Cum să îți găsești terapeutul potrivit. În căutarea unui terapeut, este crucial să știi ce anume cauți și unde să te uiți.
1. Gândește-te la obiectivele tale dinainte
Este esențial să ai o idee clară despre ce vrei să obții din terapie. Poate fi util să îți notezi gândurile sau să îți stabilești prioritățile înainte de a începe căutarea unui terapeut. Acest lucru nu numai că te va ajuta să îți clarifici nevoile, ci și să ai o bază solidă pentru discuția inițială cu terapeutul ales. De exemplu, poți să te întrebi dacă dorești să depășești o anumită traumă, să gestionezi anxietatea sau să îți îmbunătățești relațiile.
De asemenea, ar trebui să fii deschis schimbării obiectivelor tale pe parcursul terapiei. Procesul terapeutic este dinamic și adaptabil, iar terapeutul tău poate să te ajute să îți reevaluezi și să îți ajustezi obiectivele pe măsură ce lucrurile evoluează, conform Healthline.
2. Fii conștient de costuri
Costurile terapiei pot fi un factor important în alegerea terapeutului potrivit.
Un alt aspect de luat în considerare este posibilitatea de a beneficia de serviciile unui terapeut aflat în formare sau de a găsi programe care oferă terapie la tarife reduse sau chiar gratuit pentru anumite categorii de persoane.
3. Întreabă pe cineva în care ai încredere
O recomandare personală din partea cuiva de încredere poate fi un punct de pornire excelent. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient că experiența și nevoile tale pot fi diferite de ale persoanei care face recomandarea. Încercarea terapeuților recomandați și stabilirea unei conexiuni personale este importantă înainte de a decide cine este potrivit pentru tine.
4. Explorează resursele locale
Unele comunități oferă resurse, precum centre de consiliere la universități, programe la locul de muncă sau organizații care oferă terapie de grup sau individuală.
5. Pune întrebări despre lucrurile care contează pentru tine
Când te întâlnești cu terapeutul, fie în persoană sau online, pregătește câteva întrebări care să te ajute să îți dai seama dacă acesta este potrivit pentru tine. Poți să îl întrebi despre experiența sa, metodele de lucru pe care le preferă, costuri și disponibilitate, sau orice alt aspect important pentru tine în alegerea unui terapeut.
6. Acordă o atenție deosebită propriilor tale reacții
În timpul primei întâlniri și în timpul ședințelor ulterioare, observă cum te simți în prezența terapeutului. Este important să te simți în largul tău și să ai încredere în terapeutul tău pentru a avea o relație de lucru eficientă și constructivă. Este normal să fie un pic incomod la început, dar dacă aceste sentimente persistă sau te fac să te simți disconfortabil într-o anumită măsură, ar putea fi un semn că terapeutul nu este potrivit pentru tine.
Vezi și: Nu mai face patul dimineața devreme. Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat și de ce
Dacă iei în considerare terapia - fie pentru a-ți restabili o relație, a te recupera după un eveniment traumatic, a te adapta la o nouă fază a vieții sau pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mentală - găsirea terapeutului potrivit este primul obstacol pe care trebuie să-l depășești.
Studiile au arătat că relația dintre tine și terapeutul tău va avea cel mai mare impact asupra evoluției tale. De aceea, este important să îți faci cercetările, să pui întrebări și să fii atent la propriile tale reacții în căutarea terapeutului potrivit pentru tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.