Cum să iei o pauză de la rețelele de socializare. Care sunt pașii pentru a stabili limite sănătoase cu mediul virtual

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum sa iei o pauza de la retelele de socializare Foto: Freepik @rawpixel.com
Cum sa iei o pauza de la retelele de socializare Foto: Freepik @rawpixel.com

Cum să iei o pauză de la rețelele de socializare. Află cum poți să găsești un echilibru între viața ta personală și cercurile sociale digitale.

Nu se poate nega faptul că social media este o parte importantă a vieții moderne și că poate avea multe aspecte pozitive și pozitive. În plus, este bine să fim conectați, mai ales cu cei pe care nu îi vedem în mod regulat. Dar știm, de asemenea, că social media poate fi o rută descendentă pentru depresie, singurătate, anxietate și stimă de sine scăzută.

Potrivit unui studiu, menținerea utilizării social media la doar 30 de minute pe zi poate duce la creșterea sănătății mentale și a bunăstării. Participanții la studiu au raportat o scădere a depresiei și a singurătății atunci când și-au redus timpul petrecut pe social media, ceea ce pare ironic având în vedere ideea de socializare care stă la baza acestor aplicații.

Problema este că apar multe comparații pe aceste platforme sociale. Poate fi greu pentru oameni să vadă dincolo de filtre și de descrierile interesante. Mulți dintre noi suntem atât de amestecați cu conturile noastre sociale încât este dificil să ne amintim ce făceam înainte de invenția scrolării pe telefon, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Cancerul de colon: cauze, simptome, tratament. Ce presupune colonoscopia și cum se pune diagnosticul

Există o mulțime de avantaje ale conexiunii online, dar cum găsim un echilibru în fața avalanșei constante de informații de la prieteni, familie, celebrități și branduri care concurează constant pentru a ne atrage atenția?

Healthline și Psych Central a creat o provocare care presupune 10 zile de deconectare digitală.

Într-un sondaj recent,cititorii Healthline au fost întrebați cum se simt în legătură cu social media. 25 la sută au spus că simt că are un efect negativ asupra bunăstării lor mentale, iar 53 la sută au spus că simt că reducerea utilizării ar putea ajuta. Acest număr sare la 66 la sută în rândul celor cu o afecțiune mentală care a început sau s-a agravat în timpul pandemiei.

În plus, 29 la sută dintre respondenți au declarat că au nevoie de cel puțin câteva zile de pauză pentru a beneficia de o pauză de social media, în timp ce acest număr sare la 46 la sută în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Citește și: Carnea roșie, cum se prepară corect. Modul de preparare îți poate afecta sănătatea. Ce se întâmplă dacă o mănânci în exces

Cum afectează social media sănătatea mintală

Deci, ce spun cercetările despre efectele social media asupra sănătății și bunăstării tale? S-ar putea să fii surprins să afli că majoritatea studiilor nu sunt prea favorabile. De fapt, creierul tău s-ar putea să te imploră să încetinești defilarea.

Un studiu din 2015 a constatat că tinerii din Marea Britanie aveau de două ori mai multe șanse să raporteze scoruri ridicate sau foarte ridicate pentru sănătatea mintală dacă foloseau rețelele de socializare timp de 3 ore sau mai mult într-o zi de școală.

Un mic studiu din 2018 a găsit o legătură directă între scăderea utilizării social media și îmbunătățiri în ceea ce privește depresia și singurătatea.

Într-un sondaj din 2021 realizat de ExpressVPN, 86% dintr-un eșantion de 1.500 de americani au raportat că social media are un impact negativ direct asupra fericirii și imaginii de sine. Între 79 și 83 la sută au raportat efecte negative asupra anxietății, singurătății și depresiei.

Un sondaj online transnațional realizat în 2022 în Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Norvegia a constatat că cei care au folosit social media pentru divertisment sau pentru a diminua singurătatea în timpul pandemiei au avut o sănătate mentală mai slabă.

În timp ce utilizarea rețelelor sociale pentru contact personal și menținerea relațiilor a fost asociată cu o sănătate mintală îmbunătățită, a existat totuși o corelație între creșterea timpului zilnic petrecut pe rețelele sociale și o sănătate mintală mai slabă în general.

Pe de altă parte, un studiu pilot realizat în 2021 pe 68 de studenți universitari a constatat că majoritatea studenților au raportat o schimbare pozitivă a stării de spirit, o reducere a anxietății și o îmbunătățire a somnului în timpul și imediat după o pauză de la social media, conform Healthline.

Datele par destul de clare. Dacă nu dorești să te confrunți cu o imagine de sine slabă, anxietate, depresie, singurătate și chiar somn slab, efectuarea unor modificări în utilizarea social media poate fi o idee bună.

Lucruri pe care să le faci în loc de social media

Sănătatea ta mentală este mai importantă decât estetica și statusul tău de pe Instagram. Lucrul frumos este că lumea nu este o limită în materie de soluții și alternative pentru social media. Când te îndepărtezi de ecran și intri în lumea tridimensională, există o gamă nesfârșită de opțiuni în funcție de nevoile tale.

Odată ce identifici motivul pentru care simți nevoia de a te conecta la conturile de socializare, poți redirecționa acest sentiment în alte moduri.

Dacă folosești social media pentru a te relaxa

Dacă ți se pare că pui mâna pe telefon atunci când ai puțin timp liber, gândește-te să schimbi în schimb cu aceste opțiuni:

- Fă o plimbare în jurul blocului.

- Ascultă niște muzică.

- Citește o carte.

- Încearcă să desenezi sau să faci artizanat, DIY.

- Prepară ceva delicios.

- Joacă-te cu un animal de companie.

- Încercă yoga sau meditație.

- Bea o băutură caldă și liniștitoare, cum ar fi un ceai sau o ciocolată caldă.

- Uită-te la fotografii vechi și reflectează.

Dacă folosești social media pentru a te conecta cu alții

Dacă te trezești că tânjești după o conexiune umană și apare dorința de a-ți verifica feed-ul, încearcă în schimb aceste activități:

- Sună un prieten sau un membru al familiei (poți încerca un apel video).

- Invită pe cineva la cină sau la o cafea.

- Prepară ceva și oferă-le vecinilor, zăbovind să stați de vorbă când le livrezi.

- Organizează un brunch de weekend, o drumeție sau o excursie la cumpărături cu prietenii.

- Consultă aplicații pentru a găsi grupuri de persoane cu idei asemănătoare care să te scoată din casă.

- Fă voluntariat la diferite organizații.

- Urmează un curs pentru a dezvolta o abilitate.

- Alăturați-vă unui grup comunitar, cum ar fi o biserică, o organizație nonprofit sau un club.

Dacă folosești social media pentru divertisment

În loc de meme-uri și videoclipuri de 30 de secunde, optează pentru ceva divertisment IRL:

Mergi sla un concert

- Încercă un studio de ceramică sau alte arte plastice.

- Învață un instrument.

- Ia un curs de dans sau de arte marțiale.

- Fă o drumeție.

- Fă o excursie la un muzeu local.

- Încearcă grădinăritul.

- Ascultă un podcast.

- Citește o carte.

- Adună câțiva prieteni sau familia la un joc de societate.

Există multă putere în a-ți cunoaște motivele pentru care te conectați la conturile sociale. Odată ce o faci, poți alege să îți satisfaci acea nevoie într-un alt mod.

Cum să stabilești limite sănătoase în social media

Deși este foarte bine să iei pauze de la social media, este important să fii realist (și nu militant) în ceea ce privește utilizarea ta.

Dacă social media face parte din viața ta, este în regulă. Există modalități de a diminua efectele negative și de a spori efectele pozitive ale social media, chiar și în timp ce o folosești.

Iată câteva exemple:

- Să dai unfollow conturilor care au un efect negativ asupra stării tale de spirit sau a imaginii de sine.

- Să elimini fotografiile din propriul profil care declanșează judecata de sine.

- Șterge orice mesaje negative, trolling sau spam.

- Ignoră postările care te încurajează să te compari cu alții.

În plus, poți da un exemplu de postare conștientă și autentică, astfel încât și alții să se inspire din feed-ul tău și poate să-ți urmeze exemplul, cum ar fi:

- Sări peste filtru și prezentă adevărata ta persoană.

- Postează fotografii ale momentelor "dezordonate", nu doar ale celor perfecte.

- Scrie comentarii încurajatoare la postările celorlalți.

- Postează despre cum să iei pauze de la rețelele sociale pentru a le reaminti celorlalți că pot face același lucru.

Pentru cei mai mulți dintre noi, social media este pur și simplu o parte din viața noastră, la bine și la rău. În același timp, o putem folosi într-un mod care să pună accentul pe aspectele pozitive în detrimentul celor negative, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți.

Cu puțină utilizare conștientă, pauze ocazionale și echilibru cu alte activități, social media poate fi un instrument sănătos de exprimare de sine și de conectare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel