Prim ajutor, cursuri gratuite. Maratonul resuscitării, eveniment ajuns la a cincea ediție, se va desfășura duminică, 7 iulie, între orele 10.00 și 19.00, în Parcul Central din Cluj, lângă clădirea Casinoului. Anii trecut au venit peste 1.500 de oameni.
Manifestarea este organizată de profesioniștii de la SMURD Cluj și reprezintă un proiect inițiat de către medicii si paramedicii voluntari SMURD Cluj cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu" al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe.
„De ce sunt importante aceste manevre? Pentru că sunt salvatoare de vieți. Dacă ele sunt inițiate în primele minute, șansa victimei să supraviețuiască este crescută considerabil. Cu fiecare minut care trece și în care nu se fac manevre de resuscitare, șansele de supraviețuire scad dramatic. În momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, sângele nu mai circulă prin corp, deci nici creierul nu mai este perfuzat. Într-un interval de 5-6 minute, creierul va începe să moară. Oriunde te-ai afla în Cluj, nu ai cum să ajungi cu ambulanța în 5-6 minute. De aceea manevrele de resuscitare inițiate în primele 5 minute sunt vitale", spune George Voicescu, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj, potrivit unui comunicat.
Se va preda în româna, dar și în engleză, franceză, maghiară.
Prim ajutor, cursuri gratuite: "cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult"
Potrivit sursei citate, cursurile gratuite se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră, fără a se înscrie. Se vor face grupuri a câte 2-5 cursanți care vor fi coordonați de 2 medici/paramedici SMURD care vor preda timp de circa 20-25 minute.
"Manevrele sunt explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu voluntarii SMURD. Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția căilor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce privește suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului", se mai explică în comunicat.
Specialiștii SMURD își doresc ca prin acest proiect ca oamenii să considere absolut normală ideea de a cunoaște tehnicile de executare a manevrelor de resuscitare.
„Chiar dacă pașii sunt mici în această direcție și introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școlile din România se lasă încă așteptată, în final totul se rezumă la ideea de a fi sigur că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a salva viața celui de lângă tine, fără a te întreba cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult", mai afirmă Voicescu George, conform sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.