Cum să reduci somnolența fără cofeină. Care este, de fapt, impactul somnului din timpul nopții asupra felului în care ne simțim peste zi

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa reduci somnolenta fara cofeina - FOTO: Freepik@DC Studio@@yanalya
cum sa reduci somnolenta fara cofeina - FOTO: Freepik@DC Studio@@yanalya

Cum să reduci somnolența fără cofeină. Care este, de fapt, impactul somnului din timpul nopții asupra felului în care ne simțim peste zi.

Cum să reduci somnolența fără cofeină. Cercetătorii au descoperit un medicament care ajută la reducerea somnolenței diurne și nu este cofeina. Mulți dintre noi cunosc starea de moleșeală și lentoare din timpul după-amiezii, dar pentru cei care suferă de apnee obstructivă de somn (AOS), problema este mai severă.

Apneea obstructivă de somn, impact asupra felului în care ne simțim pe timpul zilei

Cercetătorii au identificat un medicament care oferă o șansă bună de ajutor. Și nu, nu vine sub formă de espresso. Somnolența excesivă pe timpul zilei (SED) poate afecta grav viața cotidiană a persoanelor cu AOS.

Aceasta înseamnă că au senzații copleșitoare de somn la ore nepotrivite - în timp ce conduc sau mănâncă, de exemplu - și adesea au dificultăți în a îndeplini sarcini simple.

Deși o mască de presiune pozitivă a căilor respiratorii (PAP) este echipament standard pentru cei cu AOS și poate ajuta la susținerea plămânilor cu aer comprimat pe timpul nopții, ea nu elimină întotdeauna somnolență excesivă pe timpul zilei. Prin urmare, experții lucrează pentru a identifica medicamente care ar putea ajuta.

”Cel mai important lucru pe care oamenii cu apnee obstructivă de somn ar trebui să-l facă este să utilizeze aparatul PAP, dar dacă tot sunt somnoroși, există opțiuni sub formă de medicamente care pot reduce oboseala”, a declarat medicul rezident în medicină internă Tyler Pitre de la Universitatea McMaster din Canada, potrivit Science Alert.

Medicamentele anti-oboseală, analizate

În studiul lor publicat în mai, Pitre și colegii săi au analizat 14 studii clinice anterioare care implicau 3.085 de persoane cu AOS și SED, examinând eficacitatea comparativă a trei medicamente anti-oboseală: solriamfetol, armodafinil-modafinil și pitolisant. Toate cele trei au fost mai eficiente decât placebo în combaterea SED, în diferite măsuri.

Combinând datele din cele 14 studii, echipa a constatat că solriamfetol a oferit cea mai mare diferență statistică față de placebo în ceea ce privește trezirea.

Dovezile nu au fost la fel de solide pentru armodafinil-modafinil și pitolisant, care ”îmbunătățesc, probabil, unele, dar nu toate, măsurile de trezire după o lună de utilizare”. Statisticile au arătat și că efectele secundare ar putea fi o problemă în cazul armodafinil-modafinil și solriamfetol, deși pacienții aveau mai multe șanse să înceteze să le utilizeze pe primul menționat.

Comparația arată că efectele solriamfetolului sunt cele mai evidente, posibil ca urmare a creșterii nivelurilor de norepinefrină (pregătind corpul pentru acțiune) și dopamină (legată de plăcere și motivație) în creier.

Cercetătorii spun că avantajele și dezavantajele solriamfetolului necesită investigații suplimentare, în special în ceea ce privește efectele pe termen lung asupra persoanelor care-l folosesc, deoarece există puține dovezi în privința utilizării pe termen lung. Și nu doar persoanele cu AOS și SED ar putea găsi solriamfetolul și aceste alte medicamente utile.

Solriamfetolul, efecte și pentru alte boli

”Ar fi interesant să vedem cât de eficiente vor fi aceste medicamente anti-oboseală în tratarea unor boli înrudite, cum ar fi sindromul de oboseală cronică și COVID-ul prelungit, acum că știm că funcționează pentru o afecțiune similară”, a spus asistenta profesoară de anestezie Dena Zeraatkar de la Universitatea McMaster.

Două dintre medicamentele studiate sunt deja prescrise pentru apnee obstructivă de somn și somnolență excesivă în timpul zilei, în timp ce pitolisant este încă în curs de revizuire de către FDA din SUA.

Medicamentul pe care un medic îl prescrie depinde de o serie de factori, inclusiv profilul de sănătate personal al pacientului. Cu toate acestea, dat fiind că aproximativ un miliard de oameni la nivel global suferă de AOS, este clar că există o nevoie urgentă de găsire a unor tratamente mai bune.

”Între 15 și 30% dintre persoanele din America de Nord au un diagnostic de AOS, iar prevalența ar putea fi mult mai mare, deoarece mulți alții nu au fost diagnosticați”, a spus Pitre.

Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel