Cum să ne pregătim pentru vară. Carmen Brumă: Trebuie introduse constant în meniu

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa ne pregatim de vara. FOTO Pexels @ Jonathan Borba
cum sa ne pregatim de vara. FOTO Pexels @ Jonathan Borba

Aerul de vară și razele soarelui ne fac bine dacă știm cum să profităm de ele, iar o dietă adecvată și hidratarea sunt printre cele mai importante elemente.

Alimentația și hidratarea sunt printre cele mai importante elemente în menținerea sănătății pielii, în special vara. Însă momentul pregătirii pentru sezonul cald nu trebuie să aștepte venirea verii, ci ne putem conforma încă de pe acum, mai ales că urmează perioada de vacanțe, pascale sau de 1 mai, iar statul la aer liber va fi o dorință pentru mulți.

Carmen Brună are o listă scurtă de recomandări pentru pregătirea, cu succes, a sezonului cald, dar și pentru vara, în sine. Astfel, pe lista de alimente care nu trebuie să ne lipsească se află de la fructe și legume la apă, dar și cafea, însă în doze limitate.

”Din punctul meu de vedere, ar trebui să includem constant în meniul nostru de vară următoarele alimente:

1. Pește gras, ouă, nuci

Conțin proteine de bună calitate și acizi grași esențiali omega 3 și omega 6 care formează un înveliș protector la suprafața pielii și menține apa în țesuturi evitând deshidratarea.

Specialiștii atrag atenția asupra aportului exagerat de fibre și cereale integrale care determină accelerarea tranzitului intestinal și reduce absorbția grăsimilor alimentare, dar și a unor minerale importante pentru protecția pielii cum ar fi zincul.

2. Roșiile și fructele de pădure

Roșiile conțin licopen, o substanță cu rol protector împotriva razelor ultraviolete. Licopenul nu este distrus de căldură, așa că puteți prepara termic roșiile și le puteți combina cu puțin ulei pentru o absorbție mai bună (îl folosiți ca sos peste carne, salate, pește, paste etc).

Fructele de pădure, zmeura, fragii au de asemenea substanțe care protejează pielea, vitamina C, acid elagic cu rol în prevenirea distrugerii membranelor celulare.

3. Fructe și legume bogate în betacaroten

Betacarotenul, precursor vegetal al vitaminei A este un pigment de culoare galben portocalie care protejează în mod natural pielea de îmbătrânire și de acțiunea razelor ultraviolete datorită efectului său antioxidant. Se găsește de exemplu în ardei gras, morcov, caise.

4. Reduceți consumul de cofeină și hidratați-vă corespunzător!

 Apa este lichidul care hidratează cel mai bine și pentru care nu există înlocuitor! Beți apă la fiecare 30 de minute, înainte să apară senzația de sete.

Cafeaua băută în cantități mari vara deshidratează pe lângă alte neplăceri cum ar fi dureri de stomac, ritm cardiac neregulat, nervozitate sau tulburări ale somnului. De alcool nici nu vă mai zic…”, a scris Carmen Brumă pe blogul său.

Cafeaua, eficientă pentru slăbit. Bilic: Este incredibil ce efect pozitiv are

Cafeaua are multiple beneficii pentru sănătate, însă este important de știut momentul la care trebuie consumată aceasta. Potrivit medicului Mihaela Bilic, cafeaua este eficientă pentru metabolism, cu efect asupra slăbitului, dar și pentru protecția împotriva bolii Alzheimer, însă cu o condiție de care trebuie ca vârstnicii, și nu numai, să țină cont.

”Cu o oră înainte de mișcare, în momentul în care introducem cafeina în metabolismul nostru, este incredibil ce efect pozitiv are asupra slăbitului, ajută la mobilizarea depozitelor de grăsime și la arderea lor. Nu întâmplător, inclusiv în efortul fizic la marii sportivi, cafeina a fost trecută pe lista de substanțe dopante pentru că ea și mobilizează grăsimile, dar și crește forța musculară și rezistența la efort, deci cafeaua este prietenul omului și din punctul de vedere al sistemului nervos, este un tonic, ne stimulează, ne ține neuronii într-un contact mult mai eficient”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine” de la PRO TV.     

În privința persoanelor în vârstă, care au băut de-a lungul timpului cafea, și care beau în continuare 3 cești pe zi, cafeaua ”este protecția anti Alzheimer. Degenerarea sistemului nervos, care vine o dată cu vârsta, iată este contrabalansată de cafea”, susține Bilic. (Citește mai departe AICI).

Cum să scapi de astenia de primăvară în câțiva pași. Carmen Brumă: Nu vă bazați doar pe ciocolata neagră

Astenia de primăvară nu este o boală, ci doar o slăbire generală a organismului, ce se resimte ca o stare de oboseală accentuată. Ca să o putem combate este nevoie și de o alimentație potrivită, având în vedere cî în perioada rece am fost ”captivi” mâncărurilor ceva mai grase, astfel că sezonul verdețurilor este un bun prilej de a ”schimba sângele”, dar și modul în care vedem lucrurile din jur.

Carmen Brumă face câteva recomandări în acest sens, îmbinând într-un mod armonios utilul cu plăcutul, adică atât exercițiile sau plimbările în aer liber cu o alimentație sănătoasă, din care, surprinzător, nu trebuie să lipsească ciocolata neagră.  (Citește mai departe AICI).

Vezi și: Salata care-ți curăță organismul. Ingredientul minune care trebuie mâncat timp de 4 săptămâni

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel