Cum să faci sarmale fără să opărești varza. Cosmin Toma, cunoscut drept Toma bucătarul Cetății, vine cu un truc care ne ușurează munca în bucătărie. Bucătarul ne spune cum trebuie să procedăm dacă vrem să facem sarmale.
Congelarea este o metodă de conservare care poate păstra mai bine nutrienții din varză decât fierberea prelungită. Un proces de fierbere îndelungat poate duce la pierderea unor substanțe nutritive solubile în apă, cum ar fi vitamina C și alți compuși nutriționali.
Congelarea are tendința de a păstra mai bine textura alimentelor decât alte metode de conservare. Fierberea îndelungată poate face ca varza să devină moale și să-și piardă crocantul și consistența specifică.
Cosmin Toma - FOTO: Captură Facebook@Toma bucătarul Cetății
"De ce să te chinui să tot opărești la varză, să te arzi? De ce să te chinui așa. Am eu o metodă. Mama mi-a zis-o. De ce să te chinui? Nu are rost!
Iei un celofan, scobești varza, o învelești și o băgăm în congelator pentru 3 ore. Poți să o lași și mai mult dacă vrei. Au trecut cele 3 ceasuri, desfacem și o lăsăm să se dezghețe.
Varza s-a dezghețat, nu mai trebuie opărită. E moale, zici că e opărită. O sarma cu varză înghețată. Nici nu îți vine să crezi că nu mai trebuie opărită", spune Cosmin Toma, cunoscut drept Toma bucătarul Cetății.
Cum să congelezi varza
Cu toate acele straturi frunzoase, varza necesită o curățare temeinică. Începeți prin îndepărtarea frunzelor tari sau ofilite, apoi spălați bine varza sau, chiar mai bine, înmuiați-o timp de aproximativ 30 de minute pentru a elimina orice nisip.
Apoi, gândiți-vă cum intenționați să folosiți varza și tăiați-o în consecință. Deși puteți congela o întreagă capătă de varză, nu este ideal, deoarece va ocupa mult spațiu în congelator și va dura mult timp să se dezghete. În plus, deoarece va trebui să dezgheți întreaga varză, va trebui să folosești întreaga cantitate, ceea ce nu este întotdeauna convenabil, potrivit Eating Well.
Dacă aveți un plan pentru utilizarea verzei congelate, împărțiți-o în cantități potrivite și așezați-o în pungi de congelator, aranjând-o într-un singur strat și împingând afară cât mai mult aer posibil.
Dacă nu sunteți sigur cum veți folosi varza congelată, aranjați-o pe o tavă și congelați-o timp de câteva ore sau peste noapte, până când devine solidă, apoi transferați-o într-o pungă de congelator - din nou, aranjați-o într-un singur strat și împingeți afară cât mai mult aer posibil. Această metodă vă va permite să luați cât aveți nevoie din punga de congelator în loc să o decongelați toată o dată.
Vezi și: Rețeta de vin fiert a lui Jamie Oliver. Ingredientul cheie de care te vei îndrăgosti
Cum să dezgheți varza congelată
În funcție de modul în care congelezi varza și de modul în care intenționezi să o utilizezi, dezghețarea poate să nu fie necesară. De exemplu, dacă congelezi frunze sau fâșii și dorești să faci supă, poți adăuga varza direct din congelator. Cu toate acestea, dacă dorești să folosești frunze sau fâșii pentru a face sarmale sau salată de varză, va trebui să le decongelezi mai întâi în frigider.
Cum poți folosi varza congelată
Dacă este congelată corespunzător, nu există limită la felul în care puteți utiliza varza congelată. Salata de varză poate fi cea mai opțiune evidentă - și există multe variante, inclusiv salate cremoase, acrișoare și picante - dar este doar începutul când vine vorba de rețetele cu varză.
Congelarea varzei în bucăți mai mici și în porții controlate oferă flexibilitate în utilizare. Puteți scoate doar cantitatea de varză de care aveți nevoie fără a fi necesar să dezghețați întreaga cantitate. Acest lucru este util în cazul în care aveți nevoie de cantități mici pentru diverse rețete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.