"Cum scăpăm de anemie?
Cu spanac, ar spune Popeye-marinarul. Eu zic cu tocăniță…gătită înăbușit.
Metoda de gătit are impact pozitiv asupra conținutului de fier din alimente:
- Gătitul în mediu acid (pe bază de sos de roșii) și folosirea de oțet în salate cresc utilizarea fierului din mâncare; vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente.
- Prepararea alimentelor în vase din fontă sau fier îmbogățește substanțial conținutul de fier al produsului final: 100g sos de spaghete gătit în cratiță de inox conține 1 mg fier, în timp ce gătitul în cratița din fontă îi adaugă încă 10 mg fier.
Fierul nu este distrus de căldură, deci carnea preparată în sânge este la fel de bogată în fier ca și cea bine gătită. Contează ce bucată de carne alegem, cu cât este mai roșie și mai închisă la culoare, cu atât are mai mult fier. Pulpele de pui, de exemplu, au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
Anemia feriprivă, ce este și cum o tratezi. Lista remediilor naturale
Anemia feriprivă se mai numește și anemia prin deficit de fier și este o afecțiune hematologică. Semnul care te poate duce cu gândul că suferi de această condiție este starea de oboseală inexplicabilă.
Cum apare anemia prin deficit de fier?
Fierul este un element indispensabil pentru transportul oxigenului la toate celulele organismului. Acesta intră în compoziția sângelui, iar în lipsa lui, oxigenul nu va mai ajunge în cantități suficiente la creier și ne vom simți obosiți. Astfel, deficitul de fier va cauza anemia feriprivă.
Care sunt simptomele anemiei feriprive și cine este predispus?
Anemia feriprivă se caracterizează prin oboseală, lipsa energiei, paloarea pielii, amețeli și chiar dificultăți în respirație. Printre cei care prezintă un risc mai mare de a dezvolta anemie feriprivă se numără cei cu afecțiuni ale sistemului gastro-intestinal, persoanele care au suferit pierderi de sânge, femeile în timpul menstruației, femeile însărcinate și copiii. Predispunerea copiilor spre această afecțiune hematologică apare în urma consumul crescut de lapte, necesar în prima parte a vieții. Laptele de vacă este sărac în fier și încetinește absorbției acestuia.
Citește mai departe AICI și vezi și care e vitamina care lupta cu anemia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.