Picioarele și mâinile umflate, tranzitul intestinal lent sau lipsa unor rezultate remarcabile în urma unei cure de slăbire sunt semnalele retenției de apă. Afecțiunea apare atunci când organismul reține în țesuturi mai multă apă decât este nevoie.
Cum putem scăpa de retenția de apă
Organismul uman conține, la maturitate, 55% apă (în cazul femeilor), respectiv 60% la bărbați, în vreme ce persoanele în vârstă conțin doar 50%. Astfel, pentru o bună funcționare a organismului este necesar să ne menținem gradul de hidratare, așa cum spun specialiștii, cu un consum zilnic de minumum 2 litri de apă.
Sănătatea țesutului muscular, a organelor interne și a sistemului osos depinde de aportul zilnic de apă, însă stocarea în cantitate prea mare a acesteia nu este benefică.
”Retenția hidrică înseamnă că mâncăm prea sărat, înseamnă că ceva nu este în regulă cu organismul nostru, și că ce consumăm ca lichide, practic, nu se elimină în mod regulat, nu se elimină suficient și poate fi un semn de afecțiune la nivel renal sau o afecțiune a altui sistem din organismul nostru”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu, la Numai de bine de la Antena 3.
Care sunt cauzele retenției de apă
Specialiștii susțin că cea mai frecventă cauză a retenției de apă este consumul excesiv de sare, iar acesta este și unul dintre principalii factori de risc ai hipertensiunii arteriale.
”De cele mai multe ori, sodiul prea mult din dietă ajută și favorizează la menținerea lichidelor în organism. Potasiu, spre deosebire de sodiu, este un diuretic și ajută la eliminarea lichidelor din organism, păstrând echilibrul hidrolitic la nivelul vascular”, a mai spus nutriționistul.
Astfel, dacă sunteți o persoană afectată de retenția de apă este indicat să țineți cont în special de cină, pentru că atunci masa este mai bogată în proteine, dar și în produse cu un conținut mai mare de sare. De altfel, susține Lygia Alexandrescu, în cazul ”iubitorilor” de sare, cea sodată poate fi înlocuită cu cea potasică, cu sodiu redus, adică sare mai puțin sărată, 75% potasiu și 25% sodiu, aceasta ajutând la eliminarea mai ușor a lichidului din corp.
”Cel mai neplăcut lucru este aspectul celulitei, care se amplifică, în special, pe abdomen sau pe picioare”, mai spune nutriționistul, cu privire la efectele pe care le are retenția de apă asupra corpului.
Cum orice produc achiziționat are adaos de sare este nevoie să acordăm o atenție sporită acestora, astfel încât pe parcursul unei zile să nu depășim cantitatea de sare recomandată, de 5 grame.
De asemenea, este indicat și consumul de fructe între mese, deoarece acestea sunt bogate în potasiu și astfel se restabilește echilibrul electrolitic.
În mod ironic, retenția apare și la persoanele care nu consumă sărat, dar care nici nu beau suficientă apă. ”Corpul are nevoie de apă și atunci reține apa tocmai pentru procesele metabolice. Apa curată și băută constant, 30 de ml/ kg corp/zi, practic atenuează, elimină, iar dacă mai renunțăm și la sodiu, categoric se scapă de aceste retenții hidrice”, a mai spus nutriționistul.
Retenția de apă ese întâlnită în mod frecvent în rândul femeilor, predispuse fiind în special cele gravide, dar și la persoanele hipertensive.
Tratamente naturiste pentru gestionarea retenției de apă
Pentru a gestiona corect retenția de apă, specialiștii recomandă ceaiuri din mătase de porumb, păducel sau păpădie.
Este recomandat, ca pe lângă creșterea aportului de potasiu, să fie ridicat și cel de magneziu și vitamina B6.
Magneziul se regăsește în legume verzi, ciocolată neagra sau nuci, vitamina B6 poate fi asimilată prin consumul de cartofi sau banane, iar potasiul din avocado și roșii.
În urma cercetărilor, specialiștii au ajuns la concluzia că și sucul de afine poate să aibă efecte diuretice și că poate fi recomandat pentru a reduce retenția de apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.