Cearcănele, acele semne inconfundabile ale oboselii și stresului, pot fi o adevărată provocare în lupta pentru un aspect proaspăt și odihnit. Ele sunt vizibile sub ochi, prezentându-se sub formă de zone întunecate sau umflate, și pot să-și facă simțită prezența în ciuda tuturor eforturilor noastre de a le ascunde.
Explicațiile pentru apariția acestor umbre inestetice sunt variate și complexe, de la factori genetici și vârstă, la lipsă de somn sau obiceiuri alimentare. Expertiza dermatologilor este adesea căutată pentru a descifra misterul și a oferi soluții personalizate în funcție de fiecare caz în parte.
Cum să scapi de cearcăne
Prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician la Spitalul Floreasca, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt opțiunile chirurgicale pentru îndepărtarea cearcănelor, dar și riscurile acestora.
"Prefer să evit orice agresiune atunci când vorbim de cearcăne. Utilizarea blefaroplastiei inferioare atunci când e necesară, este posibilă. Îndepărtarea pungilor adipoase din spatele mușchiului orbicular se poate face când e indicat, dar modificarea augumentară volumetrică generează de foarte multe ori rezultate nedorite", a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician la Spitalul Floreasca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Cearcănele pot varia în intensitate și pot fi temporare sau persistente, în funcție de cauza lor. Tratamentul cearcănelor poate implica utilizarea de creme speciale pentru ochi, proceduri cosmetice non-invazive, modificări ale stilului de viață sau, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.
Cearcăne - FOTO: Freepik@EyeEm
Cearcănele, cauze
Cearcănele nu sunt doar o problemă cosmetică, ci și un indicator al stării noastre de sănătate și bunăstare. Unele persoane sunt predispuse genetic să aibă cearcăne sau să aibă o piele mai subțire în zona ochilor, ceea ce poate face vasele de sânge să fie mai vizibile.
Vezi și: Cancerul hepatic, creștere alarmantă. Dr. Speranța Iacob: Sunt din ce în ce mai mulți
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea sub ochi poate deveni mai subțire și mai uscată, făcând ca cearcănele să fie mai evidente. O dietă săracă în nutrienți sau deshidratarea poate afecta aspectul pielii, inclusiv zona sub ochi.
Lipsa somnului sau oboseala pot duce la umflarea sau decolorarea zonei sub ochi, făcând cearcănele mai vizibile. De altfel, stresul cronic poate afecta aspectul pielii, contribuind la apariția cearcănelor. Unele afecțiuni medicale, cum ar fi alergiile sau problemele sinusale, pot duce la umflarea sau decolorarea zonei sub ochi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.