Cum să stabilești limite cu oamenii din jur. Cum să spui NU și STOP și să impui limite

Larisa Opait |
Data actualizării: | Data publicării:
Limite - Foto: Freepik
Limite - Foto: Freepik

Importanța stabilirii limitelor pentru sănătatea mintală. Cum să înveți să spui nu și să îți protejezi timpul.

Stabilirea limitelor nu este întotdeauna ușoară. Procesul în sine de a le permite oamenilor să știe care și unde sunt nevoile și limitele tale, poate fi adesea stresant, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți cu el. 

Cerințele din partea celor din jur devin din ce în ce mai solicitante, stabilirea limitelor devine esențială pentru menținerea sănătății mintale. 

Deși uneori acest concept poate părea egoist sau chiar intimidant, limitele personale sunt cruciale pentru a ne proteja bunăstarea emoțională, mentală și chiar fizică.

Ce înseamnă limitele personale?

Limitele personale sunt acele reguli sau linii imaginare pe care le stabilim pentru a ne proteja timpul, energia și bunăstarea emoțională. Ele definesc ceea ce suntem dispuși să tolerăm și cum dorim să fim tratați de cei din jurul nostru.

Cu toate acestea, rezultatul final poate merita din plin. Relații care implică niveluri mai mari de respect reciproc, care răspund nevoilor tuturor părților implicate și care creează mult mai puțin stres pentru toată lumea.

Semne că trebuie să lucrați la granițe

- Te simți supărat că oamenii îți cer prea multe și se pare că se întâmplă des.

- Te trezești că spui da lucrurilor pe care ai prefera să nu le faci, doar pentru a nu-i supăra sau dezamăgi pe alții.

- Te simți vinovat atunci când refuzați ceva sau dacă spuneți „da” din obligație sau frică, este un indiciu că limitele voastre sunt prea permisive.

- Te simți dezamăgit pentru că faci mai mult pentru alții decât fac ei pentru tine.

Sentimentele constante de anxietate și stres pot fi semnale că nu aveți granițe clare. Ai tendința de a ține majoritatea oamenilor la distanță de braț pentru că ți-e frică să nu lași oamenii să se apropie prea mult și să te copleșească.

Stresul pe care îl simți de la dezamăgirea altora este mai mare decât stresul de a face lucruri care te deranjează sau te epuizează, în efortul de a le mulțumi.

Există întrebări suplimentare pe care ar trebui să le puneți atunci când vă uitați la anumite alegeri pe care le puteți face, mai degrabă decât sentimentele dvs. în general, care vă pot ajuta să decideți dacă trebuie stabilită sau nu o limită.

Iată câteva întrebări pe care să ți le pui:

- Ce este corect aici?

- Dacă ai fi în poziția celeilalte persoane, soluția ta ar părea totuși corectă?

- Te-ai angajat în acest sens sau este o așteptare pe care cealaltă persoană o pune asupra ta?

- Există o altă soluție aici care ar putea fi mai mult câștig-câștig?

- Faptul de a face o schimbare sau de a stabili o limită creează mai mult stres decât ar putea atenua pe termen lung?

- Când îți imaginezi rezultatele peste un an, ai impresia că aceasta ar fi o soluție mai bună decât cea pe care o ai acum?

Recunoașterea acestor semne este primul pas spre îmbunătățirea limitelor personale. O dată ce ați identificat domeniile în care granițele trebuie întărite, este esențial să începeți să lucrați activ la stabilirea și menținerea lor. 

Acest lucru vă va ajuta să vă protejați sănătatea mintală, să reduceți stresul și să construiți relații mai sănătoase și mai echilibrate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel