Unul dintre cele mai întâlnite obiective de început de an are legătură cu slăbitul, mai ales în rândul femeilor. Și nu de puține ori dietele sunt abandonate, fie din lipsă de timp, fie pentru că persoana respectivă consideră că și-a atins obiectivul, acel număr de kilograme de care dorea să scape.
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, susține că pierderea motivației este principala cauză pentru care femeile renunță la diete.
”Adevărul e că în ceea ce privește motivația de a slăbi (și de a face sport) există o abordare simplistă și superficială a problemei, din categoria ești grasă pentru că nu ești în stare să te abții. Și asta aduce vina asupra celei care își dorește să găsească o cale de a se opri din comportamentul alimentar care a condus-o la kilograme în plus.
Femeile cu care vorbesc eu sunt mame, artiste, corporatiste, casnice, femei de afaceri sau angajate in companii mici, dar toate au în comun faptul că aspectul lor fizic nu a fost definitoriu pentru ele, deși adeseori au dus de ani de zile o luptă cu kilogramele în plus”; a scris Cori Grămescu pe contul său de socializare.
Dieta și mecanismele de recompensă
Potrivit nutriționistului, lista de priorități ale acestor femei este cuprinsă din multe capitole și adesea aspectul fizic este lăsat mai spre finalul listei.
”Este cumva paradoxal că deși îmi spun că-s ani de zile de când nu sunt mulțumite de felul în care arată, nu au reușit să-și găsească resursele pentru a se alinia la un proces standard de slăbire. Și nu pentru că nu au avut destulă voință.
Ca să poți să ai motivația semi-constantă de a face sport trebuie să știi cum să iți propui obiectivele. În primul rând, dacă îți propui vreau să slăbesc x kilograme, odată cu atingerea obiectivului îți dispare motivația.
Nu e pentru că ești un om rău, ci așa funcționează mecanismele de recompensă din creierul nostru, după primirea recompensei, motivația scade”, a mai scris Cori Grămescu.
De altfel, nutriționistul și antrenorul de fitness, a explicat și care este modul în care femeile trebuie să privească dieta, nu doar pentru a-și atinge obiectivul propus, cât mai ales pentru ca după acel moment să se mențină la o anumită greutate, iar acest lucru vine după adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu mese sănătoase și sport regulat.
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness. FOTO: Facebook @Cori Grămescu
”Dacă îți propui în schimb vreau să fiu o femeie suplă și atrăgătoare, acela este un obiectiv continuu, care te va ajuta să îți menții motivația. În plus, a fi o femeie suplă și atrăgătoare are șanse să devină un pilon al imaginii de sine, pe când vreau să slăbesc x kilograme nu poate să ajungă vreodată la nivelul ăla de profunzime, din simplul motiv că nu antrenează resorturile emoționale necesare modificării personalității noastre.
Când începi să gândești obiectivele în sensul ăsta, poți negocia comportamentele tale de zi cu zi în raport cu impactul lor pe termen lung. Pentru că adeseori cădem în capcana următoare: Chiar dacă vreau să slăbesc x kilograme, o să mănânc anapoda doar masa asta, pentru că o sar pe următoarea și apoi nu o să se întâmple nimic, a continuat nutriționistul, subliniind că acest tiip de comportament ”nu funcționează niciodată”.
Cum ne putem menține obiectivele
Studiile arată că 80% dintre rezoluțiile din noaptea de Revelion sunt abandonate înainte de finalul lunii ianuarie. Până la împlinirea a doi ani, doar o cincime dintre oameni au declarat că s-au ținut de rezoluția lor pe termen lung.
În acest sens, specialiștii au făcut o ”revizuire” cu privire la obiective, dar mai ales a modului la care ar trebui să ne raportăm față de acestea, astfel încât să nu mai fie tentația abandonului.
Această ”revizuire” include:
- reevaluarea obiectivului
- stabilirea obiectivelor pe termen scurt
- pregătirea schimbării
- anticiparea obstacolelor
- urmărirea progresului
- obținerea asistenței
- practicarea auto-compătimirii și acceptarea greșelilor ca lecții de viață și experiențe.
Vezi și: Dieta care confirmă beneficiile pentru a șasea oară la rând. Hâncu: Poate fi implementată în România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.