Herpesul este o infecție care provine de la virusul herpes simplex. Deși în prezent nu există un tratament curativ, există unele tratamente, inclusiv remedii naturiste, de făcut acasă, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Simptomele herpesului includ răni pe piele.
Infecția afectează de obicei gura, organele genitale și zona anală.
Există două tipuri de virus herpes simplex: virusul herpes simplex 1 (HSV-1) și virusul herpes simplex 2 (HSV-2). Atât HSV-1, cât și HSV-2 pot provoca herpes genital, dar numai HSV-1 provoacă herpesul oral.
Iată câteva remedii de casă care te pot ajuta să gestionezi simptomele herpesului.
1. Comprese
O compresă caldă sau rece poate atenua durerea și mâncărimea unei leziuni herpetice. Aplicarea căldurii pe zona din jurul buzelor poate, de asemenea, să oprească formarea bășicilor în timpul unei infecții herpetice orale.
O compresă rece este ușor de făcut acasă. Înfășurați o flanelă în jurul unei pungi de gheață și aplicați-o pe zona dureroasă.
Cu toate acestea, nu aplicați compresa de gheață direct pe piele. De asemenea, este indicat să spălați ușor zona cu apă sărată.
În plus, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, compresele reci pot fi benefice dacă o persoană are herpes ocular, deoarece pot reduce durerea, inflamația și umflarea din zona pleoapelor.
2. Miere
Un studiu din 2019 sugerează că aplicarea mierii kanuka poate fi la fel de eficientă în tratarea herpesului oral ca și aplicarea cremelor antivirale.
În cadrul studiului, a fost nevoie de 8 zile pentru ca rănile să se vindece cu cremă antivirală și de nouă zile cu miere. Cu toate acestea, herpesul oral se poate vindeca în 1-2 săptămâni fără tratament, iar studiul nu a inclus un grup care nu a primit tratament.
De asemenea, nu este clar dacă potențialele proprietăți vindecătoare sunt unice pentru mierea de kanuka sau dacă ar fi prezente în orice tip de miere.
3. Usturoi
Studii mai vechi sugerează că usturoiul ar putea avea proprietăți care pot reduce activitatea mai multor virusuri, inclusiv a ambelor tipuri de HSV.
Unele studii sugerează că alicina, un compus din usturoi, poate fi eficientă împotriva HSV. Cu toate acestea, nu există dovezi clare care să sugereze că usturoiul poate preveni, vindeca sau trata herpesul.
O revizuire sistematică din 2020 a cercetărilor care au investigat proprietățile antivirale ale ingredientelor active din usturoi a concluzionat că usturoiul poate preveni infecțiile virale prin oprirea particulelor de virus să intre în celule și să se reproducă.
În timp ce usturoiul poate avea proprietăți eficiente împotriva HSV, cercetările notează că usturoiul conține compuși organici volatili de sulf. Acești compuși pot provoca arsuri atunci când se folosește usturoiul crud pe piele. Autorii raportează că arsurile de pe picioare sunt frecvente.
Oamenii ar trebui să ia în considerare cu atenție riscul de arsuri atunci când folosesc usturoiul crud topic pe piele și în jurul membranelor mucoase, cum ar fi ochii, buzele și nasul. Dacă o persoană se confruntă cu orice iritație, trebuie să întrerupă utilizarea și să spele bine zona imediat.
Diferite modalități de utilizare a usturoiului includ consumul de usturoi proaspăt și administrarea de capsule de usturoi.
4. Vitamine
4 moduri să îți dai seama dacă puiul pe care îl cumperi este proaspăt. Cele 4 semne de pe carne
Diverse vitamine pot ajuta la protejarea organismului împotriva virusului și la ameliorarea simptomelor.
Infecțiile herpetice au mai multe șanse să reapară dacă o persoană are un nivel scăzut de vitamina D. Vitamina D poate proteja organismul împotriva infecțiilor prin îmbunătățirea unei părți a sistemului imunitar.
