Șoarecii caută să se cuibărească în zone în care au căldură și hrană. Este o problemă frecventă a persoanelor care locuiesc la bloc, mai ales în perioada rece.
Cum îți dai seama dacă ai șoareci în casă
Există semne care vă pot indica că o infestare cu șoareci se poate dezvolta. Acestea includ:
- Găuri mușcate în alimente depozitate, hârtii împăturite, izolație, etc.
- Resturi alimentare sau ambalaje lăsate în urmă, în special în locuri ascunse, cum ar fi în interiorul pantofilor sau cizmelor sau în colțurile dulapurilor și șifonierelor.
- Excremente sau fire mici.
- Alei - căi înguste în care praful și murdăria au fost șterse curate, pot fi observate urme de grăsime sau urme de urină sub lumină neagră.
- Cuiburi realizate din diferite materiale.
- Sunete de șuierat sau zgârieturi provenind din pereți, tavan sau podele, potrivit Hilton Head Exterminators.
Vezi și: Diabetul, afecțiunea care macină fiecare organ. Doru Negru: Nu te doare. Apar complicațiile
Ce mănâncă șoarecii
Șoarecii preferă să mănânce cereale și plante, dar vor consuma aproape orice. Sunt atrași în mod frecvent de alimentele uscate (și ambalate), inclusiv hrana pentru animale de companie.
Într-un mediu protejat cu hrană și apă (cum ar fi o casă) un șoarece poate trăi până la trei ani.
Dacă întâlniți hârtie sfâșiată, probabil ați găsit un cuib de șoarece. Un șoarece își va construi cuibul din aproape orice material moale sau hârtie sfâșiată fin. Și micul ”orez” negru este cel mai probabil excrement de șoarece.
Unde ar trebui să așezați capcanele pentru șoareci
Capcanele pentru șoareci ar trebui plasate în locurile unde au fost găsite semne ale șoarecilor - hârtie sau țesătură sfâșiată, excremente, pete de urină și obiecte mușcate.
Șoarecii sunt foarte curioși și vor investiga lucruri noi. Așadar, dacă nu sunt prinși în primele zile de la plasarea capcanei (sau momeala), capcana este probabil în locul greșit și ar trebui mutată.
Asigurați-vă că plasați capcana acolo unde se văd semnele șoarecilor sau unde există hrană sau apă disponibilă. Dacă vă îngrijorați că problema poate deveni mai mare, este mai bine să apelați o companie locală specializată în exterminarea șoarecilor.
Contrar credinței populare, brânza nu este cea mai bună momeală de utilizat în capcane. Șoarecii sunt mai atrași de untul de arahide, dar acesta trebuie înlocuit dacă devine prea uscat sau tare. Șoarecii sunt, de asemenea, atrași de bacon, nuci, alimente uscate și bomboane lipicioase.
Momeala ar trebui să fie fixată în mod sigur la declanșatorul capcanei astfel încât rozătoarele să nu o poată smulge și să plece. Adesea, o cantitate mică de unt de arahide aplicată în crăpăturile sau cupele unei capcane este momeala cea mai eficientă. Șoarecii sunt atrași de miros și vor trebui să lucreze pentru a scoate hrana din momeală, declanșând capcana.
Șoarecii, creaturi nocturne
Șoarecii sunt creaturi nocturne, așa că sunt mai active între asfințit și răsărit. De obicei, nu le plac luminile puternice, dar un șoarece poate fi uneori văzut în timpul zilei, în special dacă cuibul său a fost deranjat sau caută hrană. A-i vedea ziua poate indica și o infestare mare într-o casă.
Cât de repede se înmulțesc șoarecii
Într-un singur an, o femelă de șoarece poate avea până la 10 cuiburi de cinci la șase pui. Acești 60 de urmași pot începe să se reproducă în sine în doar șase săptămâni. Așadar, în câteva luni, ai putea avea o populație uriașă de șoareci.
Vezi și: 6 remedii naturale pentru durerea de stomac. Cum să îți menții sănătatea bacteriilor intestinale
Cum intră șoarecii în casă
Un șoarece poate trece prin găuri și fisuri de aproximativ mărimea unui creion. Și dacă o deschidere nu este destul de mare pentru a se strecura, șoarecele o poate roade până când devine suficient de mare. Șoarecii pot să sară 33 de centimetri în înălțime și pot alerga pe sârme, cabluri și frânghii. Sunt săritori, înotători și cățărători excelenți și pot escalada suprafețe rugoase și verticale.
Ce puteți face pentru a scăpa de șoarecii din casă
Există mai multe metode de control, inclusiv capcane, momeală. Este, de asemenea, o idee bună să sigilați deschiderile din jurul țevilor, ventilatoarelor acoperișului și a altor puncte potențiale de intrare.
Bolile grave pe care le pot transmite șoarecii
Șoarecii pot să vă îmbolnăvească în multe moduri:
- Mușcături
- Aducerea de căpușe, purici și acarieni în casa dumneavoastră
- Contaminarea alimentelor și a apei cu excremente
- Contaminarea prafului din casă pe care îl respirați, potrivit WebMD.
Vezi și: Nu mai face patul dimineața devreme. Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat și de ce
Șoarecii din casă pot răspândi mai multe boli.
- Hantavirus, inclusiv Sindromul Pulmonar Hantavirus și Febra Hemoragică cu Sindrom Renal
- Febra Lassa
- Leptospiroza
- Febra Hemoragică
- Meningita
- Coriomeningitică Limfocitară (LCM)
- Salmoneloza
Șoarecii vă pot expune, de asemenea, la boli transmise de căpușe, purici și acarieni, cum ar fi babesioza, borrelioza, febra căpușelor din Colorado, ciuma, tifosul de buruieni și tularemia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.