Discuțiile despre siguranța laboratoarelor de biosecuritate au luat amploare odată cu pandemia de COVID-19, în special în urma speculațiilor că virusul SARS-CoV-2 ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan. Subiectul rămâne controversat, iar investigațiile internaționale nu au ajuns la o concluzie definitivă.
În contextul conflictelor armate, așa cum este cazul laboratorului ocupat în Congo, riscul ca agenți patogeni periculoși să ajungă în afara mediului controlat al laboratoarelor ridică îngrijorări majore pentru sănătatea publică globală.
"Sunt vești periculoase în Congo. Este război civil. Rebelii au ocupat laboratorul unde făceau teste, unde era monitorizată Ebola, o febră hemoragică gravă. În SUA au apărut documente că virusul SARS-COV2 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan. Ce sunt aceste laboratoare care, în cazul COVID a produs atâta îngrijorare, victime, probleme sociale și economice", a spus jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Ce sunt laboratoarele de biosecuritate
Laboratoarele de nivel BSL-4 (Biosafety Level 4) sunt cele mai avansate unități de cercetare, special concepute pentru a studia virusuri și microorganisme cu potențial ridicat de contagiozitate și mortalitate.
"În privința laboratoarelor înalt de biosecuritate care se ocupă de virusuri și microorganisme cu potențial mare de transmitere și contagiozitate, acestea sunt sunt laboratoare de nivel BSL-4 ( laborator de biosecuritate nivel 4-n.r.) care se ocupă de febre hemoragice.
Aceste laboratoare au un nivel special de biosiguranță care nu ar trebui să permită cu prea mare ușurință producerea unor evenimente, doar dacă este o chestiune pro-activă, mai mult decât un simplu accident", a explicat prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi managerul Spitalului Victor Babeș, în exclusivitate la DC Medical și DC News, în emisiunea Academia de Sănătate.
Laboratoare de biosecuritate - FOTO: Freepik@legion
Cum funcționează astfel de laboratoare
Laboratoarele BSL-4 sunt proiectate cu măsuri stricte de securitate și izolare pentru a preveni scăparea agenților patogeni în mediul înconjurător.
"Există niște recomandări și protocoale foarte clare de construcție și de funcționare a unor laboratoare BSL-4. Sunt destul de puține în întreaga lume. În România nu avem niciun BSL-4. Avem un laborator BSL-3, care este utilizat în medicina veterinară.
Clădirile BSL-4 sunt unități complet separate, au marje clare de distanță față de alte locuri. Nu poți să faci un BSL-4 în mijlocul Bucureștiului. Sunt etaje întregi de filtre și de purificare și prevenire a scăpării diverselor microorganisme. Costurile de funcționare ale unui astfel de laborator sunt imense.
Costurile sunt redutabile pentru că e o structură extrem de compactă pentru a putea fi studiate aceste microorganisme extrem de contagioase și virulente și să nu scape în mediul înconjurător", a explicat prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi managerul Spitalului Victor Babeș, în exclusivitate la DC Medical și DC News, în emisiunea Academia de Sănătate.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.