Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cum reducem inflamatia. FOTO Pexels @ Olenka Sergienko
Cum reducem inflamatia. FOTO Pexels @ Olenka Sergienko

Care sunt alimentele ce trebuie să le avem în dieta zilnică, pentru efectul lor antiinflamator, și la ce trebuie să renunțăm în prevenirea bolilor cronice. 

Dieta, sportul, somnul odihnitor și gestionarea stresului sunt principalele elemente prin care putem ține sub control inflamația, și deci să prevenim apariția bolilor cronice.

”Inflamația, adusă în discuție pentru prima dată de Celsus în Secolul I, pentru un prim pas – inflamația acută - este un proces benefic, un proces care ne apără, însă la un moment dat, dintr-o soluție devine o problemă, adică inflamația cronică. Aceasta fiind precursorul bolilor cronice și aici vorbim de diabet, boli cardiovasculare de cancere, de Alzheimer. Toate acestea au la origine procese inflamatorii. Prin stilul de viață, prin ceea ce facem zilnic, putem crește aceste procese sau le putem atenua”, a explicat dr. Anca Hâncu, medicină general, doctor în nutriție, la Antena 1.

Medicul a subliniat că acestea se pot atenua prin alimentație, prin activitate fizică, printr-un somn odihnitor, prin gestionarea stresului. ”Toate acestea sunt metode prin care vom reuși să ținem sub control inflamația și practic să prevenim bolile cronice”, a mai spus specialistul în nutriție.

Alimentele care au efecte antiinflamatorii

Roșiile – licopenul prezent în roșii are efect antiinflamator și efect antioxidant

Ceapa – verde sau uscată. Împreună cu o felie de brânză și cu o salată poate reprezenta o cină potrivită

Fructele de pădure, căpșunile

Oleaginoasele – migdalele, nucile, care au prin acizii grași Omega 3 au efecte antiinflamatorii

Pește gras – ton, somon, macrou, sardine, de două ori pe săptămână, care au proprietăți benefice

Ghimbir, turmeric, scorțișoară.

Modelul este cel mediteranean

”Modelul antiinflamator este prin modelul tradițional mediteranean, care pune la foarte mare preț vegetalele, legumele, dar și fructele, și mai mult carnea albă, carnea de pește și cât se poate excluderea alimentelor procesate și ultraprocesate”, a mai spus dr. Anca Hâncu.

De asemenea, cafeaua, până în 400 ml pe zi, prin conținutul de polifenoli are efect antiinflamator, antioxidant, deci este indicată, în timp ce alcoolul va fi cu moderație, pentru că în cantitate mare are efect proinflamator. Iar la capitolul hidratare, trebuie să ne limităm la apă, ceai verde și ceaiurile din plante.

În privința alimentele care produc inflamații, specialistul a menționat că toate produsele procesate și ultraprocesate, mezeluri, produsele prăjite, cu mult zahăr, toate acestea au efect proinflamator.   

Dieta verde mediteraneană și AVANTAJELE sale în post

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase și populare din lume. Iar cum Postul Paștelui a început, acesta este un bun moment de a încerca și această dietă.

Potrivit unui studiu publicat în revista Heart, se arată că această dietă este o nouă versiune cu mai multe avantaje decât dieta tradițională. Este vorba despre dieta verde mediteraneană, care îmbunătățește anumiți indicatori de sănătate prin consumul mai multor antioxidanți și înlocuirea cărnii roșii cu proteine ​​vegetale. Dieta continuă să se bazeze pe alimente precum cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele, ierburile și uleiul de măsline, cărora li se trei componente esențiale: duckweed (lintiță), ceaiul verde și nucile.

Dieta mediteraneană verde este o versiune mai ecologică decât cea tradițională, deoarece pune accentul pe legumele verzi și nu include carnea roșie sau derivații acesteia. A avut loc un studiu științific la o populație supraponderală, al cărei scop a fost de a verifica dacă un aport mai mare de polifenoli și un consum redus de proteine ​​animale are efecte pozitive asupra sănătății. Rezultatele au fost îmbucurătoare. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Dieta FLEXITARIANĂ. Ce este și cui îi este RECOMANDATĂ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel