Cum poți să obosești în timp stai fără să faci nimic fizic. Un grup de oameni de știință francezi și-au propus să studieze modul în care apare oboseala la nivel mental. Scopul lor a fost să studieze ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne angajăm într-o activitate mentală cu adevărat solicitantă pentru o vreme.
Intuiția ne spune că gândirea este obositoare. Într-adevăr, nu este greu să ajungem la această concluzie, deoarece am experimentat-o cu toții de la început. De exemplu, trebuie doar să desfășori o activitate intelectuală cu adevărat solicitantă. Odată ce ai început, nu va trece mult timp până când îți vei da seama cum creierul tău își pierde agilitatea, în același mod în care mușchii obosesc atunci când faci mișcare.
Un grup de oameni de știință de la Universitatea Pitié-Salpêtrière (Franța) a efectuat cercetări pentru a încerca să descopere de ce gândirea foarte mult ne obosește. Ei au ajuns la concluzia că există un punct în care activitatea intelectuală începe să producă substanțe neurotoxice. Tipurile de substanțe care sunt dăunătoare funcționării creierului.
Acest lucru este precedat de acumularea de acid lactic în mușchi. Cu toate acestea, unele dintre rezultatele studiului sunt discutabile. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu oferă informații valoroase cu privire la fenomenul oboselii mentale, arată Exploring Your Mind.
Gândirea este obositoare
Știința a descoperit că oboseala mentală este un fel de semnal de alarmă trimis creierului. Este un indiciu pentru noi să schimbăm activitatea pe care o facem cu alta, mai puțin solicitantă și mai plină de satisfacții. De fapt, oboseala funcționează ca un protector al funcției creierului – la fel cum ne împiedică să ne rănim pe noi înșine. Spre deosebire de o mașină, creierul are limite în activitatea sa. Când ajunge la ele, mecanismele de autoprotecție sunt activate.
Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când începeți o activitate solicitantă din punct de vedere cognitiv.
Oamenii de știință au descoperit acum că acest lucru nu este legat doar de limitele naturale ale creierului. Nu este doar o chestiune de a spune "Destul este de ajuns, am nevoie să mă odihnesc". De fapt, în timp ce oboseala se manifestă, se produc și substanțe care sunt potențial dăunătoare pentru creier. Asta e ceea ce generează semnalul de alarmă.
Cercetătorii studiului au vrut să afle de ce munca mentală este la fel de obositoare ca exercițiile fizice. Ei au recrutat 50 de voluntari cu scopul de a îndeplini o serie de sarcini timp de șase ore și jumătate, în mod continuu. Această perioadă de timp corespunde unei zile normale de lucru în Franța.
Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri. Unul dintre ei a primit un număr mare de sarcini de îndeplinit, în timp ce ceilalți au avut mai puține. Practic, au trebuit să efectueze exerciții de memorie cu litere, numere și culori. Pe măsură ce au făcut acest lucru, au fost monitorizați de un sistem de urmărire a ochilor și de imagistica prin rezonanță magnetică.
Urmărirea ochilor a fost menită să urmărească schimbările din pupilele participanților. Unele studii anterioare au arătat că acestea se contractă atunci când se desfășoară activități intelectuale solicitante. Pe de altă parte, RMN-ul a căutat să exploreze dacă au existat modificări semnificative în creier care au diferențiat un grup de celălalt.
S-a constatat că a existat mai puțină dilatare a pupilelor din membrii grupului care a trebuit să desfășoare mai multe activități intelectuale. De asemenea, s-a constatat că, în acest grup, au existat mai multe schimbări comportamentale. De fapt, ei au avut tendința de a căuta activități care necesitau mai puțin efort, dar care ofereau mai multă satisfacție.
De asemenea, și aceasta este cea mai relevantă constatare, au descoperit că persoanele care au lucrat mai mult au avut niveluri mai ridicate de glutamat în cortexul prefrontal al creierului lor. Deși această substanță participă la activarea funcțiilor creierului, atunci când se acumulează, are efectul opus. De fapt, aceasta determină performanța noastră mentală să scadă. În adâncul sufletului, aceasta ar fi cauza biologică a motivului pentru care gândirea intensă este obositoare.
Vezi și: Salata Trei surori, doza de proteine din post. Mărgărit: Oferă toată nutriția necesară
Cum putem să ne relaxăm
Există o modalitate de a inversa această condiție? Până în prezent, știm că singurul lucru care permite creierului nostru să revină la performanțe optime este odihna. Trebuie să încetăm să mai facem aceste activități intelectuale și să facem ceva mai puțin plictisitor. De asemenea, trebuie să dormim. De fapt, atunci când dormim, creierul nostru întreprinde un fel de proces de "curățare" pentru a pune lucrurile în ordine. Din acest motiv, dacă vrei să ai un creier sănătos, nu trebuie să ignori niciodată oboseala mentală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.