Cum să slăbești folosind dieta Atkins, o dietă slabă în carbohidrați. Cele 4 etape ale planului alimentar

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
dieta atkins Foto: Freepik @timolina
dieta atkins Foto: Freepik @timolina

Află mai multe despre dieta Atkins și cum un nivel scăzut de carbohidrați afectează nivelul de colesterol din organism.

Dieta Atkins este o dietă săracă în carbohidrați recomandată pentru pierderea în greutate, având ca scop promovarea pierderii în greutate, consumând cât mai multe proteine și grăsimi. De la începutul anilor 2000, numeroase studii au arătat că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt eficiente pentru pierderea în greutate și pot duce la îmbunătățirea stării de sănătate.

Promovată inițial de Dr. Robert C. Atkins în 1972, dieta a fost folosită în întreaga lume și a făcut obiectul a numeroase cărți. În ciuda faptului că inițial a fost considerată nesănătoasă din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, efectul grăsimilor saturate asupra sănătății și a bolilor de inimă este un subiect de dezbatere în rândul cercetătorilor.

Citește și: Câți pași ar trebui să faci zilnic pentru a-ți menține sănătatea. Sunt 10.000 de pași prea mulți?

Despre grăsimile polinesaturate

O analiză recentă realizată de Asociația Americană a Inimii (AHA) a constatat că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate contribui la reducerea bolilor cardiovasculare cu aproximativ 30%. Acest lucru reduce riscul de evenimente cardiovasculare precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Cu toate acestea, o altă analiză nu a găsit nicio asociere între reducerea aportului de grăsimi saturate și reducerea riscului de a dezvolta sau de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Unii experți consideră că nu toate grăsimile saturate au aceleași efecte asupra riscului de boli de inimă, iar dieta generală este mai importantă decât nutrienții individuali.

Dietele sărace în carbohidrați, precum Atkins, pot duce la o mai mare pierdere în greutate și la îmbunătățiri ale glicemiei, colesterolului HDL, trigliceridelor și ale altor markeri de sănătate decât dietele sărace în grăsimi. Dietele sărace în carbohidrați pot crește, de asemenea, nivelul colesterolului LDL, dar amploarea acestei creșteri variază în funcție de individ.

Vezi și: 6 motive să nu mai arunci cojile de banană. Pot fi extrem de utile pentru pielea ta și nu numai

Cele 4 faze ale dietei Atkins

Dieta Atkins este un plan de scădere în greutate împărțit în patru faze: inducție, echilibrare, reglare și menținere. Inducția presupune consumarea a mai puțin de 20 de grame de carbohidrați pe zi timp de două săptămâni, urmată de adăugarea treptată a mai multor nuci, legume cu conținut scăzut de carbohidrați și cantități mici de fructe.

Reglarea fină are loc atunci când sunteți aproape de atingerea greutății dorite, iar întreținerea permite să consumați cât mai mulți carbohidrați sănătoși pe care organismul îi poate tolera fără a recăpăta greutate.

Unele persoane aleg să sară peste faza de inducție și să includă mai multe legume și fructe încă de la început, în timp ce alții preferă să rămână în faza de inducție pe termen nelimitat, cunoscută și sub numele de dietă ketogenică foarte săracă în carbohidrați. Se recomandă consultarea unui dietetician sau a unui medic înregistrat înainte de a începe dieta Atkins.

Dieta Atkins sfătuiește persoanele să evite sau să limiteze anumite alimente, inclusiv zahărul care se găsește în băuturile răcoritoare, sucurile de fructe, prăjiturile, bomboanele, înghețata, cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele albe, alimentele dietetice și cu conținut scăzut de grăsimi bogate în zahăr, fructele bogate în carbohidrați, cum ar fi bananele, legumele bogate în amidon, cum ar fi cartofii, și legumele, cum ar fi lintea, fasolea și năutul.

Foto: Freepik @timolina

Ce alimente include dieta Atkins

Dieta Atkins recomandă o alimentație echilibrată, alcătuită din carne, pește gras și fructe de mare, ouă, legume cu un conținut scăzut de carbohidrați, lactate integrale, nuci și semințe, grăsimi sănătoase și cereale integrale. Mesele ar trebui să se concentreze pe proteine bogate în grăsimi, legume, nuci și grăsimi sănătoase, limitând în același timp carbohidrații complecși pentru a se potrivi obiectivelor individuale.

Băuturile din dieta Atkins includ apa, cafeaua și ceaiul verde, care sunt bogate în antioxidanți și pot oferi beneficii pentru sănătate.

Alcoolul poate fi consumat în cantități mici, dar se recomandă să se limiteze la vinuri seci fără adaos de zaharuri și să se evite băuturile bogate în carbohidrați, cum ar fi berea. Băuturile mixte, cum ar fi cocktailurile, sunt, de asemenea, evitate din cauza conținutului ridicat de zahăr. În general, dieta Atkins încurajează o alimentație echilibrată și nutritivă.

Conform Healthline, dieta Atkins, care se concentrează pe alimente pe bază de plante, necesită o planificare suplimentară, deoarece constă în principal în surse de proteine bogate în grăsimi, cum ar fi carnea, peștele gras și lactatele.

Veganii sau vegetarienii trebuie să le înlocuiască cu alternative pe bază de plante. Aproximativ 43% din dietă ar trebui să provină din grăsimi vegetale sănătoase, cum ar fi avocado, nuci, semințe, ulei de măsline și ulei de cocos, în timp ce 31% ar trebui să provină din surse de proteine vegetale, cum ar fi soia sau fasole.

Riscuri

Dieta Atkins, care se concentrează pe limitarea nutrienților esențiali, poate duce la pierderea în greutate și la schimbări metabolice, dar are și potențiale efecte secundare, în special în faza inițială. Acestea includ dureri de cap, amețeli, oboseală, slăbiciune, constipație, glicemie scăzută, probleme renale și dezechilibru electrolitic.

Restricționarea carbohidraților în dieta Atkins îi expune, de asemenea, pe indivizi la riscul de a nu consuma suficiente fibre, care protejează împotriva bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer, reglează pofta de mâncare și sprijină motilitatea intestinală și microbiota intestinală sănătoasă.

Conținutul ridicat de grăsimi saturate din dieta Atkins poate crește colesterolul LDL, sporind riscul de boli de inimă. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în grăsimi, precum dieta Atkins, influențează microbiomul intestinal, care poate fi asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Într-un studiu, dieta Atkins a fost asociată cu un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare în comparație cu o dietă săracă în grăsimi.

Dieta Atkins este un plan de slăbire care poate să nu fie potrivit pentru toată lumea din cauza lipsei de acces la produse proaspete și la carne de înaltă calitate, a costurilor ridicate și a potențialului de a crea obiceiuri alimentare dezordonate. De asemenea, se recomandă persoanelor cu un colesterol ridicat sau cu risc de boli de inimă să își monitorizeze nivelul colesterolului, celor cu diabet să se consulte cu medicul înainte de a începe dieta, iar celor cu afecțiuni renale sau cu sarcină să o evite.

Pentru a afla mai multe despre dieta Atkins, ia în considerare achiziționarea sau împrumutul de cărți sau folosirea acestui articol ca ghid. Este important să consulți întotdeauna un medic sau un dietetician autorizat înainte de a începe o nouă dietă de slăbire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel