Cum să mănânci semințe de chia: modalități simple de a le adăuga în meniul zilnic

Alimente: Semințe chia
Alimente: Semințe chia

Aceste minuscule semințe albe și negre erau un aliment de bază pentru vechii mayași și azteci, iar astăzi le putem găsi în fiecare magazin alimentar din întreaga lume.

Semințele de chia sunt mici și ovale, cu o textură netedă. Culoarea lor variază de la alb, până la maro sau negru. 

De ce semințele de chia sunt bune pentru tine?

Principalul motiv pentru care aceste semințe sunt atât de populare astăzi este valoarea lor nutrițională.

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, acizi grași omega, proteine ​​și antioxidanți. Partea deosebit de importantă a semințelor de chia este conținutul ridicat de fibre. Acestea conțin aproximativ 11 grame de fibre (28 de grame), ceea ce reprezintă aproximativ 42% din necesarul zilnic de fibre. Fibrele reprezintă cheia pentru pierderea în greutate și digestie. 

Totodată, semințele de chia sunt o sursă excelentă de fosfor, mangan, calciu, sodiu și potasiu.

Pentru a face o comparație, 3 linguri de semințe de chia au:

- cu 30% mai mulți antioxidanți decât afinele

- de 2 ori mai mult potasiu decât bananele

- de 6 ori mai mult calciu decât laptele

- de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli. 

Cum se pot mânca semințele de chia: 

- întregi, înmuiate sau măcinate.

Semințe de chia întregi: le poți adăuga la iaurt, fulgi de ovăz, shake-uri și piureuri. De asemenea, semințele de chia întregi sunt excelente pentru o rețetă sănătoasă de desert și pâine de casă.

Înmuiate: Nu trebuie să consumi semințe de chia uscate. Poate că o lingură de semințe de chia arată ca o cantitate mică, dar datorită conținutului ridicat de fibre solubile, amestecate cu apă, formează un gel și se extind în stomac.

Este important de reținut că atunci când mănânci semințe de chia, este recomandat să bei multă apă pe tot parcursul zilei, deoarece, în timpul digestiei, semințele de chia absorb apa din corp.

Măcinate: De asemenea, poți măcina semințele de chia într-un blender, pentru a fi folosite ca făină în rețetele fără gluten. Poți face clătite, brioșe, pâine și chiar paste. După măcinare, este recomandat să le păstrezi într-un recipient de sticlă închis în frigider sau congelator.

Cele mai bune moduri de a mânca semințe de chia

Semințele de chia pot fi utilizate într-o varietate de moduri și rețete.  

Budincă de chia 

Amestecă semințele de chia și laptele de migdale sau de nucă de cocos, într-un borcan sau castron. Regula de aur pentru budinca de semințe de chia este de 3 linguri de chia la 1 cană de lichid. Dacă vrei o budincă de chia mai groasă, 4 linguri la 1 cană de lichid.

Când amestecul de budincă de chia este bine amestecat, lasă-l să stea 5 minute. După aceea adaugă ce fructe vrei și bagă budinca la frigider timp de 1-2 ore sau peste noapte. Produsul final ar trebui să fie frumos și gros, nu lichid. Dacă nu este gros, adaugă mai multe semințe de chia (1 linguriță), amestecă și bagă la frigider pentru încă 30 de minute.

Dacă vrei ca budinca să aibă un gust dulce, adaugă niște scorțișoară sau extract de vanilie, miere, sirop de arțar sau orice dorești.

Smoothie de semințe de chia

Într-un castron mic amestecă 1 lingură de semințe de chia și 3 linguri de apă. Lasă acest amestec să stea aproximativ 10 minute pentru ca semințele de chia să înceapă să se înmoaie. Transferă amestecul într-un blender. Adaugă 1/4 cană de lapte de migdale, 1/2 cană de iaurt, 1/2 cană de afine congelate (sau alte fructe de pădure), 4 căpșuni mici. Amestecă totul într-un blender. Servește imediat.

Puteți adăuga semințe de chia la oricare dintre smoothie-urile dvs. preferate. Acesta este doar exemplul nostru de a mânca semințe de chia în piureuri.

Dulceață de semințe de chia

Pune 2 căni de fructe într-o cratiță, la foc mediu-mare. Apoi zdrobește-le cu o lingură. Presară 2 linguri de semințe de chia și amestecă bine. Ia cratița de pe foc, gemul va începe să se îngroașe rapid, pe măsură ce se răcește. După doar 5-10 minute este gata de mâncat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel