea acțiunile tale, terapeutul va găsi cauza. Iar dacă nu ai un cabinet în apropiere, timp de a ajunge la unul sau dorința de a vorbi cu cineva față-n față, poți încerca terapia online, cu ajutorul unui simplu click. După o ședință îți vei putea da seama dacă vrei să continui în acest format sau ai prefera să vorbești în persoană cu terapeutul tău.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel