Cum redefinește chirurgia minim invazivă practica medicală. Tehnici și tipuri în chirurgia minim invazivă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:

Află mai multe despre chirurgia minim invazivă, care oferă proceduri eficiente și mai puțin traumatizante pentru pacienți, facilitând o recuperare mai ușoară.

Chirurgia minim invazivă este o abordare chirurgicală care utilizează o tehnologie avansată pentru a accesa organele prin portaluri mici, reducând riscul de durere, complicații și timpul de recuperare. Este o metodă populară folosită de chirurgi pentru a efectua proceduri comune, asigurând o traumă minimă și o tăiere minimă prin piele și țesuturi. Tehnicile chirurgiei minim invazive sunt utilizate în prezent în multe proceduri de asistență medicală.

Tipuri

Chirurgia minim invazivă implică diferite tipuri de incizii, inclusiv chirurgia prin gaura cheii, chirurgia robotică, chirurgia endovasculară și chirurgia endoscopică. Chirurgia prin gaura cheii implică incizii mici care servesc drept porturi pentru instrumente speciale, cum ar fi un endoscop, care proiectează imagini pe un ecran.

Diferite tipuri de endoscoape sunt utilizate pentru diferite părți ale corpului, cum ar fi chirurgia laparoscopică, chirurgia toracoscopică sau chirurgia artroscopică. Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă care utilizează brațe robotice pentru a opera prin incizii mici, permițând o precizie și un control mai mare în zone mai mici.

Chirurgia endovasculară presupune înfilarea unui cateter minuscul printr-un vas de sânge și operarea prin acesta, folosind adesea un ac pentru a perfora pielea pentru a minimiza sângerarea. Endoscoapele pot trece, de asemenea, prin deschideri existente în corp, cum ar fi nasul sau gura, folosind instrumente lungi și înguste, fără a tăia pielea.

Procedurile endoluminale și transluminale au loc în interiorul pereților unui organ, în timp ce procedurile transluminale taie prin unul dintre pereții organului. Aceste tipuri de chirurgie minim invazivă oferă abordări diferite ale intervențiilor chirurgicale și pot fi efectuate prin diverse tehnici.

Chirurgia minim invazivă cuprinde o serie de proceduri avansate concepute pentru a aborda diverse afecțiuni medicale cu traume reduse și cu timpi de recuperare mai rapizi.

Printre exemplele bine cunoscute se numără extirparea rinichilor sau a prostatei, fuziunea coloanei vertebrale, reparațiile cardiace, cum ar fi corectarea defectului septal atrial, artroscopia umărului sau gleznei, îndepărtarea vezicii biliare și chirurgia sinusurilor. Aceste tehnici oferă pacienților opțiuni de tratament eficiente, minimizând în același timp invazivitatea abordărilor chirurgicale tradiționale.

Vezi și: Un nou studiu sugerează că zincul poate ameliora simptomele răcelii, dar nu o previne. Efectele suplimentării cu zinc asupra sistemului imunitar

Foto: Freepik @The Yuri Arcurs Collection

Cine poate beneficia de pe urma chirurgiei minim invazive

Chirurgia minim invazivă este mai sigură decât chirurgia deschisă tradițională și poate fi potrivită pentru anumite persoane. Cu toate acestea, poate dura mai mult și necesită o pregătire prealabilă, ceea ce poate să nu fie potrivit în situații de urgență sau atunci când condițiile nu sunt încă clare.

Este posibil ca persoanele cu anumite afecțiuni cardiace și pulmonare să nu fie candidații ideali pentru chirurgia laparoscopică, deoarece procedura implică pomparea de gaze în cavitatea abdominală, ceea ce crește riscul de complicații cardiace și pulmonare, potrivit Clinicii Cleveland.

Care sunt etepele în chirurgia minim invazivă?

Chirurgia deschisă tradițională necesită anestezie generală, în timp ce procedurile minim invazive pot să nu necesite anestezie la locul inciziei. Inciziile mici sunt caracteristice chirurgiei minim invazive, de obicei de 1cm sau mai puțin, ceea ce face recuperarea mai ușoară și mai puțin dureroasă.

Timpul de operare și de recuperare pentru procedurile minim invazive, în special pentru chirurgia robotică, este mai lung din cauza numărului mai mare de etape, instrumente și ajutoare implicate. Cu toate acestea, rănile cu incizii mai mici se vindecă mai repede, adesea în câteva săptămâni, permițând recuperarea imediată la domiciliu.

Citește și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic

Benificii

Chirurgia minim invazivă oferă beneficii potențiale, cum ar fi reducerea traumatismelor, a pierderilor de sânge, a complicațiilor chirurgicale, a riscului de infecție, a cicatricilor, a șederii în spital, a timpului de recuperare, a durerii și a necesarului de medicamente.

Aceasta necesită o pregătire specială, echipamente speciale, poate să nu fie disponibilă la nivel local, poate fi mai scumpă, durează mai mult și poate să nu funcționeze în situații de urgență.

Insuflarea cu gaz prezintă riscuri cardiopulmonare pentru unele persoane. Progresele în tehnologia și tehnicile chirurgicale permit chirurgilor să efectueze mai multe operații prin metode minim invazive, reducând durerea, complicațiile și timpul de recuperare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel