Cum să scapi de punctele negre de pe nas și de ce apar. Punctele negre sunt una dintre cele mai comune forme de imperfecțiuni asociate cu acneea care pot apărea pe față, nas, gât, spate și piept.
Multe lucruri pot cauza formarea punctelor negre, inclusiv producția crescută de ulei, hormonii și prezența bacteriilor pe piele. Pentru a scăpa de punctele negre de pe nas, experții recomandă să vă spălați pe față de două ori pe zi, să folosiți produse de îngrijire a pielii non-comedogenice și să evitați stoarcerea punctelor negre.
Mulți dintre noi s-au confruntat la un moment dat cu o formă de acnee. La urma urmei, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii din Statele Unite, afectând aproape 50 de milioane de americani în fiecare an.
În special, punctele negre, cunoscute și sub numele de comedoane deschise, pot fi unul dintre cele mai frustrante tipuri de imperfecțiuni asociate cu acneea, deoarece, indiferent cât de mult frecați, curățați și exfoliați, acestea nu par să dispară.
Punctele negre pot apărea atunci când porii de pe față se înfundă cu ulei, resturi sau celule moarte ale pielii. Genetica, factorii hormonali, bacteriile de pe piele și dieta sunt alte lucruri care pot provoca și ele formarea punctelor negre.
Punctele negre pot afecta fața, gâtul, spatele și pieptul, însă, cel mai frecvent apar pe nas din cauza numărului de pori, foliculilor de păr și a producției de ulei din acea zonă, precum și a dimensiunii naturale a porilor.
În unele cazuri, punctele negre pot fi adânc înrădăcinate în pori, ceea ce face dificilă îndepărtarea lor și necesită adesea asistența unor produse de calitate cu prescripție medicală și/sau a unui profesionist pentru a le extrage.
Chiar dacă aceste imperfecțiuni supărătoare pot fi o pacoste pentru a scăpa de ele, există câteva remedii pe care le puteți încerca pentru a le trata. Iată cum, potrivit dermatologilor.
Cum să scapi de punctele negre de pe nas
Punctele negre de pe nas - FOTO: Freepik
În loc să vă scobiți sau să încercați să vă stoarceți punctele negre, experții spun că există remedii de casă, medicamente fără prescripție medicală și tratamente profesionale care pot ajuta la eliminarea punctelor negre în mod sigur și natural.
Remedii de casă
Ceaiul verde este un antioxidant excelent care poate ajuta la reducerea producției de ulei în piele. Amestecați frunze de ceai verde cu apă și masați frunzele pe piele timp de aproximativ 30 de secunde. Clătiți și aplicați apoi o cremă hidratantă.
Uleiul de arbore de ceai este o altă modalitate naturală de a opri dezvoltarea bacteriilor și poate fi găsit în multe produse, inclusiv în săpunuri și creme. Aplicați uleiul de arbore de ceai direct pe punctele negre afectate pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Exfoliantele cu sare/zahăr pot ajuta la exfolierea pielii și la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii. După ce masați scrubul pe față, spălați-l cu apă și aplicați o cremă hidratantă.
Bicarbonatul de sodiu, la fel ca și exfoliantele cu sare și zahăr, poate ajuta la exfolierea pielii și la îndepărtarea murdăriei, a uleiului și a celulelor moarte ale pielii. Amestecă bicarbonat de sodiu cu apă și masează-l în orice zonă afectată. Clătiți cu apă caldă și folosiți o cremă hidratantă când ați terminat.
Vezi și: Pancreatită: primele simptome care apar. Semnul dat de balonare
Tratamente și medicamente fără prescripție medicală
Acidul azelaic poate fi găsit în cremele topice și acționează prin uciderea bacteriilor de pe piele. Acest tratament fără prescripție medicală poate reduce, de asemenea, inflamația și menține porii curați.
Acidul salicilic este un ingredient care se găsește în multe produse de curățare, loțiuni și creme. Atunci când este aplicat pe piele, ajută la eliminarea celulelor moarte, ceea ce poate împiedica înfundarea porilor și a foliculilor.
Peroxidul de benzoil este un alt ingredient care se găsește în multe produse eliberate fără prescripție medicală și care acționează prin scăderea cantității de bacterii care cauzează acnee pe piele.
Retinoizii topici pot ajuta la prevenirea punctelor negre prin diminuarea producției de ulei în glandele sebacee și ajutând la curățarea porilor înfundate.
Tratamente profesionale
Peelingurile chimice conțin anumiți acizi, cum ar fi acidul salicilic și acidul beta-hidroxi (BHA), care ajută la desfundarea porilor și la îndepărtarea punctelor negre de la suprafața pielii.
Tratamentele cu prescripție medicală sunt prescrise de un furnizor de servicii medicale care funcționează în mod similar cu tratamentele topice fără prescripție medicală, cum ar fi retinoizii, însă sunt mai puternice.
Medicamentele orale pentru acnee care sunt prescrise de către un profesionist din domeniul sănătății pot ajuta la reducerea bacteriilor care pot provoca puncte negre.
Tratamentele profesionale faciale și de îndepărtare sau tratamentele de microdermoabraziune pot elimina celulele moarte și sebumul care cauzează punctele negre. Un profesionist instruit, cum ar fi un estetician, poate extrage punctele negre în siguranță în timpul unui tratament facial.
În timp ce anumite metode și tratamente, cum ar fi retinoizii de actualitate și alte produse eliberate fără prescripție medicală, pot reduce producția de ulei și pot ajuta la eliminarea punctelor negre, utilizarea unei cantități prea mari de orice produs poate duce la uscarea pielii, roșeață, iritație, inflamație sau descuamare, a declarat pentru Verywell, într-un e-mail, Lindsey Bordone, MD, dermatolog certificat în cadrul Departamentului de Dermatologie al Centrului Medical al Universității Columbia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.