În plus, proprietățile antioxidante ale vitaminei E pot reduce stresul pe care infecțiile precum herpesul îl exercită asupra celulelor sistemului imunitar, scăzând astfel șansele de infecție.
Cercetătorii efectuează în prezent studii clinice folosind vitamina E împotriva herpesului.
Există, de asemenea, cercetări în curs de desfășurare cu privire la proprietățile antivirale ale vitaminei C. Studiile retrospective sugerează că vitamina C pe cale orală, în combinație cu un tratament antiviral, poate reduce recurența keratitei herpetice simplex, o infecție a corneei rezultată din HSV.
5. Rodia
Timp de secole, oamenii au folosit rodia ca remediu de casă pentru infecții. Rodiile conțin zinc, care poate ajuta la reducerea infecțiilor herpetice.
Rodia conține, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți pot susține sistemul imunitar.
6. Modificări ale regimului alimentar
- creșterea aportului de aminoacid lizină, deși dovezile privind eficiența sa sunt mixteevitarea aminoacidului arginină
- evitarea fumatului excesiv și a consumului de vin roșu și cofeină
- identificarea și eliminarea produselor alimentare care provoacă alergii
- proteinele din soia, arahidele, nucile și peștele sunt surse bogate
- avocado, puiul, brânza de vaci și carnea de porc sunt toate surse de lizină.
7. Suplimente
Un studiu mai vechi sugerează că următoarele suplimente pot fi eficiente în controlul simptomelor herpetice:
- zincmonofosfat de adenozină
- balsam de lămâie
- vitamina C
- vitamina E
Într-o analiză din 2017, experții au constatat că administrarea a minimum 1 g de lizină pe zi, în combinație cu o dietă cu un conținut scăzut de arginină, poate ajuta oamenii să își gestioneze simptomele.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu monitorizează suplimentele, așa că nu este întotdeauna posibil să se știe exact ce conține un produs.
O persoană trebuie să consulte întotdeauna un medic înainte de a lua suplimente, deoarece acestea pot interacționa cu alte medicamente sau pot avea efecte adverse.
8. Uleiuri
Utilizarea anumitor uleiuri esențiale poate reduce răspândirea virală în rândul celulelor HSV-1.
Uleiurile care pot ajuta includ:
- cimbru de grădină
- o plantă cu flori numită Zataria multiflora
- Eucaliptus caesia
- rozmarin
- pelin de vierme
- chiparos hinoki
- planta medicinală Tripterygium hypoglaucum
- compușii din uleiul de cuișoare și din uleiul esențial de scorțișoară și busuioc
O persoană poate folosi uleiurile într-un difuzor, diluate într-un ulei purtător, adăugate în baie sau masate pe piele.
Oamenii nu ar trebui să consume uleiuri esențiale, deoarece unele sunt toxice și pot provoca daune.
Atunci când se utilizează uleiuri esențiale pentru aromaterapie, este important să se ia în considerare și orice altă persoană din zonă. Unele uleiuri esențiale sunt dăunătoare pentru animalele de companie și pentru persoanele însărcinate sau care alăptează.
Utilizarea unui ulei purtător este importantă, deoarece uleiul esențial poate provoca efecte adverse dacă o persoană îl aplică direct pe piele. Uleiurile purtătoare includ uleiul de migdale și uleiul de măsline de la.
Cercetătorii efectuează studii clinice pentru a testa alte remedii casnice potențial eficiente, inclusiv uleiul de susan, uleiul de cocos organic și uleiul de jojoba.
Nu există încă suficiente dovezi pentru a dovedi că un anumit ulei poate ajuta o persoană să gestioneze simptomele herpesului.
Oamenii pot cumpăra uleiuri esențiale și uleiuri purtătoare online sau în magazine. Marca Pura D'Or vinde online o gamă de uleiuri purtătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.