În timp ce genetica joacă un rol cheie, dieta, vremea, poluarea și abordarea generală a îngrijirii părului sunt toate esențiale pentru a avea un păr sănătos.
Consumul unei diete sănătoase care include nutrienți cheie, precum și proteine adecvate este esențial. Folosirea anumitor produse și tratamente poate promova creșterea și rezistența firului de păr. Reducerea tratamentelor termice și a prelucrărilor chimice poate ajuta, de asemenea.
Dacă ești îngrijorat de căderea părului sau ai probleme în ce privește părul deteriorat, uscat, vârfurile despicate sau alte afecțiuni, poate dorești să discuți cu un medic despre motivul pentru care se poate întâmpla aceste lucruri.
Chiar dacă factorii genetici joacă un rol în creșterea și menținerea părului, alți câțiva factori intervin, de asemenea, în joc. Și, deși nu există o formulă magică pentru a îmbunătății instantaneu sănătatea părului, există măsuri pe care le poți lua pentru a stimula sănătatea și creșterea părului tău.
Vezi și: Când e cel mai bine să îți bei cafeaua. De ce să nu o consumi pe stomacul gol. Riscuri și beneficii
1. Mărește aportul de proteine
O dietă bine închegată este un factor important pentru sănătatea părului și a scalpului. Părul este alcătuit în principal din proteine, așa că asigură-te că mâncați zilnic cel puțin 45 de grame de proteine. Sursele bune includ:
- Carne slabă în grăsimi
- Carne de pasăre
- Pește
- Fasole
- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- Ouă
Dietele cu proteine inadecvate pot avea ca rezultat părul slab, fragil și pierderea culorii părului, precum și pierderea părului în sine.
Vezi și: Aspirina, nocivă în cazul pacienților cu afecțiuni cardiace. Crește riscul de sângerări
2. Nu uita de zinc
Deficiența de zinc poate provoca căderea părului. Încorporează în dieta ta nuci precum nucile, nucile de Brazilia, nucile pecan, caju și migdalele pentru a combate căderea părului.
Include in dieta ta:
- Legume
- Fructe
- Salate cu frunze verzi
- Multă apă curată și filtrată
Un complex cu multivitamine sau suplimente de zinc îți pot îmbunătăți dieta atunci când este necesar.
3. Omega-3
Creșterea aportului de acizi grași omega-3 poate stimula foliculii de păr și glandele sebacee. Deși acest lucru nu va face ca părul să crească, poate îmbunătăți sănătatea scalpului, potrivit Healthline.
Acizii grași Omega-3 se găsesc în peștii de apă rece, cum ar fi somonul, sardinele și heringul. Alte surse bune includ:
- Semințe de in
- Iaurt
- Brânză de vaci
- Salata
- Cereale
4. Cât de des să îl șamponezi
Există păreri contradictorii cu privire la frecvența cu care trebuie să îți speli părul cu șampon. Totul se reduce la preferințele personale și la nevoile individuale, care depind de:
- Tipul și textura părului tău
- Cât de des folosești produse pentru păr
- Nivelul tău de activitate
De exemplu, persoanele cu părul gras pot avea nevoie de șampon în fiecare zi, în timp ce persoanele cu părul uscat pot avea nevoie de șampon mai rar.
5. Alege șamponul potrivit
Folosirea unui șampon și a unui agent de stilizare nepotrivit poate provoca deteriorarea semnificativă a părului. Caută produse care sunt potrivite pentru tipul tău de păr - gras, normal sau uscat - și care vizează orice problemă pe care o ai, cum ar fi mătreața.
Încearcă să eviți șampoanele cu ingrediente dure, cum ar fi lauril sulfatul de amoniu sau lauril sulfatul de sodiu. De asemenea, costul nu indică neapărat calitatea unui produs.
6. Caută un produs specific pentru fiecare afecțiune în parte
Condiționarea după șamponare este un pas important pentru a vă menține părul moale, strălucitor și ușor de aranjat. Poți alege un balsam separat sau un șampon cu balsam încorporat.
Piaptănă balsamul pentru o distribuție uniformă. Lasă-l în păr timp de două-trei minute înainte de a-l clăti.
La fel ca și în cazul spălării părului, nu toată lumea trebuie să aplice balsamul de fiecare dată când își spală părul. Experimentează pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru părul tău.
7. Sfaturi utile despre spălatul părului
Experții sugerează că mulți oameni se spală prea mult sau se spală incorect. Regulile standard de bază sunt:
- Nu spăla părul mai mult de o dată pe zi.
- Folosește doar o cantitate de produs suficientă pentru a-ți acoperi părul.
- Evită să folosești apă foarte fierbinte sau foarte rece.
- Tratează părul cu delicatețe atunci când este ud - este de trei ori mai vulnerabil la rupere. Nu freca excesiv părul umed cu un prosop. Folosește un pieptene cu dinți largi pentru a descurca părul, dar nu te pieptăna prea mult și nu peria părul ud.
8. Sfaturi pentru întreținerea părului
Ține cont de aceste sfaturi pentru a avea părul sănătos:
- Începe cu cea mai mică setare de căldură în timp ce usuci părul cu uscătorul și crești treptat căldura, după cum este necesar.
- Lasă părul să se usuce la aer ori de câte ori este posibil.
- Schimbă locul în care plasezi ace și agrafe, astfel încât ruperea să nu fie localizată.
- Dacă îți vopsești părul, alege o nuanță care să fie în limita a trei nuanțe față de culoarea ta naturală.
- Masează-ți scalpul des pentru a promova creșterea părului și pentru a crește circulația sângelui.
- Taie-ți părul în mod regulat - la fiecare 10-12 săptămâni - pentru a păstra părul sănătos și a preveni apariția vârfurilor despicate.
9. Factori care îți sănătatea părului
Șamponul aspru, tratamentele pentru păr, produsele de stilizare și periajul excesiv contribuie cel mai mult la sănătatea slabă a părului. Cu toate acestea, alți vinovați includ:
- Consumul excesiv de alcool
- Dietele hipocalorice și dietele de urgență
- Scăderea nivelului de hormoni tiroidieni
- Stresul excesiv
- Medicamente care subțiază sângele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.