Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cancer - FOTO: Freepik
cancer - FOTO: Freepik

Cancerul poate fi prevenit. Un medic oncolog ne-a dezvăluit ce trebuie să facem pentru a ne proteja organismul și care sunt greșelile alimentare ce ne pot costa scump.

Cancerul rămâne una dintre cele mai agresive afecțiuni ale vremurilor noastre, iar prevenția joacă un rol esențial în reducerea riscului de îmbolnăvire. Dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care sunt factorii care pot influența apariția cancerului și ce măsuri putem lua pentru a ne proteja sănătatea.

"Cancerul este o boală multifactorială. Vorbim despre factori de risc genetici, factori de risc alimentari, poluare. Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala. Trebuie să avem o alimentație sănătoasă, trebuie să consumăm multe fructe, legume, alimente bogate în fibre. Protejează cumva organismul de a dezvolta bolile oncologice", a explicat dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Alimentele care favorizează apariția cancerului

Ceea ce punem în farfurie poate avea un impact major asupra sănătății noastre pe termen lung. O dietă echilibrată nu doar că sprijină buna funcționare a organismului, dar poate contribui și la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

"Trebuie să limităm consumul de carne procesată, de carne roșie. Știm că cresc riscul de a dezvolta cancer digestiv, de colon. Trebuie să reducem consumul de zahăr, de alimente procesate care pot să interfereze la nivel celular și să declanșeze această boală, care este cea mai agresivă, din păcate

Trebuie să alegem grăsimile sănătoase, ulei de măsline, avocado, să evităm alimentele cu grăsimi nesănătoase, pentru că duc la obezitate și cresc acțiunea anumitor hormoni. Hormonii pot să stimuleze creșterea unor boli oncologice, cum ar fi cancerul de sân, de endometru, de prostată", a explicat dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Alimentația sănătoasă - FOTO: Freepik

Greutatea în exces, factor de risc pentru cancer

Sedentarismul și greutatea în exces sunt factori de risc asociați cu diverse tipuri de cancer.

"Legat de partea de greutate trebuie să avem o activitate fizică regulată. Ghidurile internaționale recomandă minim 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână. Asta înseamnă mers pe jos, tenis de câmp, ciclism, ce ne place", a explicat dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Fumatul și alcoolul, efecte cancerigene

Fumatul și consumul de alcool sunt de asemenea factori de risc majori.

"Evităm substanțele care sunt deja dovedite că induc cancerul, cum ar fi fumatul. Conține multe substanțe toxice care predispun la riscul de a dezvolta cancer pulmonar, cancer din sferă digestivă, cancer din sfera ORL. 

Alcoolul crește riscul de cancer la ficat. Ciroza e un factor de risc pentru cancerul de ficat. Alcoolul e factor de risc și pentru cancerul de sân", a explicat dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Fumatul și consumul de alcool - FOTO: Freepik@jorfer

Protecția solară, esențială pentru prevenirea cancerului de piele

Expunerea excesivă la radiațiile UV este principala cauză a melanomului și a altor tipuri de cancer de piele. Utilizarea unei creme cu SPF 30+ și evitarea expunerii la soare între orele 10:00-16:00 sunt măsuri simple, dar eficiente.

"Putem să mai prevenim cancerul folosind o cremă de protecție solară împotriva melanomului și a cancerului de piele. Melanomul e determinat de expunerea la radiațiile UV. Evităm expunerea la soare în intervalul de vârf 10:00-16:00 și să folosim o cremă de protecție solară cu SPF de cel puțin 30+", a explicat dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Mediul toxic

"Putem să lucrăm într-un mediu toxic, poluant, cu tot felul de substanțe toxice, pesticide. Aici ar trebui să reducem expunerea la substanțele toxice, să evităm radiațiile excesive, cum ar fi radiațiile cu raxe X, rațiația cu radon, care se găsește în clădirile vechi. E dovedit că e un factor pentru cancerul pulmonar", a explicat dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vaccinarea, eficientă pentru prevenirea unor tipuri de cancer

Vaccinarea este o metodă dovedită de reducere a riscului anumitor tipuri de cancer. 

"Vaccinarea e un factor important. Pentru cancerul de col uterin, cel indus de HPV putem să reducem apariția lui, vaccinându-ne împotriva HPV. Sunt vaccinuri dovedite ca eficiență că au redus incidența cancerului în țările mai dezvoltate. 

Ne putem vaccina împotriva hepatitei B, care netrată duce la ciroză și cancer hepatic. Sunt două vaccinuri care ne protejează împotriva acestor tipuri de cancer", a explicat dr. Ioan Adrian Buda, medic specialist oncolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel