Alergiile alimentare sunt un grup de boli care apar atunci când sistemul imunitar reacționează la proteinele din anumite alimente. Mai exact, organismul recunoaște acești compuși ca fiind dăunători și, prin urmare, începe să răspundă negativ. Ai auzit de o alergie la porumb?
În unele țări din America Centrală, porumbul este o componentă de bază pentru prepararea diferitelor rețete tipice, cum ar fi tacos, quesadillas, printre altele. Este, de asemenea, utilizat într-o mare varietate de produse industriale. Cu toate acestea, la unii oameni, consumul său declanșează o serie de simptome corespunzătoare unei alergii.
Cât de frecventă este alergia la porumb?
O alergie la porumb se dezvoltă atunci când organismul nu recunoaște o proteină numită zeină. Acest lucru declanșează eliberarea de histamină și alte substanțe chimice care pretind că elimină substanța. La rândul lor, există o serie de manifestări clinice la nivel digestiv, respirator și cutanat.
Conform datelor Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie (ACAAI), alergia la porumb este rară. Chiar și așa, poate apărea prin expunerea repetată la porumb sau prin ingerarea produselor derivate, cum ar fi sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, ulei vegetal sau amidon de porumb.
Diagnosticul poate fi dificil, deoarece simptomele tind să semene cu cele ale unei alergii la polen.
Ca o consecință a reacțiilor chimice care apar în organism, o alergie la porumb declanșează o serie de simptome comune. Adesea apar în câteva minute sau câteva ore.
Cele mai frecvente sunt următoarele:
Vărsături
Dureri abdominale și crampe stomacale
Indigestie și senzație de balonare
Diaree
Dificultăți de respirație
Urticarie (erupție pe piele cu mâncărime)
Umflături la nivelul feței
Ameţeală
Confuzie
Decolorarea pielii
Tuse repetitivă
Nod în gât
Voce răgușită
Scăderea pulsului.
În unele cazuri, poate apărea o afecțiune gravă, cunoscută sub numele de anafilaxie. Aceasta include simptome care pot pune viața în pericol, cum ar fi următoarele:
Umflarea bruscă a feței
Respirație dificilă
Confuzie și amețeală
Ritm cardiac crescut
Pierderea conștienței
Oboseală.
Modificări ale obiceiurilor alimentare
Potrivit Asociației Spaniole a Persoanelor cu Alergie la Alimente și Latex, următoarele produse conțin porumb:
Sosuri
Conserve de fructe
Carne preparată, cum ar fi hot dog și mezeluri
Băuturi îndulcite cu zaharuri din porumb
Făină de porumb
Amidon de porumb
Floricele de porumb
Griş
Margarină
Fulgi de porumb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.