Părinții depun eforturi pentru a-și menține copiii sănătoși în timpul sezonului gripal, dar uneori chiar și cele mai vigilente măsuri preventive nu pot preveni gripa. Atunci când copilul dumneavoastră se îmbolnăvește de gripă, a nu-l trimite la școală poate ajuta la recuperarea mai rapidă a acestuia. De asemenea, acest lucru ajută la prevenirea răspândirii virusului către alți copii din școală, lucru crucial pentru a-i menține pe toți cât mai sănătoși posibil.
Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă ca copiii bolnavi să stea acasă până când se simt suficient de bine pentru a se întoarce la școală. Acest lucru se întâmplă, în mod obișnuit, la aproximativ 24 de ore după ce simptomele încep să se amelioreze. În unele cazuri, totuși, poate fi dificil să determinați dacă copilul dumneavoastră este suficient de sănătos pentru a se întoarce la școală.
Febra
Cel mai bine este să lăsați copilul acasă dacă are o temperatură de 38°C sau mai mare. Febra indică faptul că organismul se luptă cu o infecție, ceea ce înseamnă că copilul este vulnerabil și probabil contagios. Așteptați cel puțin 24 de ore după ce febra a scăzut și s-a stabilizat fără medicamente înainte de a considera trimiterea copilului la școală.
Vărsături și diaree
Vărsăturile și diareea sunt motive întemeiate pentru ca cel mic să rămână acasă. Aceste simptome sunt dificil de gestionat la școală și arată că copilul poate încă răspândi infecția la alți copii. În plus, la copiii mai mici, episoadele frecvente de diaree și vărsături pot face dificilă igiena adecvată, crescând riscul de răspândire a infecției. Așteptați cel puțin 24 de ore după ultimul episod înainte de a lua în considerare revenirea la școală.
Oboseală
Dacă micuțul dumneavoastră adoarme la masă sau pare deosebit de obosit, este puțin probabil să fie la școală pe parcursul întregii zile. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră rămâne hidratat și permiteți-i să se odihnească în pat. Dacă copilul dumneavoastră manifestă o oboseală care depășește ceea ce ați aștepta în cazul unei boli obișnuite, este posibil să fie letargic. Letargia este un semn grav și ar trebui evaluată imediat de pediatrul copilului dumneavoastră.
Tuse persistentă sau gât dureros
O tuse persistentă este probabil să fie deranjantă în clasă. Este, de asemenea, una dintre modalitățile principale de răspândire a unei infecții virale. Dacă copilul dumneavoastră are o durere severă în gât și o tuse care persistă, țineți-l acasă până când tusea aproape că a dispărut sau este ușor controlabilă. De asemenea, s-ar putea să fie necesară testarea de către medicul copilului pentru boli precum amigdalita streptococică, care sunt foarte contagioase, dar ușor de tratat cu antibiotice.
Ochi iritați sau erupții cutanate
Ochii roșii, mâncărime și apoși pot fi dificil de gestionat în clasă și pot distrage atenția copilului de la învățare. În unele cazuri, o erupție cutanată poate fi un simptom al unei alte infecții, deci este o idee bună să duceți copilul la medic. De obicei, ținerea copilului acasă este cea mai bună soluție până când aceste simptome dispar sau până când ați discutat cu medicul. Dacă copilul dumneavoastră are conjunctivită, sau ochi roșu, este necesar să fie diagnosticat prompt, deoarece această afecțiune este foarte contagioasă și se poate răspândi rapid prin școli și creșe.
Aspect și atitudine
Arată copilul dumneavoastră palid sau obosit? Par să fie iritabil sau neinteresați să facă activitățile zilnice obișnuite? Vă este greu să-l faceți să mănânce ceva? Acestea sunt toate semne că este nevoie de mai mult timp de recuperare acasă.
Durere
Durerile de urechi, de stomac, de cap și cele de corp adesea indică faptul că copilul dumneavoastră luptă încă cu gripa. Aceasta înseamnă că pot răspândi ușor virusul la alți copii, deci este mai bine să îi țineți acasă până când orice durere sau disconfort a dispărut.
Dacă aveți în continuare dificultăți în a decide dacă să-l țineți sau nu pe copil acasă de la școală, sunați la școală și discutați cu asistenta medicală pentru a primi sfaturi. Majoritatea școlilor au orientări generale pentru momentul când este sigur să trimiteți copiii la școală după ce au fost bolnavi, iar asistenta medicală a școlii va fi bucuroasă să vi le împărtășească.
Cum să gestionăm o zi în care copilul este bolnav
Dacă decideți că copilul dumneavoastră trebuie cu siguranță să rămână acasă, s-ar putea să întâmpinați multe provocări suplimentare.
Vorbiți cu angajatorul dvs. din timp
Discutați despre posibilități cu angajatorul dumneavoastră pe măsură ce se apropie sezonul gripal. De exemplu, întrebați despre posibilitatea de a lucra de acasă și de a participa la întâlniri prin telefon sau internet. Asigurați-vă că aveți echipamentul necesar acasă. Un computer, o conexiune la internet de mare viteză, un aparat de fax și o imprimantă vă pot ușura gestionarea sarcinilor de muncă de la domiciliu.
Aflați despre opțiunile dvs.
Ar trebui, de asemenea, să aflați câte zile libere de concediu medical aveți la locul de muncă, pentru a vă putea echilibra timpul liber. Puteți să întrebați și angajatorul despre posibilitatea de a lua o zi liberă fără a consuma din zilele de concediu medical. O altă opțiune ar fi să vă împărțiți responsabilitățile de acasă cu partenerul dumneavoastră, dacă ambii lucrați.
Aveți un plan de rezervă
Sunați un membru al familiei, un prieten sau o bonă pentru a vedea dacă ar putea să stea cu copilul dumneavoastră. Să aveți pe cineva disponibil să vă ajute în orice moment poate fi neprețuit atunci când nu puteți sta acasă de la muncă pentru a vă îngriji copilul.
Pregătiți provizii
Alocați un raft sau un dulap pentru medicamente fără prescripție medicală, unguente vaporizatoare, țesuturi suplimentare și șervețele antibacteriene, astfel încât să fiți pregătiți pentru sezonul gripal. Păstrarea acestor articole într-un singur loc este de asemenea util pentru oricine vine la voi acasă pentru a avea grijă de copil.
Poate trebui să vă bazați pe intuiția dumneavoastră parentală pentru a lua decizia finală. Cunoașteți copilul dumneavoastră mai bine decât oricine, deci veți putea spune când se simt mai bine. Aveți încredere în intuiția dumneavoastră pentru a lua cea mai bună decizie. Dacă aveți îndoieli, întotdeauna amintiți-vă că puteți să cereți sfaturi altora, cum ar fi asistenta medicală școlară sau pediatrul copilului dumneavoastră. Ei vor fi bucuroși să vă ofere sfaturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.