Expunerea la soare ne este benefică pentru aportul de vitamina D, vitamina responsabilă cu întărirea sistemului imunitar. Din păcate, o expunere neadecvată poate să aibă efectul invers, mai mult, să ducă la probleme grave ale pielii.
Potrivit dr. Amalia Enache, medic primar dermatolog, bebelușul este de multe ori considerat un etalon pentru pielea sa sănătoasă. Alții îl au ca etalon și pentru somnul său.
”Etalonul de frumusețe și sănătate este pielea copilului. Când ne uităm la copil, aceea este pielea noastră sănătoasă. Ea este hidratată, lipsită de leziuni.
Nu vom vedea niciodată cu leziuni pigmentare. Doar nevii, adică și copilul poate avea în viața intrauterină alunițe, congenitale.
În schimb, pe pielea copilului nu vom întâlni niciodată acele leziuni pigmentare sau petele pigmentare de la nivelul feței”, a explicat dr. Amalia Anghel, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Mai mult, susține medicul, numărul pacienților care au ajuns de la începutul primăverii la cabinetele de dermatologie este deja mare, cauza fiind, potrivit acesteia, că ”petele s-au agravat, ne-am întâlnit cu razele UV, încă nu ne-am obișnuit să aplicăm fotoprotecția în fiecare zi”.
De asemenea, mai spune specialistul, în actualul context medicii sunt limitați din punct de vedere terapeutic, ”este soare și trebuie să înțelegem ce avem de făcut, mai important, preventiv pentru ele”.
Iar pe lângă faptul că oamenii și-au schimbat obiceiurile, inclusiv soarele este mai puternic și agresiv cu pielea noastră, iar faptul că o lungă perioadă de timp bronzul a fost la ”modă”, acum se ”culeg” aceste efecte asupra pielii.
”Petele pigmentare, lentigo-urile solare și, de ce nu, leziunile maligne. Pe față pot apărea leziuni de malignitate, tot sub formă unor pete pigmentare, iar dermatoscopic putem să spunem leziune benignă sau leziune malignă”, a mai spus dermatologul.
Cât trebuie stat la soare pentru doza de vitamina D. Dermatolog: Sunt absolut suficiente
Cum pot fi prevenite aceste pete pigmentare
Medicul mai susține că nu există o ”cremă minune” care să ne scape de aceste pete. O parte dintre ele pot fi ”șterse” cu laserul, cele benigne, însă ele pot fi prevenite, lucrul care este cel mai important de înțeles.
”De prevenit este cel mai important să înțelegem cum să le prevenim, din timp, apariția lor și anume să limităm interacțiunea cu razele UV, dar lucrul acesta trebuie să îl înțelegem încă de tineri.
Pielea noastră poartă memoria a tot ceea ce s-a întâmplat anterior de-a lungul vieții.
De asta este important să ne educăm, să ne educăm și copiii, astfel încât să avem această relație corectă cu soarele”, a adăugat specialistul, subliniind că protejarea copilului mic trebuie încă de la prima expunere la soare, cu fotoprotecție, dar și prin îmbrăcămintea corespunzătoare.
Adevărat sau fals legat de petele pigmentare
Petele pigmentare apar în mod frecvent la femeile însărcinate susține medicul, precizând că nu este cazul să se intre în panică, acestea dispărând după naștere.
Apariția petelor, chiar dacă pielea este îngrijită corespunzător, poate avea loc odată cu vârsta, ca urmare a expunerii cumulate la soare.
Cât privește folosirea cremelor împotriva petelor, fie ca prebenți, fie ca tratament, medicul subliniază că acest lucru depinde foarte mult de tipul de cremă, căci acelea pentru tratament se aplică pe o perioadă relativ scurtă, în timp ce cremele preventive ”controlează apariția acestor leziuni”.
Pete pe piele. ABCDE, tehnica celor 5 semne ale unui cancer de piele. Medic: E foarte popular și ușor de REȚINUT
Expunerea solară ne afectează pielea în măsura în care aceasta este una expunere excesivă, cu efecte imediate, prin arsurile solare, respectiv cu efecte care apar după mai multă vreme și care se poate concretiza în diferite forme de cancer de piele.
”Dintre efectele imediate, cel mai frecvent întâlnit este arsura solară, pe care, într-o formă mai ușoară sau mai severă am trăit-o mulți dintre noi.
Severitatea ei poate să varieze de la simpla înroșire a pielii, până la o arsură severă, cu bășici, iar unele, în funcție de profunzimea lo se pot solda cu semne/cicatrici semnificative.
A doua consecință imediată ține de pigmentarea excesivă a unor zone care au fost ușor inflamate. Adică ne bronzăm în general, dar zonele care au fost inflamate se pigmentează în plus.
Pigmentarea aceea nu este definitivă, dar poate să dureze extrem de mult și, firește, are un impact estetic negativ”, a explicat dr. conf. Cătălin Popescu, medic primar dermato-venerologie, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.
De altfel, acesta susține că mult mai importante sunt efectele pe termen lung, concret, fotoîmbătrânirea cutanată, ”adică îmbătrânirea cutanată legată de expunerea la soare”, respectiv, creșterea riscului de cancer. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Vitamina D, în prima ”linie de apărare”. Medic: Deficitul este dramatic pentru copii și adolescenți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.