Cum să prevenim infecțiile respiratorii?

Infecții respiratorii
Infecții respiratorii

Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor recomandă populației respectarea  câtorva măsuri pentru prevenirea infecțiilor acute ale căilor respiratorii. 

Evoluția numărului îmbolnăvirilor prin infecții acute respiratorii la populația județului Bihor se află la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (așteptat). În sezonul 2019/2020 nu au fost confirmate cazuri de gripă în județul Bihor.

Potrivit DSP Bihor, la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 25.11.2019 – 01.12.2019, au fost raportate :

- 5693 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creștere faţă de săptămâna precedentă (5332 cazuri), valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior (4469 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 5693 cazuri au necesitat internare 55 cazuri.

- 1066 cazuri de pneumonie și bronhopneumonie, în creștere față de săptămâna precedentă (946 cazuri), valoarea fiind mai mare față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (769 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 1066 cazuri au necesitat internare 144 cazuri.

În acest sezon DSP Bihor a primit de la Ministerul Sănătății un număr total de 21.780 doze de vaccin gripal în vederea imunizării antigripale gratuite a persoanelor la risc. Până la data de 3.12.2019 au fost administrate 17.805 doze de vaccin gripal, fiind în stoc la medici de familie 3.975 doze.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor recomandă populației respectarea măsurilor pentru prevenirea infecțiilor acute ale căilor respiratorii:

- optimizarea regimului de viață şi activitate prin alimentație corespunzătoare (în special fructe și legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);

- spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice (locul de muncă, școală, unități de alimentație publică);

- în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosință care previn răspândirea picăturilor potențial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coșul de gunoi;

- vaccinarea antigripală;

- evitarea aglomerațiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenții cauzali ai infecției între momentul infectării și apariția primelor manifestări de boală;

- în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecție recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească;

- autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel