1. O scuză falsă conține un „dacă” sau un „dar”
Potrivit psihologilor, chiar dacă scuza conține „Îmi pare rău”, dar este continuată cu un „dacă” sau un „dar”, persoana nu este sinceră. Un „dar” anulează de fapt scuzele, în timp ce un „dacă” condiționează scuza.
2. O scuză falsă este împachetată cu multe vorbe
O scuză care vine din inimă nu are nevoie de multe cuvinte. Dimpotrivă, o scuză falsă este urmată de o grămadă de explicații și detalii inutile, care încearcă să ascundă sentimentele reale ale interlocutorului.
4. O adevărată scuză nu poate începe cu „Mi-au spus să-mi cer scuze”
Când o persoană folosește aceste cuvinte, de fapt spune că nu ea își cere scuze, ci altcineva.
5. „Știi că eu ...”, „deja am ...” și alte cuvinte complicate mascheză o scuză falsă
Expertul Dan Neuharth vorbește despre o serie de fraze la care trebuie să fim atenți atunci când o persoană ne cere scuze.
- „Știi că eu ...”. Această formulare încearcă de fapt să te convingă că nu e nimic atât de grav. („Știi că nu am vrut să spun asta.”)
- „Îmi pare rău că tu ...”. Această frază aruncă vina pe tine. („Îmi pare rău că te simți așa.”)
- „Cred că ...”. Acest lucru sugerează doar necesitatea de a-și cere scuze, dar nu o face pentru că așa simte. („Cred că ar trebui să-ți cer scuze.”)
6. O scuză falsă nu este urmată de o acțiune
Atunci când o persoană încearcă să-ți ceară scuze, trebuie să fii atent la acțiunea din spatele gestului. Dacă este sinceră persoana, acțiunea trebuie să vizeze compensarea rănii pe care ai simțit-o și implică încercarea de a corecta ceea ce a fost greșit prima dată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.