Cum să îți dai seama că e proaspăt mielul pe care îl cumperi pentru masa de Paște. Anii trecuți, inspectorii sanitar-veterinari s-au confruntat cu situații halucinante. Unele persoane au încercat să comercializeze carne de la animale moarte în loc de carne de miel.
Inspectorii sanitar-veterinari vin cu câteva recomandări în această perioadă, când românii iau cu asalt piețele pentru a cumpăra carne de miel. Dr. Lucian Laurențiu Josan a explicat ce trebuie să facem când achiziționăm mielul pentru masa de Paște.
”Mieii trebuie cumpărați doar din spațiile amenajate și abatoarele autorizate. Având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA Hunedoara recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din unități/abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor”, a explicat dr. Lucian Laurențiu Josan, director executive al DSVSA Hunedoara, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Ce se întâmplă, însă, în cazul în care nu luăm carnea de miel din spațiile special amenajate și o cumpărăm de pe Internet sau direct din gospodăriile crescătorilor. Există riscul ca aceasta să fie, de fapt, altceva?
Iată ce ne-a răspuns directorul executiv al DSVSA Hunedoara.
”Nu există așa ceva! (să se vândă carne de câine în loc de carne de miel)”, a mai spus dr. Lucian Laurențiu Josan.
Mai mult decât atât cei de la DSVSA Hunedoara îi mai informează pe cătățeni cu privire la faptul că mieii sacrificați vor avea marca de sánătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.
”La sacrificare vor fi admise doar animate identificate conform legislației în vigoare, animale sănătoase și crescute în gospodarii, ferme și localități indemne de boli transmisibile și însoțite de documente de mișcare, iar transportul acestora trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar și animalele vor fi însoțite de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.
Carnea rezultată din sacrificarea mieilor în centrele temporare, va fi marcată cu marca de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană. Carnea de miel provenită din aceste spații temporare de sacrificare nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali”, mai spun cei de la DSVSA Hunedoara.
Cum să își dai seama dacă mielul este proaspăt
Există mai multe moduri de a spune dacă mielul este proaspăt. Însă, aceste semne pot fi confuze în funcție de vârsta mielului sau de procesul de măcelărire la care a fost supusă carnea.
Deoarece majoritatea cumpărătorilor își vor achiziționa carnea de miel dintr-un supermarket, principalul ghid va fi data ”A se consuma până la” sau ”A se consuma de preferință înainte de”. Deși aceste ghiduri sunt doar atât, ele oferă un bun indicator al datei la care carnea a fost procesată și ambalată, precum și al termenului de valabilitate preconizat de furnizori pentru carne.
Dar nu trebuie să vă bazați niciodată doar pe aceste ghiduri.
Mulți sunt surprinși să afle că carnea din supermarket este considerabil mai proaspătă decât cea vândută părinților și bunicilor noștri. În ultimii 20 de ani, practicile de măcelărire s-au schimbat semnificativ, iar acest lucru a însemnat că aprovizionarea cu carne a fost accelerată.
Așadar, cum vă dați seama dacă mielul este rău sau dacă este sigur de cumpărat? Iată cele mai bune modalități de a vă autoevalua dacă mielul este sau nu sigur pentru a fi cumpărat și/sau consumat.
Aspect
Dacă cumpărați din supermarket, căutați carnea de culoare strălucitoare, de culoare roșu-roz. Nu ar trebui să existe o cantitate excesivă de lichide în tavă. Carnea nu ar trebui să ”înoate” în sucuri.
Dacă vă cumpărați carnea de miel de la un măcelar tradițional, vă puteți aștepta ca aceasta să fie expusă și să puteți selecta bucățile/tăieturile pe care le doriți.
Deoarece carnea nu va fi neapărat în ambalaje sigilate în vid, vă puteți aștepta ca aceasta să aibă un aspect mai uscat. De asemenea, va avea un aspect potențial mai închis la culoare, iar acest lucru este acceptabil.
Nici într-un supermarket, nici la un măcelar tradițional, carnea nu trebuie să aibă NICIO nuanță de verde sau grăsime ”albă” de culoare gri. Acestea sunt indicii că carnea a început să, sau s-a stricat, notează Medmunch.
Mirosul
Este adevărat, carnea de miel are un miros distinct, și este o aromă care nu este pe placul tuturor. De asemenea, mirosul poate varia de-a lungul anului; acest lucru se datorează diferitelor tipuri de iarbă sau cereale pe care animalul le-ar fi putut mânca înainte de procesare.
Cu toate acestea, dacă mielul are un miros sulfuric, ca de ouă stricate, atunci nu este în regulă. Mielul ar trebui să miroasă, ei bine, a miel; proaspăt și ierbos, aproape a vânat, o aromă distinctă de tip ierbos amestecată cu mirosul obișnuit de ”carne”. Dacă miroase a altceva, ar trebui să fiți precaut.
Vezi și: Secretul fripturii de miel. Chef Ștefan Popescu: Tot sucul rămâne în ea. E perfectă
Textura
Doar pentru că nu mai țopăie pe câmp, nu înseamnă că bucata de carne nu trebuie să fie în formă! Aici este momentul în care doriți să vă personalizați puțin cu bucățile de miel.
Fie că vă aflați la supermarket sau la măcelărie, dați o lovitură bună în tavă prin folie; orice picior de miel sau cotlet ar trebui să-și reia forma de dinainte de a fi lovit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.