Cum s-a ajuns la rezistență antimicrobiană. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Consum excesiv și irațional de antibiotice. Au crezut că infecțiile respiratorii se tratează doar cu antibiotice

Monika Baciu |
Data publicării:
rezistenta antimicrobiana - FOTO: Freepik@artinvec
rezistenta antimicrobiana - FOTO: Freepik@artinvec
rezistenta antimicrobiana - FOTO: Freepik@artinvec
rezistenta antimicrobiana - FOTO: Freepik@artinvec
  • rezistenta antimicrobiana - FOTO: Freepik@artinvec
  • rezistenta antimicrobiana - FOTO: Freepik@artinvec

Asta este cea mai mare greșeală pe care o faci când ești răcit. Medicii trag un semnal de alarmă. 

Rezistența antimicrobiană reprezintă capacitatea microorganismelor, cum ar fi bacteriile, virusurile, fungii sau paraziții, de a supraviețui și de a se înmulți în prezența medicamentelor care ar trebui să le distrugă sau să le oprească dezvoltarea. Aceasta face ca tratamentele standard să devină ineficiente, infecțiile persistând și crescând riscul de răspândire a bolilor, complicații severe sau chiar deces.

Campanie privind conștientizarea riscurilor

Societatea Română de Rinologie și Societatea Română de Medicină a Familiei au inițiat în 2018 o campanie menită să combată utilizarea nejudicioasă a antibioticelor. Acest demers a venit ca răspuns la avertismentul lansat de Organizația Mondială a Sănătății cu doi ani înainte, privind riscul rezistenței bacteriene.

Campania s-a concentrat pe educarea publicului, subliniind importanța administrării corecte a antibioticelor. Statisticile arată că 90% dintre infecțiile respiratorii sunt cauzate de virusuri, pentru care antibioticele sunt ineficiente. Cu toate acestea, mulți pacienți continuau să le considere soluția universală.

"Campania inițiată de Societatea Română de Rinologie și de Societatea Română de Medicină a Familiei a început în 2018, la vreo 2 ani după ce OMS a declarat un fel de stare de urgență în ceea ce privește consumul și recomandările nejudicioase ale antibioticelor în infecțiile uzuale. Probabil în 2050 vom muri de infecții banale, pentru că nu vom mai avea antibioticul potrivit.

La descoperirea penicilinei se putea trata un batalion de soldați cu un flacon de penicilină, pentru că sensibilitatea microbilor era foarte mare. Acum, din diferite motive, unul fiind consumul excesiv și nerațional de antibiotice am ajuns la niște rezistențe bacteriene foarte importante.

Scopul campaniei a fost acela de a conștientiza, în primul rând, corpul medical și ne-au fost alături 13 societăți științifice de profil. Pacientul este un pion foarte important și trebuie educat cu argumente pertinente care să îl convingă că nu trebuie ca la orice viroză respiratorie să își administreze un antibiotic", a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Antibiotice - FOTO: Freepik

Îngrijorările medicilor

"Ce ne-a îngrijorat a fost faptul că foarte mulți pacienți au crezut că infecțiile respiratorii se tratează doar cu antibiotice, deși li s-a spus că 90% dintre ele sunt virale. Antibioticul nu ar avea niciun fel de eficiență în aceste cazuri. Ne-a mai îngrijorat faptul că își procurau la liber și salutăm faptul că s-a introdus rețeta pentru antibiotic și acea doză de urgență.

Apoi, procedau la a-și administra antibiotic rămas de la o răceală precedentă sau de la vecinul de bloc sau de scară și aceste obiceiuri au dus la o creștere alarmantă.

Eram pe primele locuri în Europa în ceea ce privește rezistențele la niște microbi uzuali în patologia respiratorie, cel puțin și această campanie derulată de 6 ani, susținută și de autorități a ajuns să conștientizeze și publicul larg, pacientul și corpul medical", a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel