Cum să ameliorezi congestia nazală. Remedii simple care îmbunătățesc respirația și când să mergi la doctor

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
congestia nazala Foto: Freepik
congestia nazala Foto: Freepik

Descoperă remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea nasului congestionat, îmbunătățind respirația și când este cazul să programezi un consult la medic.

Remediile naturale de casă și produsele fără prescripție medicală, cum ar fi spray-ul nazal salin, pot ajuta la ameliorarea nasului congestionat, care poate face dificilă respirația și viața de zi cu zi. În plus față de medicamentele eliberate fără prescripție medicală, decongestionantele naturale pot ajuta la eliberarea căilor respiratorii și sunt potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Aceste remedii pot ajuta la ameliorarea congestiei și la îmbunătățirea stării generale de bine. Prin utilizarea acestor decongestionante naturale, te poți bucura de o experiență mai confortabilă și mai plăcută, reducând disconfortul și promovând o mai bună sănătate generală.

Umidificator

Un umidificator este un dispozitiv care adaugă umezeală în aer, ajutând la reducerea congestiei și a problemelor sinusurilor cauzate de aerul rece și uscat. Acesta crește umiditatea nazală, facilitând astfel respirația.

Poate fi folosit în timpul zilei și noaptea, în special în timpul somnului, pentru a deschide pasajele nazale și a îmbunătăți calitatea somnului. Având puține riscuri, multe persoane raportează că aerul umidificat îmbunătățește simptomele răcelii.

Compresa caldă

O compresă caldă poate ajuta la desfundarea nasului înfundat, reducând inflamația și deschizând pasajele nazale. Pentru a face o compresă, înmoaie o lavetă sau un prosop în apă caldă, stoarce excesul de apă și pune-l pe nas și pe partea inferioară a frunții. Această căldură ameliorează inflamația din nări și sinusuri, facilitând respirația. Evită să ții compresa pe față prea mult timp pentru a evita arsurile pielii.

Spray nazal salin

Un spray nazal salin este un tip de spray nazal care ajută la subțierea mucusului din pasajele nazale. Acesta este disponibil fără prescripție medicală și conține doar sare și apă. Este important de reținut că utilizarea prelungită a spray-urilor decongestionante poate provoca un efect de ricoșeu sau agrava simptomele de congestie.

Pentru a utiliza un spray nazal salin, suflă-ți nasul, stai în poziție verticală, urmează instrucțiunile produsului, agită flaconul, închide o nară, poziționează orificiul sub nara deschisă, strânge ușor flaconul, inhalează spray-ul puternic pentru a te asigura că ajunge până sus în pasajele nazale.

Citește și: Cauzele frecvente ale durerii de umăr: de la leziuni la afecțiuni medicale. Când să mergi la doctor

Foto: Freepik @Drazen Zigic

Dispozitivele de irigare nazală

Dispozitivele de irigare nazală, cum ar fi vasele neti, pot trata eficient decongestionarea atunci când sunt utilizate și curățate corespunzător. Aceste dispozitive, care seamănă cu ceainicele, folosesc soluție salină pentru a desfunda pasajele nazale înfundate.

Un studiu din 2015 a constatat că irigarea nazală poate reduce congestia, tusea, elimină mucusul și germenii și îmbunătățește respirația. Pentru a utiliza un neti pot, urmează instrucțiunile de siguranță, folosește apă sterilă sau distilată îmbuteliată sau apă de la robinet fiartă și răcită și înclină capul într-o parte pentru a evita ca lichidul să se scurgă în gură.

Introdu gura de scurgere a vasului neti umplut cu soluție salină în nara superioară, permițând ca soluția să se scurgă prin nara inferioară. Repetă procedura cu cealaltă nară. FDA nu recomandă irigarea nazală pentru copii decât dacă este recomandată de un medic pediatru.

Hidratarea

Consumul de lichide poate ajuta la slăbirea mucusului care blochează pasajele nazale, așa că urmăriți un aport zilnic de lichide de 2.5 litri pentru femei și 3.5 litri pentru bărbați.

Condimentele și alimentele picante

Alimentele picante, cum ar fi ardeii, ghimbirul și usturoiul, pot ajuta la deschiderea pasajelor nazale și pot declanșa o afecțiune numită rinită gustativă. Aceste alimente determină o producție mai mare de mucus, ceea ce duce la curgerea nasului. Condimentele, cum ar fi turmericul, au proprietăți antiinflamatorii.

Vezi și: Superioritatea alimentelor integrale. Prioritizează aceste 8 alimente bogate în nutrienți esențiali în locul suplimentelor

Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor de congestie, dar dovezile sunt limitate. Un studiu din 2010 a constatat că spray-ul cu ulei esențial de mentă, eucalipt, oregano și rozmarin a fost eficient în ameliorarea simptomelor respiratorii superioare imediat după utilizare, dar nu și în general după trei zile.

Uleiurile esențiale pot fi combinate cu uleiuri purtătoare, cum ar fi uleiul de nucă de cocos sau de jojoba, pentru îngrijirea pielii sau pot fi difuzate pentru aromaterapie. Cu toate acestea, ele trebuie ținute departe de copii și animale de companie, deoarece pot fi toxice dacă sunt ingerate.

Congestia este un simptom comun al răcelii, gripei, alergiilor și infecțiilor sinusurilor, provocând inflamații în pasajele nazale și în căile respiratorii pline de mucus. În timp ce medicamentele eliberate fără prescripție medicală pot ameliora temporar congestia, remediile naturale pot oferi, de asemenea, ușurare.

În timp ce multe decongestionante naturale sunt sigure pentru toată lumea, unele pot prezenta riscuri atât pentru adulți, cât și pentru copii. În cazul în care congestia persistă sau se agravează, este esențial să consulți un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel