Mierea pură este cea produsă direct de albine. Este plină de minerale și enzime. În general, o vei găsi însoțită de eticheta „naturală” sau „organică”, dar trebuie totuși să fii atentă să citești ingredientele de pe etichete.
Ce este „mierea falsă”?
"Mierea falsă" este mierea industrială fabricată artificial de companii, care este adesea un amestec mai mult sau mai puțin concentrat de fructoză, amidon, suc, zahăr și glucoză, ale cărei beneficii sunt mult mai mici în comparație cu versiunea sa originală.
La ce trebuie să fim atenți?
1. Vâscozitate
Unul dintre primele aspecte în verificarea purității mierii este vâscozitatea acesteia. Mierea industrială este destul de lipicioasă din cauza conținutului său de îndulcitori, însă mierea pură nu este lipicioasă.
2. Textură
Mierea pură are o textură densă și groasă la atingere, în timp ce mierea falsă este mai lichidă și, prin urmare, se revarsă mai repede.
3. Miros
Mierea pură are adesea un miros floral, plăcut, mai ales dacă are la bază elemente precum floarea de portocal, menta sau lavanda. Mierea industrială nu are miros.
4. Căldură
Dacă o pui pe foc, mierea pură tinde să se îngroașe pentru a forma un sos caramelizat, în timp ce mierea falsă va crea spume și bule fără să se caramelizeze.
5. Testul pâinii
Dacă întinzi miere pe o felie de pâine, cea pură se va întări rapid și se va usca pe aluat în mai puțin de un minut. Nu același lucru este valabil pentru mierea contrafăcută.
6. Dizolvare
Mierea naturală nu este solubilă în apă și se va așeza pe fundul paharului dacă este amestecată cu acest element. Pe de altă parte, mierea falsă se dizolvă mai ușor în apă și adesea dispare fără a lăsa urme, aproape instantaneu în apă, ceea ce este sinonim cu impuritatea sa.
7. Testul chibritului
Încearcă să ții un chibrit aprins în miere, dacă aceasta din urmă este pură, vei vedea scântei pe suprafața sa. Dacă este falsă, flacăra se va stinge foarte ușor din cauza umidității sale ridicate.
8. Impurități
Mierea organică vândută de apicultori va fi adesea amestecată cu particule mici (polen, albine etc.) care sunt complet inofensive pentru sănătate și pot fi consumate fără pericole. Mierea industrială va arăta mult mai transparentă și mai omogenă.
9. Gust
Gustul mierii naturale este ușor și dispare rapid, mierea falsă va tinde să fie mult mai dulce, iar gustul său pronunțat să rămână mai mult timp în gură. Acesta este de obicei un indiciu care nu dă greș niciodată!
10. Absorbţie
Dacă este așezată pe hârtie sau țesătură, mierea naturală nu va fi absorbită de acestea și nici nu le va păta. Mierea falsificată, pe de altă parte, va fi absorbită rapid de aceste elemente.
11. Eticheta
Dacă ai dubii, citește cu atenție eticheta de pe borcanul cu miere înainte de a o cumpăra. Eticheta ar trebui să confirme că singurul ingredient este mierea!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.