Cum să vă feriți de toxiinfecțiile alimentare. Dorobăț: Ne dăm seama dacă un anumit produs alimentar este în regulă. Atenție la ouă, atenție la maioneză

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum să vă feriți de toxiinfecțiile alimentare - Foto: Freepick @suttipunfpik
Cum să vă feriți de toxiinfecțiile alimentare - Foto: Freepick @suttipunfpik

Toxiinfecțiile alimentare pot fi fatale. La ce trebuie să fiți atenți dacă plecați în vacanța de Paști.

Sărbătorile pascale înseamnă pe lângă adunarea familiei la masa festivă și multă alergătură pentru a obține ingredientele necesare unei mese cu produse tradiționale. Ofertele sunt variate, dar fiecare vrea ce este mai bun și mai sănătos.

Fie că petreceți acasă, cu familia, sau în deplasare, în vacanță, alături de prieteni, este important să fiți atenți la o serie de aspecte privind achiziționarea și consumul produselor specifice perioadei, pentru a fi feriți de posibilele neplăceri ale unei toxiinfecții alimentare care să vă strice nu doar buna dispoziție, dar și care riscă să vă pună în pericol sănătatea.

”În general să preferăm produse din locuri pe care le cunoaștem. Pentru cei mici, aș atrage atenția, ca părinții să fie atenți în momentul în care cumpără dulciuri caracteristice acestei perioade de timp, cum sunt iepurașii, cum sunt ouăle de ciocolată, dar care să fie cumpărate din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical, cu termene de garanție vizibile și să fie controlat acest termenul.

Pentru că vin sărbătorile pascale, pe care toată lumea le așteaptă cu bucurie, ne dorim vacanțe, dar acestea ca să fie liniștite trebuie să fim atenți la ceea ce înseamnă consum, pentru că în general produsele care se consumă în aceste zile sunt produse pe bază de ouă, pe bază de lapte și derivate, pe bază de de carne, întotdeauna trebuie să fim siguri că produsul respectiv este consumat în condiții de igienă”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate, pentru DC Medical.

La ce trebuie să fiți atenți în vacanță 

Potrivit medicului, dacă plecați în vacanță, indicat este să luați masa doar în locurile controlate de către autoritățile sanitare.

”Să preferăm să mâncăm în locuri care sunt controlate și corecte din punct de vedere medical, adică locații publice în care intră controlul DSP-ului, nu în cele care sunt ferite de ochiul vigilent al colegilor epidemiologi, să fim atenți la ceea ce înseamnă gust, la ceea ce înseamnă miros, pentru că până la urmă și noi ne dăm seama dacă un anumit produs alimentar este în regulă.

Atenție la ouă, atenție la maioneză, atenție la tot ceea ce înseamnă lapte și derivate, pentru a avea o vacanță liniștită”, a mai spus medicul infecționist.

Toxiinfecția alimentară - ce este, cauze și simptome

Toxiinfecția alimentară apare atunci când o persoană consumă alimente sau băuturi contaminate cu:

- bacterii

- virusuri

- paraziți

- toxine

- substanțe chimice

- mucegaiuri.

Cele mai frecvente simptome includ indigestie, durere abdominală, greață, vărsături și diaree. Simptomele dispar, de regulă, după câteva zile, însă există cazuri în care toxiinfecția alimentară poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă vorbim de copiii mici sau de persoane cu o sănătate deja precară, arată Mayo Clinic.

Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare pot fi cauzate de bacterii, paraziți sau virusuri. Acești agenți patogeni se pot găsi pe aproape toate alimentele pe care oamenii le consuma. 

Alimentele consumate crude sunt surse frecvente de indigestie sau toxiinfecție alimentară fiindcă nu trec printr-un proces de pregătire termică, iar carnea, ouăle și produsele lactate sunt frecvent contaminate.

De asemenea, există cazuri în care alimentele din consum intră in contact cu microorganismele din materiile fecale sau vomă, atunci când o persoană bolnavă nu se spală pe mâini înainte de a găti.

Cea mai frecventă cauză a toxiinfecțiilor alimentare este contaminarea cu bacterii:

- coli, în special E. coli producătoare de toxina Shiga

- Listeria monocytogenes

- Salmonella

- Campylobacter

- Clostridium botulinum

- Staphylococcus aureus

- Shigella

- Vibrio vulnificus.

Persoanele care prezintă un risc mai mare de toxiinfecție alimentară sunt:

- femeile însărcinate

- adulții în vârstă

- copiii sub 5 ani

- persoanele care au un sistem imunitar slăbit.

Toxiinfecția alimentară, complicații

Deshidratarea este cea mai frecventă complicație a bolii alimentare și poate fi fatală, dacă nu este tratată, organismul uman rezistând 3-4 zile fără apă. Trebuie reținut faptul că deshidratarea este deosebit de frecventă la copiii mici, motiv pentru care este nevoie să le oferiți acestora apă sau ceai de mentă, neîndulcit, la temperatura camerei.

Avort spontan sau copil mort la naștere. Infecția cu Listeria este deosebit de periculoasă pentru copiii nenăscuți, deoarece bacteriile pot provoca leziuni neurologice și deces.

Leziuni ale creierului. Unele bacterii sau virusuri pot provoca infecții ale creierului - meningită.

Artrita. Salmonella și campylobacter pot provoca artrită cronică și leziuni articulare.

Afectarea rinichilor. E. coli poate duce la sindrom hemolitic uremic și insuficiență renală.

Deces. În cazurile severe, toxiinfecția alimentară poate fi fatală, în special pentru persoanele care se află la risc.

Toxiinfecția alimentară, diagnostic și tratament

Diagnosticul se bazează pe un examen fizic și pe o analiză a lucrurilor care ar putea cauza vărsături, diaree sau alte simptome. Întrebările medicului vor acoperi:

- simptomele

- istoricul medical și al băuturilor consumate recent

- simptomele la persoanele care au mâncat cu dumneavoastră

- modificări recente ale medicamentelor pe care le luați

- călătorii recente.

Furnizorul de servicii medicale vă va examina pentru a exclude alte cauze de boală și pentru a verifica dacă există semne de deshidratare.

De asemenea, acesta poate să solicite o serie de teste, care includ: 

- teste cu probe de scaun pentru a denumi bacteriile, virușii, paraziții sau toxinele.

- teste de sânge pentru a numi o cauză a bolii, a exclude alte afecțiuni sau a identifica complicațiile.

Tratamentul toxiinfecției alimentare depinde de cauza care a dus la aceasta, dar și de severitatea simptomelor. În cele mai multe cazuri nu este necesar, fiind suficientă hidratarea.

De altfel, pe primul loc în ceea ce privește remedierea situației se află chiar hidratarea, care este recomandată să se facă cu apă cu săruri minerale pentru a reechilibra balanța electrolitică a corpului.

În cazul toxiinfecțiilor de natură bacteriană, medicul poate recomanda antibiotice, în timp ce pentru toxiinfecțiile de natură parazitară va fi nevoie de tratament antiparazitar.

De asemenea, pentru refacerea florei intestinale, afectate de toxiinfecție, vi se va recomanda administrarea de probiotice, pentru a înlocui bacteriile sănătoase din sistemul digestiv, mai arată sursa menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel