Cum să te îngrași sănătos: ciocolata și mâncarea de tip fast-food nu vor ajuta

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Alimentație
Alimentație

Toți nutriționiștii dau sfaturi despre cum să nu ne îngrășăm sau despre cum să pierdem kilogramele în plus, într-un mod sănătos. Dar există și persoane situate de cealaltă parte a problemei, respectiv care au nevoie să câștige în greutate. Iată câteva sfaturi.

Întâlnim frecvent persoane vare vor să scap de câteva kilograme, sau se plâng de kilogramele acumulate. Alimentația de tip occidental ne predispune la îngrășare, dar foarte rar se întâplă ca cineva să spună că ar vrea să câștige câteva kilograme. Totuși, din anumite motive medicale, unele peroane nu reușesc să ajungă la o greutate normală.

Specialiștii vin cu câteva recomandări pentru persoanele aflate în această situație.

Motive pentru a te îngrășa

Motivele pentru a crește în greutate variază de la persoană la persoană. Nu este neobișnuit ca oamenii să fie subponderali din cauza unei afecțiuni medicale.

Dacă intenționați să câștigați în greutate, cel mai bine este să încercați să identificați cauza greutății dvs. actuale, mai ales dacă ați slăbit brusc, deoarece acest lucru ar putea fi legat de o stare de sănătate subiacentă, cum ar fi o glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), diabetul de tip 1 sau tip 2, boala celiacă (o afecțiune care împiedică organismul să absoarbă alimentele în mod corespunzător) tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă sau tulburare dismorfă a corpului.

A fi subponderal poate duce, de asemenea, la deficiențe nutriționale, un sistem imunitar slăbit, oase fragile și senzație de oboseală.

Puteți verifica dacă sunteți subponderal calculând indicele de masă corporală (IMC). Dacă scorul dvs. IMC este sub 18,5, greutatea dvs. poate fi prea mică.

8 moduri de a te îngrășa sănătos

Când vine vorba de o creștere în greutate sănătoasă, ar trebui să vă propuneți să includeți în alimentație alimente bogate în calorii și nutrienți.

Între timp, este la fel de important să nu fiți tentați să alegeți alimente pentru a vă îngrășa doar pe baza conținutului lor caloric, cum ar fi înghețata, brânza sau fast-food (deși vă veți îngrășa, puteți ajunge să mâncați prea mult zahăr și grăsime saturată). Acest lucru poate duce la un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cum ar fi diabetul de tip 2 sau colesterolul ridicat.

Iată câteva indicații practice pentru creșterea în greutate sănătoasă:

Mâncați ceva regulat

Nu este neobișnuit ca persoanele care sunt subponderale să se simtă repede sătule atunci când mănâncă. Cu toate acestea, este încă important să continue să ia calorii prin alimentele lor pentru a se îngrășa. Consumul de mese mai mici mai regulat, de exemplu, de cinci până la șase ori pe zi, este o soluție în acest sens.

Alegeți alimente pline de nutrienți

Alegeți alimente precum pâine integrală, paste și cereale, fructe și legume, produse lactate, surse de proteine ​​slabe și nuci și semințe. Toate sunt esențiale pentru creșterea în greutate sănătoasă și sunt parte din în general din dietele sănătoase.

Consumați calorii

Consumați băuturi sau shake-uri sănătoase făcute cu lapte și fructe proaspete sau congelate și presărați niște semințe de in măcinate pentru a vă crește aportul de calorii.

Acumulați calorii sănătoase

Ori de câte ori mâncați ceva, asigurați-vă că vă va ajuta să vă îngrășați sănătos.

De exemplu, luați o mână de nuci, savurați carne slabă, faceți un sandviș cu unt de arahide înainte de culcare sau adăugați un avocado la prânz. Acestea sunt doar câteva idei inițiale pentru a vă ajuta să începeți.

Gătiți cu mai multe calorii

Adăugați suplimente sănătoase la felurile dvs. de mâncare, cum ar fi brânză, ouă și lapte praf fără grăsimi în supe și tocănițe.

Bucurați-vă de delicii sănătoase

Consumul de alimente cu zero substanțe nutritive, cum ar fi ciocolată și chipsuri, nu este răspunsul la îngrășarea sănătoasă, deoarece au zahăr în exces și grăsimi. Puteți totuși să luați gustări, dar sunt suficiente brioșe de tărâțe, iaurt și bare de granola.

Faceți mișcare

Nu trebuie să urmați un regim de exerciții hardcore, dar exercițiile regulate, în special antrenamentul de forță, vă pot ajuta să construiți masa musculară. Exercițiile fizice vă pot face și apetitul mai mare.

Fiți atent la ce și când beți

Este posibil să vă simțiți sătul pede mai repede dacă beți ceva înainte de a mânca. Fie evitați să faceți acest lucru în totalitate, fie savurați o băutură după masă.

Alternativ, dacă vă place să beți ceva în timp ce mâncați, încercați o băutură bogată în calorii, dar urmăriți nivelul de zahăr!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel