Cum să îți protejezi ochii pe măsură ce îmbătrânești. Prevenirea și tratarea problemelor oculare legate de vârstă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
probleme oculare Foto: Freepik
probleme oculare Foto: Freepik

Află mai multe despre cele mai frecvente afecțiuni oculare legate de vârstă și modul în care să le gestionezi.

Pe măsură ce îmbătrânești, ochii suferă modificări normale, inclusiv presbiopia, cataracta, glaucomul, degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV), retinopatia diabetică și ochiul uscat. Presbiopia este o problemă de vedere în care devine mai dificil să citești obiectele apropiate, fiind nevoie să le ții mai departe. Este tratată cu ochelari de citit, care pot fi prescrise de un optometrist.

Cataracta afectează cristalinul ochiului, ceea ce face dificilă concentrarea asupra obiectelor din apropiere. Glaucomul, un tip de pierdere a vederii cauzată de deteriorarea nervului optic, este frecvent la persoanele de peste 40 de ani și apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani. Controalele regulate ale ochilor la un optometrist pot ajuta la identificarea semnelor bolii și la tratarea acesteia.

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) duce la o pierdere a vederii centrale din cauza degenerării maculei, o parte mică, dar importantă a retinei, care ajută la vederea detaliată pentru activități precum cititul și condusul auto. Menținerea unui bun control al glicemiei și efectuarea unor controale oftalmologice regulate pot contribui la reducerea riscului de apariție a DMLV.

Retinopatia diabetică afectează multe persoane cu diabet, în special pe cele care au diabet de mult timp. Menținerea unui bun control al glicemiei și efectuarea unor controale oftalmologice regulate pot contribui la reducerea riscului de apariție a retinopatiei diabetice. Ochiul uscat este o afecțiune frecventă în rândul tuturor categoriilor de vârstă, în special la persoanele în vârstă, și poate duce la simptome precum mâncărimi, arsuri sau dureri de ochi.

Este esențial să îți amintești că vederea afectează siguranța ta și a celorlalți, așa că este esențial să ai grijă de ochii tăi, mai ales dacă te afli la volan.

CItește și: Efectele nocive ale zahărului asupra danturii. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un depozit lipicios

Metode de prevenție

Problemele oculare la persoanele în vârstă au adesea puține sau niciun simptom în stadiile incipiente, ceea ce face crucială consultarea regulată a unui optometrist. Pentru a reduce riscul de a dezvolta probleme oculare, menține un stil de viață sănătos, evită fumatul, limitează timpul petrecut în fața ecranelor, fă pauze atunci când lucrezi, evită să citești în lumină slabă, poartă ochelari de soare cu lentile polaroid atunci când ești afară și poartă ochelari de protecție atunci când lucrezi cu substanțe chimice, unelte electrice, sau când faci sport.

Foto: Freepik

Ce ar putea crește riscul de a dezvolta probleme oculare

Fumatul crește riscul de a dezvolta probleme oculare, cum ar fi glaucomul și DMLV. Diabetul este legat de glaucom și retinopatie diabetică. Tensiunea arterială ridicată crește riscul de a dezvolta glaucom și DMLV. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de DMLV. Menținerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la controlul acestor factori de risc și la menținerea unei vederi bune pentru mai mult timp.

Vezi și: Bolile cerebrovasculare: diagnostic, tratament și prevenție. Consecințele grave și importanța tratamentului timpuriu

Când ar trebui să consult un optometrist

Dacă observi orice modificări ale vederii, cum ar fi pete, dureri oculare, pierderea vederii, vedere neclară sau dublă, vedere colorată redusă, sensibilitate crescută la strălucire sau ochi uscați, este esențial să consulți un optometrist. Controalele regulate sunt esențiale, de obicei la fiecare 1-2 ani, deoarece majoritatea afecțiunilor oculare sunt mai ușor de tratat dacă sunt depistate la timp.Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de probleme de vedere, în special cele de peste 60 de ani.

Afecțiunile oculare pot fi tratate în mod diferit, unele dintre ele necesitând intervenții chirurgicale, iar altele prin medicamente sau tratamente cu laser, conform HealthDirect. Fiecare tratament are propriile beneficii și riscuri, influențate de factori precum starea generală de sănătate și alte probleme medicale. Optometristul și oftalmologul specialist îți pot oferi informații despre aceste tratamente.

Un optometrist este un profesionist care evaluează sănătatea ochilor și prescrie lentile de corecție pentru diferite afecțiuni oculare. Se pot folosi ochelari tradiționali sau lentilele de contact pot fi potrivite pentru cei cu un stil de viață mai activ. Sunt disponibile diferite tipuri de ochelari pentru diferite afecțiuni oculare, cum ar fi miopia, hipermetropia sau presbiopia. Dacă ai nevoie de ochelari pentru mai multe afecțiuni oculare, optometriștii îți pot recomanda lentile multifocale pentru vederea de aproape și de departe, fără a schimba ochelarii.

Rețeta ta se poate schimba în timp, așa că este esențial să îți consulți optometristul la fiecare 1 sau 2 ani pentru a te asigura că ochelarii tăi sunt încă adecvați. Deși ochelarii de citit fără prescripție medicală pot fi convenabili, este esențial să consulți un optometrist pentru a te asigura că ochelarii sunt potriviți pentru tine. Ochelarii de citit fără prescripție medicală pot ajuta în cazul hipermetropiei legate de vârstă, dar nu și în cazul altor afecțiuni oculare, cum ar fi miopia.

Optometristul îți poate oferi lentile de contact adecvate și sfaturi privind purtarea în siguranță, deoarece lentilele incorecte sau prost adaptate pot provoca complicații grave. Este esențial să urmezi instrucțiunile optometristului tău pentru a menține o vedere bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel