Motivația este un simptom comun al depresiei, dar poate fi influențată și de alți factori, cum ar fi medicamentele și condițiile de sănătate, cum ar fi ADHD. Simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot fi cronice sau episoade punctuale datorate unor evenimente de viață traumatizante.
Dacă depresia este cauza motivației, aceasta poate fi direct legată de depresia cu care se confruntă cineva. Pentru a îmbunătăți motivația, se poate încerca să se mențină o perspectivă pozitivă și să se implice în activități.
Persistența și înțelegerea situației pot ajuta la alimentarea sentimentului de motivație în creștere și, în timp, poate deveni mai ușor să se depășească depresia și să se atingă obiectivele. Tratamentul și practicile pot ajuta la îmbunătățirea motivației și a stării generale de bine.
Vezi și: Ce alimente îți protejează inima. 8 sfaturi pentru o inimă mai puternică și mai sănătoasă
1. Stabilește obiective mici, ușor de gestionat
Atunci când ideea de a realiza ceva pare descurajantă, cel mai bine este să începi cu ceva mic. Concentrează-te pe realizarea unui singur obiectiv la un moment dat și fă un efort pentru a filtra ideile despre ceea ce va urma. Pe măsură ce progresezi spre aceste obiective, vei putea începe să adăugi altele pe măsură ce le îndeplinești.
2. Ridică-te din pat
Simplul act de a te da jos din pat este o modalitate extraordinară de a începe ziua cu dreptul. Creierul tău procesează orice idee pe care o generezi, așa că ar trebui să faci un efort pentru a-l hrăni cu gânduri plăcute.
3. Petrece timp în aer liber
Potrivit concluziilor unei analize a unor studii anterioare, prezența în mediul natural poate avea un efect benefic asupra simptomelor depresiei. Poți să te plimbi, să te relaxezi afară sau să participi la o activitate care se desfășoară în aer liber, cum ar fi grădinăritul.
Vezi și: Diferențele nutriționale dintre alimentele proaspete și cele congelate. Care sunt mai sănătoase
4. Evită să îți programezi prea multe
Acordă-ți merit pentru finalizarea fiecărei activități sau a fiecărui obiectiv, indiferent de cât de minime ar fi acestea.
Dacă reușești să faci doar unul sau două lucruri, este perfect în regulă. Atât siguranța de sine, cât și sentimentul de unitate se vor îmbunătăți ca urmare a acestui lucru.
5. Fă o plimbare
Producția de endorfine, care sunt un grup de substanțe chimice care cresc starea de spirit, este facilitată de activitatea fizică. Simptomele depresiei ușoare până la severe pot fi ameliorate prin implicarea într-o activitate fizică timp de cel puțin 35 de minute în cinci zile pe săptămână. În plus, aceasta are potențialul de a ameliora tipurile mai severe de depresie.
Foto: Freepik @spukkato
6. Respectă o rutină
Sentimentul de a fi dus la bun sfârșit responsabilitățile zilnice ar putea fi benefic pentru starea de bine a unei persoane.
Ar trebui să îți notezi rutina, să o pui pe un perete sau într-un alt loc unde o vei putea vedea și să bifezi când ai terminat fiecare activitate. Este posibil ca realizarea elementelor de pe listă să te motiveze să îți stabiliți obiective mai mari pentru fiecare zi.
Drept o componentă suplimentară a obiceiului tău, poți lua în considerare, de asemenea, scrierea unui jurnal. Atunci când dorești să scapi de gândurile negative și să faci loc celor fericite, jurnalele sunt un loc excelent pentru a face acest lucru.
7. Evită negativitatea
Fie că este vorba de citirea știrilor sau de "doomscrolling" pe rețelele de socializare, de angajarea în conversații cu persoane care te lasă o senzație de oboseală și neplăcere sau de revenirea la teme nefericite, aceste activități au potențialul de a-ți influența starea de spirit și motivația.
În schimb, fă-ți o prioritate din a citi lucruri care te înveselesc și fă un efort pentru a te înconjura de persoane care te fac să te simți bine atunci când petreci timp cu ele.
8. Îmbunătățește-ți sănătatea intestinală
Faptul că stomacul și creierul tău se pot influența reciproc este unul dintre motivele pentru care a avea un intestin sănătos poate fi benefic pentru sănătatea ta mentală.Consumul unei diete bogate atât în prebiotice, cât și în probiotice din punct de vedere nutrițional poate fi benefic pentru sănătatea sistemului tău digestiv.
În plus, bacteriile care sunt incluse în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, au capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit prin scăderea nivelurilor de anxietate și, poate, ameliorarea indicatorilor de depresie.
9. Socializează
Ori de câte ori te simți în stare, alege interacțiuni plăcute cu alte persoane. Pentru a se apăra de depresie și pentru a reduce efectele acesteia, una dintre cele mai eficiente strategii este de a avea o rețea solidă de sprijin.
Voluntariatul poate fi o metodă excelentă de a obține beneficiile conectivității sociale și de a se motiva cu un sentiment de scop, mai ales dacă te afli într-o locație aflată departe de cei dragi.
10. Stabilește o rețea de suport
Atunci când motivația scade și începi să te simți copleșit, ar trebui să fii pregătit cu o rețea de sprijin care să fie gata de acțiune. Healthline recomandă să găsești persoanele lângă care te simți cel mai bine și care sunt capabile să îți ofere sprijin și încurajare.
11. Dormi suficient
Stresul poate fi epuizant din punct de vedere fizic pentru unele persoane. Dacă dormi prea mult sau prea puțin, acest lucru ar putea avea un efect asupra dispoziției tale. Încearcă să dormi opt ore pe noapte.
Depresia poate duce la o lipsă de motivație la persoane sau la cei dragi. Psihoterapia și medicația pot ajuta, alături de tehnici de auto-ajutorare, cum ar fi celebrarea micilor victorii, gândirea pozitivă, stabilirea unor rutine și luarea lucrurilor pas cu pas.
Dacă aceste metode nu funcționează, este recomandat să consulți un medic dacă motivația este o problemă semnificativă în viața de zi cu zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.