Unele suplimente alimentare sunt de evitat, recomandă medicii. La fel și medicamentele luate după ureche sau în cantități prea mari. Cei de la webmd au realizat o listă cu câteva recomandări pentru un ficat sănătos:
1. Beți cafea - cei care beau câteva căni de cafea pe zi pot avea mai puține boli de ficat, inclusiv cancer și cicatrici (fibroză, ciroză). S-ar putea chiar să încetinească aceste condiții la unii oameni care le au. Cafeaua la filtru, cea instant și espresso par să funcționeze. Totuși, pe cât de utilă poate fi cafeaua, nu poate să ia locul unei diete echilibrate, o greutate sănătoasă, multă apă și exerciții fizice obișnuite pentru un ficat sănătos.
2. Nu exagerați cu acetaminofen - se află în peste 600 de medicamente, inclusiv multe medicamente pentru gripă și răceală. Majoritatea adulților nu ar trebui să obțină mai mult de 4.000 de miligrame pe zi. Mai multe v-ar putea răni ficatul. Încercați să nu luați mai multe produse cu acetaminofen pe zi și să nu luați niciodată mai mult decât ceea ce recomandă instrucțiunile prospectului.
3. Luați-vă medicamentele corect - deși acetaminofenul este cel mai frecvent medicament care vă poate dăuna ficatului, și alte medicamente pot face asta - mai ales dacă nu le luați conform indicațiilor. Depinde și de genele moștenite, de alte rețete și de alimentele consumate. Spuneți medicului dacă vă simțiți obosit, aveți greață sau mâncărimi ori observați pielea sau ochii gălbuiți (icter) după ce iei un medicament nou. Statinele pentru colesterolul ridicat și anumite antibiotice (amoxicilină, clindamicină, eritromicină) sunt câteva exemple. De asemenea, aveți grijă ce suplimente luați, ele provoacă aproape un sfert din toate leziunile hepatice. Anumite ierburi ca Atractylis gummifera, rostopasca pot provoca probleme hepatice.
4. Săriți peste remediile hepatice din plante - remediile hepatice obișnuite, cum ar fi turmericul, nu au prea multe cercetări în spatele lor. Spuneți medicului vostru despre toate pastilele, plantele și suplimentele pe care le luați.
5. Beți numai cu moderație - când consumați alcool, ficatul nu mai face alte lucruri, astfel încât să poată descompune alcoolul și să-l elimine din sânge. Dacă exagerați - mai mult decât o băutură pe zi pentru femei, două pe zi pentru bărbați - l-ați putea răni. În timp, acest lucru duce adesea la „ficat gras”, un semn precoce al bolii.
6. Mâncați legume colorate - asta înseamnă fructe și legume din toate culorile, ceea ce te ajută să obții toate substanțele nutritive și fibrele de care aveți nevoie. Evitați carbohidrații rafinați precum cei din gogoși și pâine albă în favoarea cerealelor integrale. Un pic de carne, lactate și grăsimi pot ajuta și ele, dar nu prea multe și căutați grăsimi „bune” (monoinsaturate, polinesaturate) din semințe, nuci, pește și uleiuri vegetale.
7. Păstrați o greutate corporală sănătoasă - Aceasta înseamnă să aveți grijă să mențineți un indice de masă corporală (IMC) între 18 și 25. Exercițiile fizice și o dietă bine echilibrată sunt cea mai bună metodă de a ajuta la menținerea unei greutăți bune pentru tine și de a vă reduce șansele de boli hepatice grase nonalcoolice.
8. Spălați-vă pe mâini - este un mod simplu și ușor de a ține germenii la distanță. Este foarte important chiar înainte de a pregăti mâncarea și imediat după ce schimbați un scutec să vă spălați pe mâini.
9. Faceți mișcare în mod regulat - ajută la menținerea unui indice de masă corporală la nivelul potrivit, ceea ce ar putea proteja împotriva bolilor hepatice grase nonalcoolice. Îmbunătățește modul în care funcționează insulina și arde trigliceridele.
10. Vaccinați-vă - discutați cu medicul vostru dacă aveți nevoie. Ar fi important dacă sistemul vostru imunitar este slab sau dacă ficatul prezintă deja unele daune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.