Cum să scurtezi durata răcelii și să ajuți sistemul imunitar. Motivul pentru care stresul joacă un rol semnificativ în apariția răcelii

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Raceala Foto: Freepik @shurkin_son
Raceala Foto: Freepik @shurkin_son

Răceala, o infecție virală comună, provoacă simptome neplăcute, iar consultarea medicului devine necesară dacă acestea persistă sau se agravează.

Răceala este o infecție virală care poate apărea oricând, dar este mai frecventă în lunile de iarnă. Ea poate fi contractată prin inhalarea picăturilor care conțin particule de virus de la tusea sau strănutul unei alte persoane sau prin contactul cu picăturile de pe suprafețe.

Simptomele includ un nas care curge sau înfundat, congestie, strănut, durere sinusală, durere în gât, tuse și disconfort toracic ușor sau moderat. Aceste simptome pot fi similare cu cele ale gripei sau ale COVID-19. Dacă simptomele se agravează sau durează mai mult de o săptămână, poate fi necesar să consultați un medic.

Bea multe lichide

Deși nu are leac, răceala obișnuită dispare de obicei în 8-14 zile. Pentru ameliorarea simptomelor, CDC recomandă consumul abundent de lichide. Organismul are nevoie de lichide pentru funcțiile esențiale, inclusiv pentru combaterea infecțiilor.

Fără suficiente lichide, simptomele deshidratării pot agrava răceala, inclusiv setea crescută, gura uscată, amețeli și oboseală. Pentru a combate acest lucru, persoanele ar trebui să urmărească să consume apă și alte lichide, cum ar fi ciorbe și ceaiuri din plante. Consumul abundent de lichide poate ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii.

Gestionează stresul

Tulburările legate de stres cresc riscul de infecții din cauza compromiterii sistemului imunitar. Gestionarea stresului poate reduce riscul de răceală prin creșterea apărării organismului împotriva virușilor răcelii și a altor agenți patogeni. Printre sfaturile pentru gestionarea stresului se numără exercițiile de respirație profundă, mindfulness și meditația și efectuarea unei băi calde înainte de culcare.

Odihnește-te

Un studiu realizat în 2020 a constatat că 23% dintre adulții care au suferit o răceală sau o gripă în anul precedent au avut legătură cu lipsa somnului. Cercetarea, bazată pe un sondaj online realizat pe 4 000 de adulți, sugerează că un somn adecvat este esențial pentru ca sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor. Majoritatea medicilor cred, de asemenea, că un somn suficient ajută la recuperarea după simptomele răcelii sau gripei.

Consumă o dietă echilibrată

O dietă echilibrată este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, care este mai capabil să lupte împotriva infecțiilor. Orientările dietetice 2020-2025 ale Departamentului de Sănătate și Servicii Umane recomandă o varietate de legume, inclusiv legume verde închis, cu frunze, roșii sau portocalii, amidon, leguminoase, fructe, cereale integrale, lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, băuturi din soia, alimente bogate în proteine, cum ar fi fructele de mare, carnea slabă, carnea de pasăre, ouăle, leguminoasele, nucile, semințele, produsele din soia și uleiurile sănătoase.

Foto: Freepik

Vitamina D

Cercetările sugerează că persoanele cu niveluri adecvate de vitamina D sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta infecții respiratorii. Vitamina D este sintetizată de organism, dar iarna, lumina soarelui poate fi rară. Pentru a suplimenta acest lucru, Office of Dietary Supplements recomandă ca persoanele cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani să primească zilnic cel puțin 15 micrograme sau 600 de unități internaționale de vitamina D.

Suplimente cu zinc

O revizuire din 2012 a 14 studii a constatat că suplimentele cu zinc pot scurta durata simptomelor răcelii comune cu 1-2% în comparație cu placebo. Cu toate acestea, National Health Institutes avertizează că produsele pe bază de zinc pot declanșa efecte secundare, inclusiv pierderea permanentă a simțului mirosului, greață și probleme intestinale minore. Tampoanele, gelurile, tabletele, pastilele și siropul de zinc pot provoca, de asemenea, aceste efecte secundare.

Vezi și: Inteligența artificială revoluționează gestionarea bolilor inflamatorii intestinale. Rolul său în imagistica medicală pentru diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale

Miere

Mierea, cu proprietățile sale antioxidante și antimicrobiene, s-a dovedit a fi mai eficientă decât alte tratamente în tratarea infecțiilor tractului respirator superior. De asemenea, creează o peliculă subțire peste membranele mucoase, ușurând durerea și inflamația gâtului. Mierea poate fi amestecată cu apă caldă sau ceai pentru a calma durerile de gât sau tusea. Cu toate acestea, nu este potrivită pentru copiii sub 12 luni din cauza riscului de botulism infantil.

Vitamina C

O revizuire din 2013 a constatat că administrarea zilnică a cel puțin 200 mg de vitamina C nu reduce riscul de răceală comună, dar reduce durata simptomelor cu o medie de 8% la adulți și 14% la copii. Un studiu din 2018 a concluzionat, de asemenea, că vitamina C nu previne răceala și sunt necesare studii controlate randomizate suplimentare pentru a confirma aceste constatări.

Ia în considerare umiditatea

CDC recomandă utilizarea aburului sau a unui umidificator pentru ameliorarea simptomelor răcelii. Aburul a fost utilizat timp de secole pentru a ajuta la drenarea mucusului și pentru a îmbunătăți simptomele. Un studiu din 2017 nu a găsit dovezi care să confirme beneficiile sau daunele sale, dar două studii au raportat efecte adverse minore. Aburul poate fi inhalat din apă fierbinte sau dintr-un dispozitiv de umidificare. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente privind beneficiile sale.

Citește și: Bolile legate de statul pe scaun și cum să le eviți. Afectează inima, sistemul osos și poate promova creșterea în greutate

Când să mergi la doctor

Medicamentele fără prescripție medicală precum pastilele pentru gât, spray-ul nazal salin și medicamentele pentru tuse și răceală pot ajuta la ameliorarea simptomelor unei răceli, dar nu reprezintă un leac. Este esențial să consultați un medic sau un farmacist înainte de a utiliza aceste medicamente sau de a le da copiilor.

Dacă simptomele răcelii sunt severe sau persistente, este important să consultați un doctor pentru consiliere. Simptome suplimentare precum febră, dificultăți de respirație, pierderea gustului și a mirosului sau probleme gastrointestinale pot indica o boală mai gravă.

Serviciile de urgență trebuie contactate pentru simptome severe, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri în piept, confuzie sau decolorarea buzelor sau a feței. CDC recomandă solicitarea de asistență medicală în cazul în care simptomele răcelii durează mai mult de 10 zile, sunt severe sau agravează condițiile medicale existente.

Răceala comună nu are leac, dar oamenii pot gestiona simptomele consumând suficientă apă, odihnindu-se, având o dietă sănătoasă și luând medicamente și suplimente fără prescripție medicală. Boala cedează de obicei, dar dacă simptomele persistă sau se agravează după 10 zile, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății.

Simptomele răcelii pot fi similare cu cele ale altor infecții virale precum gripa și COVID-19, iar un medic poate ajuta la determinarea dacă persoana este infectată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel