Câteva schimbări minore ale stilului de viață pot reduce riscul de cancer cu până la 70%. Studiile au descoperit că unele schimbări ale stilului de viață nici nu bănuim că ar putea avea legătură cu cancerul. Iată care sunt recomandările specialiștilor.
1 Pierde în greutate, dacă ești supraponderal sau obez
Știm că a fi supraponderal sau obez crește riscul unor boli de inimă. Dar puțini știu că acest lucru crește și riscul de cancer.
Cercetările indică faptul că bărbații care au obezitate severă au un risc cu 52% mai mare de a muri de cancer, iar femeile au un risc cu 62% mai mare, comparativ cu persoanele care au o greutate sănătoasă. Studiile au descoperit, de asemenea, că excesul de grăsime corporală crește riscul pentru 13 tipuri de cancer. Vinovatul pare a fi inflamația, un cunoscut accelerator al cancerului.
2 Menține un nivel sănătos al colesterolului
Colesterolul ridicat este o altă afecțiune pe care o asociem în primul rând cu riscul de boli de inimă, dar cercetările arată că ar putea crește și riscul de a dezvolta cancer. Colesterolul poate acționa ca un combustibil pentru tumori. Un studiu publicat în august în revista Nature Communications a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de colesterol au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân sau alte tipuri de cancer. „Majoritatea celulelor canceroase mor în timp ce încearcă să metastazeze – este un proces foarte stresant”, a spus autorul principal al studiului, Donald P. McDonnell, Ph.D., de la Universitatea Duke. „Cele puține care nu mor au această capacitate de a depăși mecanismul de moarte indus de stres al celulelor. Am descoperit că,de fapt, colesterolul a fost esențial în alimentarea acestei abilități”. Verificați-vă colesterolul în mod regulat și, dacă este într-un interval nesănătos, discutați cu medicul dumneavoastră despre potențialele soluții.
3 Folisește ață dentară
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul BMJ Open, persoanele cu un nivel ridicat de placă dentară au cu 80% un risc mai mare de a muri prematur de cancer decât cei care au o cantitate mică de placă dentară. „Participanții cu boală parodontală și cu un număr mai mare de dinți pierduți au avut un risc mai mare de a dezvolta cele două cancere gastrointestinale, chiar și după ajustarea pentru alți factori majori de risc”, a declarat Mingyang Song, profesor asistent la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. Ce poate explica riscul crescut: din nou, inflamația, care poate avea originea în gură și se poate răspândi în tot corpul, crescând șansele de cancer.
4 Nu te baza pe suplimente
Mulți dintre noi iau suplimente crezând că vor reduce riscul de cancer. Experții spun: Nu conta pe asta. Ei sfătuiesc să consumați în schimb fructe și legume. „Deși o dietă bogată în legume, fructe și alte alimente pe bază de plante poate reduce riscul de cancer, există dovezi limitate și inconsistente că suplimentele alimentare pot reduce riscul de cancer”, spune Societatea Americană de Cancer. „În plus, unele studii au descoperit că suplimentele în doze mari care conțin nutrienți precum beta-carotenul și vitaminele A și E pot crește de fapt riscul unor cancere”.
Agenția a adăugat: „Unele suplimente sunt descrise ca conținând echivalentul nutrițional al legumelor și fructelor. Cu toate acestea, cantitatea mică de pulbere uscată din astfel de pastile conține adesea doar o mică parte din nivelurile din alimentele întregi și există foarte puține dovezi. susținând rolul acestor produse în scăderea riscului de cancer. Alimentele sunt cea mai bună sursă de vitamine, minerale și alte componente alimentare importante."
5 Fă des exerciții fizice
O analiză a cercetărilor efectuate de Colegiul American de Medicină Sportivă a constatat că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul unor tipuri de cancer cu până la 69%. Potrivit Institutului Național al Cancerului, există dovezi puternice că activitatea fizică regulată reduce riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv de sân, de colon, esofagian, vezică urinară, rinichi și stomac. Mișcarea regulată pare să întărească sistemul imunitar. Faceți cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână.
Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.