Cum scădem colesterolul. Prof. dr Maria Dorobanțu explică

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Maria Dorobanțu. Foto: DC Medical
Prof dr Maria Dorobanțu. Foto: DC Medical

Prof dr Maria Dorobanțu a explicat, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cum pot fi scăzute nivelurile colesterolului.

Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, prof dr Maria Dorobanțu a vorbit și despre cum poate fi scăzut colesterolul. ”Pe primul loc rămân statinele, indiferent de ce tip de statine folosim. Sigur, le alegem în funcție de bolnav, de patologia asociată, dar statinele în doză mare rămân indicația de primă intervenție și la doze la care bolnavul să le poată tolera, mai mari sau mai mici în funcție de riscul cardiovascular al bolnavului”, explică aceasta.

Colesterolul, Maria Dorobanțu. Alte clase de medicamente

Însă, când statinele nu sunt suficiente pentru a scădea colesterolul, atunci, adaugă prof dr Maria Dorobanțu, acestea se pot combina cu o altă clasă de medicamente care să scadă riscul cardiovascular. ”Dacă nici așa nu merge, se pot asocia statinele cu încă o clasă de medicamente care se administrează injectabil, o dată la două săptămâni. E o terapie mai complicată, e o terapie care încă este foarte scumpă și, de aceea, greu accesibilă”, consideră specialista.

Aceasta din urmă soluție de scădere a colesterolului nu este, încă, decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar, susține Maria Dorobanțu, se lucrează în acest sens. O astfel de terapie costă, în medie, 5.000 de euro pe an, în Europa. ”Nici țările foarte dezvoltate nu și-o permiteau la început”, completează prof dr Maria Dorobanțu. S-a adus și în România această terapie care costă, în medie, pe an, circa 2.000 de euro.

”Ar trebui început cu cei care au dislipidemii în familie pentru că o dislipidemie familială înseamnă oameni tineri”, adaugă ea. Acesta a exemplificat că a avut pacienți în jur de 30 de ani, cu un istoric familial cu dislipidemii, care au suferit un infarct deși nu fumau, nu erau obezi și nici nu erau diabetici. ”De aceea este important să ne adresăm acestui segment de populație”, subliniază prof. dr. Maria Dorobanțu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel