Cum să îmbătrânim sănătos. Univ. dr. Luiza Spiru: Mie nu îmi place cuvântul "bătrân", îl evit cât pot. Vorbim de populația care este activă până la adânci bătrâneți

Monika Baciu |
Data publicării:
imbatranim - FOTO: Freepik@Matan
imbatranim - FOTO: Freepik@Matan

Acesta este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a îmbătrâni sănătos.

Vezi și: Decalaj între vârstnicii României și cei din Occident. Flaviana Rotaru: Povestea cu "cănuța cu apă" aproape că nu există

Într-un context global marcat de preocuparea pentru sănătatea și bunăstarea populației, îmbătrânirea activă devine un subiect central și în România. La Congresul Național de Îmbătrânire Activă, organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, lideri în domeniu au subliniat importanța adoptării unor politici care să susțină un stil de viață sănătos și independent pentru persoanele în vârstă.

Univ. Dr. Luiza Spiru, președinta Fundației Ana Aslan Internațional, a evidențiat nevoia unei abordări proactive față de îmbătrânire, accentuând faptul că sănătatea și independența la vârste înaintate sunt strâns legate de măsurile pe care le luăm în prezent.

"Trăim niște vremuri în care fiecare dintre noi se gândește ce este mai bine pentru el însuși și ce modalitate individuală trebuie să aibă pentru a îmbătrâni sănătos.

Tot ceea ce facem pentru noi are consecințe în plan societal, de aceea trebuie să începem lucrurile atunci când nu suntem încă afectați de boli cronice și alte patologii invalidante.

Îmi doresc ca România să aibă oameni de peste 55 de ani care să trăiască mult, independent și care să beneficieze de politicile suportive din partea guvernanților, politici aliniate la tot ceea ce înseamnă politică europeană și internațională", a explicat Univ. Dr. Luiza Spiru, Președinte, Fundația Ana Aslan Internațional, în cadrul Congresului Național de Îmbătrânire Activă, organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Vezi și: Poluarea și fumatul, lucrurile care ne îmbătrânesc prematur. Conf. univ. dr. Radu Crișan Dabija: Risc major. Deteriorează ADN-ul

Îmbătrânire activă - FOTO: Freepik@goncakarmis

Un mesaj cheie transmis în cadrul evenimentului a fost renunțarea la termenul "bătrân" în favoarea unui discurs care valorizează activitatea la orice vârstă

"Mie nu îmi place cuvântul "bătrân", îl evit cât pot. Noi vorbim de populația care este activă până la adânci bătrâneți, în conceptul clasic al îmbătrânirii. Pentru noi, în conceptul nostru ca oameni de știință, cuvântul bătrân nu există.

Există, însă, persoană activă la orice vârstă și pentru asta totul trebuie început în timp", a mai explicat Univ. Dr. Luiza Spiru, Președinte, Fundația Ana Aslan Internațional, în cadrul Congresului Național de Îmbătrânire Activă, organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Vezi și: Bolile cronice, impact semnificativ. Dr. Silvia Gatscher: Chiar dacă dezvoltăm boli cronice, nu e nicio nenorocire. Nu e târziu să facem anumite lucruri pentru a contracara

Cum să îmbătrânim sănătos

De asemenea, dr. Spiru a subliniat importanța prevenirii bolilor cronice și a adoptării unui stil de viață activ înainte ca aceste afecțiuni să afecteze calitatea vieții.

"Uitați-vă la dvs și gândiți-vă, dacă acum aveți 40 de ani, cum vreți să fiți la 50 de ani, dacă aveți 50 de ani cum vreți să fiți la 60 de ani, dacă aveți 60 de ani, cum vreți să fiți la 70 de ani, dacă azi aveți 70-75 de ani, cum vedeți următorii 10-15 ani din viața dumneavoastră.

Toate acestea înseamnă lucruri care astăzi se pot stăpâni și se pot preveni", a explicat Univ. Dr. Luiza Spiru, Președinte, Fundația Ana Aslan Internațional Alexandra Dobre – Președinte, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în cadrul Congresului Național de Îmbătrânire Activă, organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel